Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rijeczivota

Marketing

Ljubavno pismo Vukovaru, Siniša Glavašević

Ljubavno pismo Vukovaru

Voljeti grad, to znači voljeti njegove ljude. Izreka "Sjeti se smrti" danas se još jasnije u nas može razumjeti ako se izgovori ovako:"Sjeti se Vukovara."

"Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi."

Ovo je dio ljubavnog pisma koje je Siniša Glavašević 16. studenog 1991. godine faksirao Hrvatskom radiju, tadašnjem uredniku Jutarnjeg programa Mladenu Kušecu. Dva ili tri dana poslije dio njegovih zapisa je emitiran, u vrijeme kad je on već bio pokopan na Ovčari. Na samu godišnjicu pada Vukovara, 18. studenog, i dan potom, u Teatru Exit glumac Rene Medvešek kazivao je desetak zapisa iz Glavaševićeve knjige "Priče iz Vukovara" koju su posmrtno objavili Matica hrvatska i Hrvatski radio 1992. godine. Pred prepunom dvoranom oba dana nastupio je i šansonjer Čedo Antolić otpjevavši svoje pjesme većinom posvećene Bogu. Skladno su se suodnosile s Glavaševićevim zapisima u kojima nema mržnje, nema gorčine, nema očaja... Samo obilje ljubavi kojom kupa ljude i svoj grad.

Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenog 1960. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Poslije okupacije Vukovara od agresorske JNA i četnika odveden je 19. studenog 1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Nekoliko godina potom ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara, identificiran je, tako da se pretpostavlja da je ubijen istoga dana kada je odveden.

Post je objavljen 12.07.2010. u 12:01 sati.