Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Platforma mladih koreografa 2007

vrijeme: 1.10.2007. - 21.10.2007.
mjesto: Zagreb
organizator: Plesni centar Tala
url: http://www.tala.hr/

Osma Platforma mladih koreografa održava se od 1. do 21. listopada u Zagrebu. Uz tradicionalno predstavljanje najperspektivnijih mladih koreografa te presjek novih produkcija aktualne hrvatske koreografske scene, Platforma najavljuje i tri velika gostovanja svjetski priznatih umjetnika.


'Riječ je o Palle Dyrvall iz Švedske i Caroline Hainaut iz Belgije s predstavom 'Catastrophe Communication Combinatoria'. Izraelski koreografi Yossi Berg i Oded Graf gostuju s predstavom 'Heroes (part 2)', a jedna od trenutno najzanimljivijih plesnih umjetnica, Njemica Isabelle Schad, gostuje s predstavom 'Vue Imprenable'.

Najveća novost i atrakcija ovogodišnjeg programa je dodjela godišnje strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Uz otprije poznate nagrade Hrvatskog glumišta, ove godine je i Udruga plesnih umjetnika odlučila stručno vrednovati i nagraditi najuspjelije umjetnike i predstave nastale u protekloj godini. Posebno nam je zadovoljstvo i čast što je upravo Platforma mladih koreografa odabrana kao manifestacija na kojoj će biti dodijeljena ta nagrada.

Glavni program Platforme započinje u ponedjeljak 15. listopada natjecateljskom večeri Break a leg gdje se predstavljaju mladi autori koji tek započinju svoj koreografski vijek. Od desetak radova pristiglih na ovogodišnji natječaj odabrani su; Maja Drobac s predstavom 'Vjeverice juriš…', Sanja Tropp Fruehwald s predstavom 'Almost' i Sonja Pregrad s predstavom 'O, tijelo moje, kada bi samo bilo sa mnom tu…'. Druga programska večer dovodi priznate hrvatske koreografe koji rade u inozemstvu, ove godine to je Aleksandra Janeva s predstavom 'Neem'.

Koreomat je program koji traje dvije večeri, a prikazuje najnovije radove afirmiranih hrvatskih koreografa. Odabrane su predstave; 'Stanje b. 2' Pravdana Devlahovića / Bad Co., 'Koncert za dangubu i zgubidana' Rajka Pavlića / Liberdance, 'Salon' Selme Banić / OOUR, 'Endless love' Marjane Krajač / Sodaberg i 'Out of Service' Keren Levi / Plesni Centar Tala.

Dancetarium predstavlja najzanimljivije predstave odabrane na europskim festivalima koji su partneri Platforme mladih koreografa. Tako iz Portugala stiže Tiago Medeiros s predstavom 'A tensao', s Cipra Milena Ugren Koulas s predstavom 'While walking' i Nora Heilmann iz Nizozemske s predstavom '37 C'.

U okviru Showrooma, programa predviđenog za prezentaciju uspješne strane plesne kompanije, predstavljamo Fičo Balet iz Slovenije i njihovu predstavu 'Confi-dance'.

U popratnom dijelu programa, koji započinje u ponedjeljak 1. listopada, organizirane su plesne radionice pod vodstvom dva velika imena iz svijeta kazališta i suvremenog plesa, Cosmina Manoulescua i Miralda Van Genderena. Cosmin Manoulescu je koreograf koji je najviše utjecao na razvoj suvremenog plesa u Rumunjskoj, ostvario niz međunarodnih projekata i osigurao prepoznatljivost i priznanje rumunjskog plesnog izričaja u Europi. Na Platformi će, uz radionice, održati i audiciju za novu predstavu Green Dance Performance, koprodukciju s Plesnim Centrom Tala, koja će premijerno biti izvedena u Zagrebu i Bukureštu iduće godine.

Miraldo Van Genderen je zvijezda MTV-a i hip hop kulture, a autor je brojnih koreografija koje na svojim turnejama i u video spotovima koriste Missy Eliot i Sean Paul, Destiny's Child, Mariah Carey i mnogi drugi.

U okviru glavnog programa predstavit će ukupno 20 koreografa i prikazati 17 plesnih predstava koje će biti izvedene u Tvornici kulture, Histrionskom domu i kazalištu &TD.' Tala





Post je objavljen 02.10.2007. u 15:49 sati.