lignje "Karla"
Bila jednom jedna divna Karla, koja je htjela odgovoriti na moje prethodne istarske lignje.
Dobro je Karla, ustvari uopće nije loše Karla!!!
Lignjama očistimo kao i uvijek od svega što treba maknuti. Dobro operemo i osušimo. Krakove i glavu isjeckamo na kockice, dodamo isjeckani češnjak, dio peršina, očišćene dagnje, svježe repove malih škampa, poloovicu maslinovog ulja, par kapi vina i limunovog soka. Smjesu dobro izmješamo i njime napunimo lignje. Zatvorimo čačkalicom ili zašijemo bijelim koncem ako imamo sklonosti šivanju. Lignje složimo u namašćen lim, polijemo ostatkom maslinovog ulja i pečemo na 180 C uz povremeno okretanje i polijevanje vlastitim sokom. Sitan mladi krompir očistimo, operemo, dobro osušimo, pouljimo, posolimo, dobro pomiješamo i dodamo lignjama. Nastavimo peći još cca 1 sat. Naime pečemo sve dok nije skoro gotovo, pa zalijemo vinom i pečemo još desetak minuta. Pri posluživanju lignje i krumpir pospemo sjeckanim peršinom i zalijemo tekućinom koja je nastala od soka i vina. Vino bijelo.
(1,2 kg lignji, 100 g čistih repova malih škampa, 100 g čistih dagnji, 600 g mladih krumpira, 3 režnja češnjaka, 1 dcl maslinovog ulja, 1 dcl bijelog dalmatinskog vina, sol, papar, peršin)
Post je objavljen 07.10.2007. u 16:18 sati.