Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Izvješće ZZJZ grada Zagreba pokazuje da je voda u gradskom vodovodu na Vrbanima zatrovana

Free Image Hosting at www.ImageShack.usNedjeljni Jutarnji list objavio je rezultate ispitivanja vode u Vrbanima III, ali ovog puta mjesto uzorkovanja bilo je u vodomjernom oknu, prije vodomjera, dakle u gradskoj mreži. U tekstu tako piše: „Iako je gradonačelnik Milan Bandić kao i krizni stožer od izbijanja afere s otrovnom vodom u naselju Vrbani III naglašavao da je voda koju doprema Vodoopskrba i odvodnja zdravstveno ispravna, Jutarnji list posjeduje novi dokument koji dokazuje da je u šahtu izmjerena poveća koncentracija mineralnih ulja. Na glavnom vodomjeru u Kutnjačkom putu 12 pri uzimanju uzorka vode, prvog mlaza, koncentracija mineralnih ulja bila je 330 mikrograma po litri na dopuštenih deset, što govori da se u vodovodnoj vodi ipak nalaze ulja koja nisu dopuštena.

Kako Jutarnji list nije objavio dokumente, objavljujemo ih na CNN blogu. Cjelovito izvješće o ispitivanju vode možete skinuti ovdje. No čini se da je Jutarnji list pogriješio u prijepisu, pa su tako naveli da je količina ulja 330 mikrograma po litri, dok je u stvarnosti vrijednost duplo veća i iznosi 660 mikrograma po litri i ta vrijednost se odnosi na prvi mlaz. Drugi uzorak uzet nakon 2 minute ispuštanja vode govori da u vodi ima 57 mikrograma mineralnih ulja po litri, što je još uvijek skoro 6 puta više od dozvoljenog.

Valja isto tako napomenuti da je krizni stožer kojeg je osnovalo gradsko poglavarstvo ocijenio da su uzorci nestručno uzeti jer se voda navodno trebala ispuštati pola sata prije nego li se uzelo drugi uzorak. Znači li to da bi i stanari trebali ispuštati vodu pola sata prije nego natoče čašu vode za piće?

Post je objavljen 07.10.2007. u 12:41 sati.