Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (3. dio): odgađanje ZERP-a


Foto: Mateo Rilović/CROPIX, Reuters, Jutarnji list

Treći u seriji članaka o tome kako HDZ štiti nacionalne interese, a ponukani rezultatima PULS-ove ankete u kojoj se anketirani izjašnjavaju da ih HDZ najbolje štiti, posvećen je ZERP-u.

Jedno od najočitijih djelovanja HDZ-ove vlade protivno hrvatskim nacionalnim interesima je upravo odgoda primjene ZERP-a, kojeg je koalicijska vlast izglasala, ali nikad nije zaživio jer je HDZ odmah po dobitku izbora suspendirao ZERP. HDZ-ovi argumenti su bili da bi primjenom ZERP-a otežali pristupne pregovore za EU, što je notorna laž, jer ZERP nije niša drugo nego konzumiranje prava koje imamo po međunarodnom pravu i što je čak preporuka UN-a. Prijetnje Italije i Slovenije su najobičnija galama, jer Italija je već aktivirala svoju ekološko ribolovnu zonu bez ikakvih konzultacija s Hrvatskom i Slovenijom.

Ta suspenzija ravna je izdaji nacionalnih interesa jer je Hrvatska time dopustila sada već 4 godine prvenstveno Talijanima da uništavaju hrvatsko podmorje prekomjernim ulovom ribe. Opće je poznata činjenica da su talijanske vode odavno opustošene i da jedino mjesto gdje još ima ribe je hrvatska polovica Jadrana. Da je kojim slučajem ZERP stupio na snagu, Talijani više ne bi smjeli loviti ribu na hrvatskoj polovici Jadrana.

No izdaja nacionalnih interesa nije samo u odgodi primjene ZERP-a već i u činjenici da se ništa ne radi po pitanju pripreme za uvođenje ZERP-a. Naime da bi uspješno provodili ZERP potrebna vam je i obalna straža, od koje momentalno nema ni „O“. HDZ je sve ove 4 godine u potpunosti zanemario razvoj obalne straže kojoj prvenstveno nedostaje plovila. U nedostatku plovila ideja je da bi ulogu obalne straže u početku preuzela HRM, ali koliko je to daleko od realnog najbolje se vidi iz primjera da je vatrena moć nekoliko Abramovičevih jahti veća od čitave flote HRM-a. Više o svim nelogičnostima zakona o Obalnoj straži kojeg se ovih dana namjerava donijeti po hitnom postupku možete pročitati ovdje.

Pitanje ribljeg fonda nije jedino koje se rješava ZERP-om. Tu je i pitanje kontrole plovila koja plove Jadranom. Sadašnje stanje je takvo da onih par policijskih glisera jednostavno nije sposobno kontrolirati što se sve događa u Jadranu i smiju li uopće svi ti brodovi ploviti Jadranom. Tko zna koliko zastarjelih olupina u ovom trenutku plovi Jadranom i samo se čeka kakva nezgoda takve neke olupine i ekološka katastrofa je tu, u malom zatvorenom Jadranskom moru.

Iz svega ovog više je nego očito da je zaštita Jadrana jedan od najvećih prioriteta i prvorazredno nacionalno pitanje na kojemu je HDZ potpuno podbacio. HDZ je odlučio investirati u grandiozni i papreno skup projekt Pelješkog mosta koji uopće nije nikakav nacionalni interes niti prioritetni projekt, jer suprotno demagogiji da će taj most pomoći razvoju hrvatskog juga, činjenica je da će mostarina za tako velik most biti sigurno iznad 100 kn za jedan prelazak. Jeste li se ikad zapitali tko to od lokalnog stanovništva ima 100 kn za mostarinu? Taj most zjapit će prazan 10 mjeseci u godini.

Novac koji će se utuči u takav jedan most bio bi dovoljan za izgradnju cjelokupne flote malih brzih brodova potrebnih za Obalnu stražu. Te brodove gradilo bi se u hrvatskim brodogradilištima, jer su ona sposobna za izradu upravo takvih brodova. Brodogradilište Kraljevica nedavno je isporučilo dva takva broda Libiji. Time bi se pomoglo i brodogradnji koja je u teškoj situaciji, riješio bi se problem opremljenost Obalne straže i zaštitio bi se Jadran. Dakle 3 muhe jednim udarcem. I zašto onda HDZ to nije napravio?

Odgovor je jednostavan. Most će vidjeti svi i divit će im se svi od reda, tako da će taj most biti ujedno i spomenik HDZ-u, dok bi ustroj obalne straže bio brzo zaboravljen jer jednostavno nije vidljiv. Ukratko, HDZ je zbog nekolicine glasova na izborima odlučio zanemariti hrvatske nacionalne interese i dozvolio je nekontrolirano uništavanje Jadrana.

Možda je najperfidnije u cijeloj toj igri oko ZERP-a jučerašnji istup Ive Sanadera da će se ZERP primjenjivati od 1.1.2008. i time je kao pokazao odlučnost. U međuvremenu HDZ-ova vlada je toliko uneredila pravila ribolova u ZERP-u da će Talijani bez limita moći izlovljavati ribu. No ako se prisjetimo odlučnog smanjenja PDV-a koji je i dalje na razini od 22%, tako će se i aktivirati ovaj nakaradni ZERP ako HDZ ponovo pobjedi na izborima. Doći će 1.1.2008. i od aktivacije ZERP-a neće biti ništa jer će Sanader ponovo spustiti gaće pred nekakvim trećerazrednim birokratom iz EU. Da je to vrlo vjerojatan razvoj događaja potvrđuju i izjave Kolinde Grabar – Kitarović koja na pitanje oko aktivacije ZERP-a odgovara toliko uvijeno da je to bolno i slušati i gledati.

Vezani tekstovi:
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (1. dio): degradacija OSRH
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (2. dio): hrvati u Haagu

Post je objavljen 04.10.2007. u 09:37 sati.