Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Ljeljama sajonara u Japanu!

GORJANI Samo nekoliko dana nakon posjeta japanske delegacije Gorjanima, KUD-u "Gorjanac" stigao je poziv za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Tokiju, 20. veljače sljedeće godine.

Japanci su, naime, ostali zadivljeni autentičnošću i ljepotom gorjanskih ljelja, koje žele vidjeti i na svome festivalu. Predstavnicima KUD-a ta je odluka priopćena u subotu u Ministarstvu kulture. Gorjanci su poziv za gostovanje na tome prestižnom međunarodnom festivalu izborili u konkurenciji sa Zvončarima iz Kastva u okolici Rijeke, jednom istarskom lokalnom skupinom i Linđom iz Dubrovnika.

- Gorjanske ljelje za festival je predložilo Ministarstvo kulture RH, no, Japanci su htjeli širi odabir, a kada su ih sve pogledali, dvojbe nije bilo - kaže predsjednik KUD-a Ivan Radinski. Običaj ljelja koji se izvodi za Duhove oduševio je kulturne djelatnike iz Zemlje Izlazećeg Sunca, pa ih žele pokazati i tamošnjoj publici.

U Japan će, o trošku domaćina, putovati 12 članova KUD-a, odnosno osam ljelja, gajdaš i tri tamburaša. S obzirom na to da su nedavno uvrštene i u registar hrvatske nematerijalne baštine, predstavnike KUD-a primit će i ministar Božo Biškupić.

Autor Vesna KASELJ
IZVOR:www.vecernji.hr

Post je objavljen 03.10.2007. u 08:49 sati.