Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

"Imati muda"



Za današnju temu inspiraciju sam našla kod našeg grintavca. Obožavam čitati njegovo grintanje.... jer sve ono što me inače ljuti uspije napisati na način da se glasno smijem pred ekranom. Nasmijao me i svojim zadnjim grintanjem.... ali u njemu sam pronašla jednu crticu o kojoj ću pisati.
Napisao je:

„Čitan u novinama da se u Dubrovniku uz jako osiguranje održava neka izložba od jaji, pa san i ja glede toga unajmija dva mrguda da čuvaju moja jer ipak san do sada nešto s njima i napravija...al neka Dubrovniku znan ja da in fali jaja.....“

Zavidim svima koji imaju priliku vidjeti spomenutu izložbu u Dubrovniku.
Ali mene je zaškakljalo ovo s nedostatkom jaja....


Volim proučavati mentalitete, lokalne priče.... Stara je stvar da se Dubrovnik i Split gledaju onako... malo poprijeko. Dalmoši Dubrovnik doživljavaju kao neku nepravedno favoriziranu opasnost. Nikako se ne mogu dogovoriti koji je najljepši grad na svijetu.
Ja tu ne mogu dati svoju ocjenu jer Dubrovnik nikada nisam vidjela uživo (zašto? Valjda zato što se tamo okuplja elita, a ja izbjegavam okupljališta elite), a Split je naravno lijep. No nikada gradove i ljude nisam uspoređivala... uvijek sam svaki doživljavala kao cjelinu i priču za sebe... pa su mi ovakva sitna potpikivanja smiješnja.... ma čak i simpatična... ali besmislena.
No mene u ovom grintanju muči što znači „imati ili nemati muda“?!
Ima li Mamić „muda“? Vjerojatno njegovi obožavatelji takvo ponašanje smatraju mudatim. Nije Mamić osamljen slučaj.... takvo ponašanje se udomaćilo u našem javnom i manje javnom životu. Osobno takvo ponašanje smatram nedostatkom samokontrole, sirovošću i lošim odgojem. Ima li Čučić „muda“ što se na svoj način suprotstavio propisima? Imaju li „muda“ svi oni koji zanemaruju propise? Pa to svakako možemo ocijeniti kao svojevrsnu hrabrost.... ali ja taj lijepi naziv ipak ne bih koristila za takve kauboje. Uostalom je li taj izraz lijep.... za koga ga koristimo? Blogeri što to znači?

Ja sam ovo „fali jaja“ prepoznala kao ironiju na Dubrovačku povijesnu lukavost u politici. Sve su rješavali „diplomatski“, a ne ratom. Nisu se borili, nego su sve dobili kupovanjem (novcem) ili uspješnim pregovaranjem – „bez muda i bez jaja“.
Osobno mudrijašenje ne smatram kukavičlukom. Ratovanje i prenagle reakcije često znače glupost, brzopletost i veliku štetu, a malo koristi. Treba imati muda ciljeve ostvarivati težim putem... a to je svakako mudrijašenje.
Ono malo što znam o Dubrovniku je okrunjeno natpisom koji se nalazi na ulazu u Knežev dvor: "OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE" U prijevodu: "ZABORAVITE PRIVATNO BRINITE JAVNO". E, za mene su ljudi koji razumiju tu rečenicu i prihvate je kao način ponašanja – oni koji „imaju muda“.
Ne bi bilo loše tu rečenicu napisati na Sabor... ma na sve državne zgrade.
To znači nesebičnost, žrtvu i svjesnost koliko je važna borba za opći interes. Boriti se za takvo ponašanje... pogotovo u današnjem društvu smatram velikom hrabrošću... jer na drugoj strani su neki kauboji koji navodno „imaju muda“ i načini na koji brane svoje, drugačije ponašanje nisu baš civilizirani.
Postoji jedan princip, pravilo koje su morali poštovati diplomati koji su predstavljali Dubrovačku republiku u iplomatskim pregovorima sa predstavnicima drugih država: „Sa svima u dobro, s nikim iskreno!“ To je možda mudra rečenica... mnogi su je od njih prekopirali, možda im je donijela i koristi kroz povijest... ali eto... to je jedini detaljčić koji je u mojoj slici tog kraja flekić koji mi se ne sviđa.
Znači, „imati muda“ znači hrabrost.
Prodati „muda pod bubrege“ znači varanje. Pa imamo izraz „muda labudova“ za koji baš i ne znam što točno znači... pa molim one koji znaju da mi objasne?
Zagrebački gradonačelnik je prema izboru čitatelja Feral Tribunea izrekao uvjerljivo najzapaženiju prijetnju upućenu jednom novinaru. „Bilo je i većih muda od tvojih“. Nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama - izjavio je Bandić novinaru jednog dnevnog lista.
Muda su očito jako važna stvar u našem društvu kad ih toliko koristimo. Što je sa hrabrim ženama? Mogu li one „imati muda“?
Blogeri, na temi o 2. svj. ratu ste se raspisali.... da vas sad vidim koliko znate o mudima!



Post je objavljen 02.10.2007. u 23:29 sati.