Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Potcjenjivanje samog sebe... (Iskustvo!)

On je živio vrlo dugo u uvjerenju da ga potcenjuju svi oko njega. Sve dok nije shvatio da to on sam zapravo potcjenjuje samog sebe i da na druge reflektira vlastito viđenje vlastite osobe.
On je sa žestinom omalovažavao svoj rad, svoja mišljenja, svoje sposobnosti, svoj izgled, svoje mjesto među ljudima.
Zanemarivao je svoje planove, svoje želje i osjećaje, jer su mu se činili ništavnim i nedostojnim pažnje. Činio se sebi nezanimljivim, nevažnim, nepoželjnim. Cijeniti sebe mu je izgledalo nedopustivo "uobraženim".
Gurao je sebe u stranu, sklanjao se u kut i puštao druge ispred sebe.

Kako ne bi ispao "sebičan", nikada se nije usuđivao bilo što tražiti za sebe i zadovoljavao se onim što mu drugi daju. To je često bilo nedovoljno – mnogi su jednostavno koristili njegovo povlačenje da sebi prigrabe što više. To nije uvijek primjećivao. Naprotiv, često bi mu se činilo da dobija i više nego što zaslužuje.

Nije se bunio ni u onim rijetkim trenucima kada bi shvatio da mu je učinjena nepravda. Naprotiv, gledao je da je prikrije jer bi se sramio sebe kao da je nepravda neka zaslužena kazna i još jedan od dokaza njegove manje vrijednosti. Uostalom, kakvu mu god nepravdu nanosili drugi, to nije bilo ništa prema nepravdi koju je nanosio samome sebi.
On je obezvrijeđivao čak i svoj moral. Neprekidno je imao utisak da nije dovoljno nesebičan, dovoljno dobar, dovoljno požrtvovan, dovoljno susretljiv iako se razapinjao da svakome izađe u susret. Sumnjao je i u svoje motive koji mu nikada nisu izgledali dovoljno besprijekorni. Zbog toga je sebe mučio teškim osjećajem krivnje.
Kako nije cijenio sebe, drugi su ga cijenili daleko manje nego što je stvarno vrijedio. Zabijajući sebe u zemlju, činio je težak grijeh prema sebi.

Zašto je On sebe ovako jezovito omalovažavao?
Zato što je od sebe tražio previše. Odbijao je biti zadovoljan sobom, jer je biti zadovoljan sobom za njega značilo zadovoljiti se malim. Kako je od sebe tražio previše, zapravo neostvarivo, sve što stvarno jest i što stvarno radi, mu je izgledalo poptuno bezvrijednim.

Tek smanjujući zahtjeve prema sebi, zadobijao je izgubljeno samopoštovanje.

_Josip_

Post je objavljen 06.10.2007. u 10:45 sati.