Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/queenofheart68

Marketing

007

Pozivni broj za Rusku Federaciju. Najveća zemlja na svijetu. I definitivno najkompliciranija zemlja koja pripada G8.

No, da krenem ispočetka. Malo povijesti prvo.
Sve je počelo 860. godine. Tada je za prvog vladara države koju su ujedinili Varjazi okrunjen Rurik. No, prava povijest Rusije započinje tek 988., u doba kneza Vladimira kada prihvaćaju pravoslavnu vjeru i time započinju izolaciju od ostatka Europe. U 13. stoljeću invazijom Mongola, Rusko kraljevstvo se raspada (kako i zašto? Zašto to ne piše?). Zatim, u 14.stoljeću se kao neovisno kneževstvo počinje isticati Moskovska Kneževina. Imala je dobre odnose sa Tatarima, pa se kneževina počela širiti i na okolna područja, Ivan III. i Ivan IV. Grozni su ubrzali širenje iliti ekspanziju države te udvostručili njezin teritorij. Naposljetku, Ivan Grozni se okrunio za prvog ruskog cara. Nakon njegove smrti, započinju borbe za prijestolje, iz koje kao pobjednici izlaze članovi dinastije Romanov i počinju vladati. U vrijeme Petra Velikog, Rusija doživljava svoj preporod. On je, naime, reformirao Rusiju po uzoru na ostale zemlje zapadne Europe, te je osnovao novu prijestolnicu, Sankt Peterburg.
U sljedećim stoljećima, Rusija je kolonizirala gotovo sva susjedna područja, za razliku od zapadnoeuropskih zemalja koje u to vrijeme koloniziraju zemlje Novoga svijeta. U 19. stoljeću, često je političko nasilje. Car Aleksandar je ubijen u atentatu, a posljednjeg ruskog cara Nikolu II. sa vlasti su svrgnuli boljševici. Nakon njegovog svrgavanja s vlasti, Rusija postaje republika. Vlada koja je tada vladala nije se uspjela učvrstit, pa je vlast nad državom preuzela stranka Boljševika (iliti komunista) predvođena Vladimirom Iljičem Lenjinom. Učinili su to Oktobarskom revolucijom. Nakon toga je uslijedio građanski rat koji je trajao 4 godine. Boljševici su tada pobijedili, Moskva je ponovno postala glavni grad. 1922. Rusija je postala Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, tj. SSSR.
Nakon Lenjina na vlast je došao Josif Staljin. On je započeo čišćenje stranke, vojske i države. U tom razdoblju, mnogi su na namještenim suđenjima bili osuđivani na dugotrajan zatvor ili smrt. U 2. svjetskom ratu, SSSR je imao najveći doprinos u pobijedi saveznika, ali je i imao potpuno razoren zapadni dio zemlje. Završetkom 2.svjetskog rata započinje Hladni rat sa, u politici potpuno suprotnim i vodećim u demokraciji tada, SAD-om. Za vrijeme hladnog rata, SSSR je uspjesima u svemiru i stvaranjem nuklearnog oružanja skrivao neuspjehe poput zaostatka u gospodarstvu i društvenih tenzija.
1991. SSSR se raspao na 15 država od kojih je najznačajnija Rusija. Prvi demokratski predsjednik Rusije je bio Boris Jeljcin. Za vrijeme njegove vladavine je bio veliki porast kriminala, pa ga je stoga zamijenio Vladimir Putin.


Najvažnija sporedna stvar u Rusiji: Vodka.
- Vodka u ruskome znači «vodica» ili «mala voda».
- Knez Vladimir navodno je izabrao Kršćanstvo umjesto Islama upravo zbog votke.
- Prva votka je napravljena u jednom samostanu u Moskvi tijekom 15.stoljeća
- Prije se uglavnom koristila za svrhe liječenja i prodavala se u malim boćicama. Ljudima se preporučalo da uglavnom uzmu nekoliko kapi. Naravno, neki su shvatili da je to zapravo jako fino, pa su to počeli češće konzumirati.
- Stolichnaya Vodka se danas smatra kao autentična votka iz Rusije. Napravljena je po standardu za rusku votku koji je napravio Dimitrij Mendeljejev (za one koji ne znaju, tvorac periodnog sustava elementa)
- Nije vezano drito uz votku.
Znate li da osobe koje imaju krvnu grupu «0» ne podnose alkohol? U smislu da se jako lako napiju – već poslije prve čaše.

Najbolji način da se pije ruska votka:
Bocu votke ostavite u ledenici dok ne dobije tanak sloj leda po sebi. Votka će možda biti malo gušća, ali se neće pretvoriti u led, a toči se gotovo kao maslinovo ulje. Također, u ledenici držite 2-3 čaše iz kojih ćete piti votku. Nakon svake čaše, popijte nešto što nije alkoholno. Ako ste pravi Rus, to nećete raditi. Barem ne nakon prve čaše.

Ako mislite popiti malo više (čitaj: puno), evo načina kako da izbjegnete mamurluk sutradan. Evo što napraviti prije nego krenete na tulum sa puno votke: pojedite zdjelice zobenih pahuljica sa 50 grama votke. Ako to učinite 2 sata prije nego što krenete na tulum, pripremit ćete organizam i spriječiti negativan utjecaj na tijelo (u nekoj mjeri). Trebat će vam više vremena da se napijete.
Tijekom tuluma, probajte piti samo votku. I naravno, jedite nešto uz nju- to također odgađa pijanstvo. Nikako je ne miješajte sa colom zato što se tako najbrže napijete.
Sljedeći dan pojedite gustu juhu sa mesom, od piletine ili bilo kojeg drugog mesa ili napravite ono što Rusi rade: popijte onu kiselu tekućinu iz staklenke od kiselih krastavaca. Pivo je u bilo kojem slučaju loša ideja. Ako ste bili samo pripiti – popijte 200 ml vode sa 2 kapljice običnog alkohola.
Ako ste bili jako pijani, povećajte broj kapljica na 5-6. Ili popijte 200 ml čaja od mente. To bi vas trebalo otrijezniti.
Mongoli su za triježnjenje koristili sušene ovčje oči u prahu koji bi dodali u 250ml soka od rajčice. Zanimljivo.
Votka je sama po sebi izvrstan lijek za mamurluk.

Uživajte. I ne pretjerujte, štoviše, bilo bi bolje da uopće ne pijete votku.

Dedicated to: my dear Russian friends - Ana,Eva & Monicci. Hope you like the post, although I wrote mostly about votka (to me, the best thing ever came out of Russia)….

Pusek u nosek!


Post je objavljen 01.10.2007. u 17:28 sati.