Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

MA KAKAV DAN UČITELJA?!

U četverogodišnjem mandatu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije donijelo državni, pedagoški standard iako se ministar Primorac kleo da će on biti donesen- rekla je članica gradskoga Poglavarstva zadužena za područje obrazovanja Edita Stilin na današnjoj tiskovnoj konferenciji HNS-a Rijeka.
Hrvatska ne može postati društvo znanja ako standardom nisu definirani ciljevi obrazovanja- smatra Stilin te dodaje kako se sramotne plaće učitelja, nepostojanje pravilnika o državnoj maturi, manjak psihologa u osnovnim i srednjim školama svjedoče o manjkavosti u radu resornoga Ministarstva.
Današnji Svjetski dan učitelja koji je UNESCO utemeljio 1966. godine trebao bi podsjetiti na društvenu važnost profesije učitelja, a novim pristupima u odgoju i obrazovanju kao i cjeloživotnim obrazovanjem negativna kultura u školama koja se često odnosi i na nespremnost učitelja na promjene trebala bi postati prošlost- kaže potpredsjednica HNS-a Rijeka, Tatjana Stanin. Zanima nas kako to Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija mogu motivirati učitelje na veću kreativnost i otvorenost inovacijama, boljim plaćama, opremljenijim učionicama ili kvalitetnijim standardom? Ništa od toga u Hrvatskoj nema, dragi moji učitelji, učitelji-blogeri i blogeri!

STANIN, TURINA-ĐURIĆ, STILIN U "OBRAZOVNOJ AKCIJI"
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

HNS u svome fokusu ima problematiku obrazovanja, s naglaskom na poziciju učitelja, upozorava primorsko-goranska dožupanica Nada Turina Đurić i drži da bi samo decentralizacija mogla osigurati subvencije i potpore koje su nužne za financiranje neophodnih, obrazovnih programa. S obzirom da je većina programa neophodna za hrvatski obraovni sustav, zanima nas kako bi HNS, kada bi bio na vlasti, financijski to riješio jer konkretnoga odgovora na to pitanje nisu dali.
Ipak zanimljiv je i diskutabilan odgovor Tatjane Stanin na novinarsko pitanje koje se tiče nagrade koja se godišnje dodjeljuje najboljim učiteljima u Primorsko-goranskoj županiji, a iznosi 1 500 kuna.
Iako bi se HNS ukoliko pobijedi na izborima navodno zalagao za izdvajanje od 5% iz BDP za učiteljske plaće, Stanin je rekla kako su učitelji samozatajni ljudi kojima je ponekad dovoljno samo prizanje za njihov rad! Znači li to onda da bi učiteljima u potpunosti trebalo ukinuti plaće jer im novac očigledno nije bitan kad im plaća nakon 35 godina rada iznosi bijednih
5 884 kuna pa se njihov trud može kategorizirati kao društveno koristan i volonterski ili je Stanin pomiješala prije i poslije izborne programe?


Post je objavljen 05.10.2007. u 11:51 sati.