[Qauntdaun]
Beqtrekin' (Q - 11),qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[Qauntdaun]
Beqtrekin' (Q - 11)

Ha.

Poneqad za nostalgiju nismo čaq ni sami odgovorni. To što sam jučer qopao po qompletu (manje malo qompletnom nego što sam mislio, doduše) ZOV-ova, nije bila posljedica moga žala za izgubljenom mladošću već pitanja jednog Tanjinog e-frenda ima li itko taj neqi ZOV u kojem je priča o otetoj balerini qoja ga se užasno dojmila qad je imao neqih osam godina.

Sad, netqo uvijek nešto ima ... Naqon što sam izvrtio ZOV-ove unatrag i dobro se pucao mojom vlastitom nostalgijom, otqrio sam kaqo je riječ o kratqom (momaq ga je zapamtio qao dužeg, ali i dani su duži qad nam je osam godina) stripu od osam stranica "Labudovi umiru pjevajući". Autor nitqo poznat, kvaliteta zanatsqa (premda qolor interesantan), pripovjedanje okej, a opet ... a opet se jednog momqa toliko dojmio da ga je pamtio preqo trideset godina. Pa da onda smijem reći kaqo trud odlazi u vjetar? Danas ne smijem, barem danas ne.



A inače, kaqo sam ga ionaqo za momka odskenirao (qad već LIbe nije imao taj ZOV u svome podrumu), eto ga i vama na rapidshareu u print kvaliteti (jpg, 300 dpi, 17 i nessto Mb). Baš me zanima kako će se vas dojmiti taj serijski uradaq iz vremena nečije i moje mladosti.

Nu, da ne bi sve na tome stalo, priča ima i nastavaq zahvaljujući svetom Gugletu. Autori, rekoh, bijahu mi nepoznati, ali Lambiek sve zna i sve može te je tako izrodio i biografijicu crtača ovoga stripa. Ako je pogledate (ima desetak redaqa) vidjet ćete kaqo se stripom bavio svega četiri godine (1974-78) i kaqo mu je ovaj iz ZOV-a (qod nas prenesen 1973?) valjda iz prapovijesti qarijere. A onda ... onda je, tko che ga znati, valjda odustao jer je bilo boljih od njega, ili je on bio bolji za nešto drugo, ili mu se nešto dogodilo ... I otišao je pa valjda ni neće biti u prilici znati kaqo ništa ne nestaje, kaqo je jedan njegov rani rad zauvijeq obilježio neqog neznanog qlinca u neqoj daleqoj Hrvatskoj.

Ah. Nostalgičan sam danas i sav raznježen. Nadam se da vam paše, jer mi se fućqa i aqo nije taqo. pjeva A evo i nastavqa na nastavaq: qad sam već imao ZOV u šapama, onda samo pomislio kaqo niqad nisam doznao autore nekih mojih omiljenih stripova iz tih dana. "Mafija u šesnaestercu"? Scenarij polivalentni Dick Matena (crtao u sto stilova, pisao isto dobro), crtež Dino Attanasio (qoji je inače crtao strip Spaghetti, a glavni junak u "Mafiji" je Macaroni njami). Objavljena u nizozemskom PEPu, a bilo je i još qasnijih epizoda. One sportske britanske stripove bit će malo teže iskopati pa umjesto toga još jedna nizozemska usputna biografija: Lo Hartog van Banda (scenarist "Fingers" epizode Tataliča, a meni drag zbog Argonautića).

(A zašto su mi dragi Argonautići i kako su na me utjecali? Nagrada onome tko prvi pogodi!)

Nu, nije se samo surfalo već se pomalo i vraćalo u radne naviqe, aqo ne i u radno raspoloženje.zubo Završio se scenarij za četvrti svezak "Hrvatskih velikana" - Ivana Brlić Mažuranić, crta Frano Petruša - završila se treća epizoda Mize Maze za Radost, napisalo se deveto poglavlje "Dlakovuka", bio sam vrijedan na Blogovom kolcu (recenzija FUN HOME ALison Bechdel!) crtali su se Qreteni ... A sjetio sam se da sam vam dužan uvid i u jedan najamni rad odrađen tijeqom qolovoza. Reqlamni strip za Caklo-Vetropak, qoji izgleda otpriliqe ovaqo (qolor by Katatonči):



I to neqa bude sve za danas. Na stolu je jedna hrpa za leqturu, druga materijala za Q, trecha qnjige za "Velikane", na zaslonu mi se vrti (razbibrige radi) "Sherlock Holmes", čeqaju Klj, MM i MMM ... No, o tome ćemo svemu jednom drugom zgodom, qad se nešto obavi.

Za danas ostanimo u ganutoj nostalgiji i dobrom raspoloženju.

(mcn)

Post je objavljen 30.09.2007. u 02:23 sati.