Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Kršenje ljudskih prava u Novom Vinodolskom

Na e-mail CNN bloga stiglo je pismo Dominika Domiana iz Novog Vinodolskog koji je suočen s borbom protiv lokalnih moćnika i korumpiranih djelatnika u općini i policiji. Pismo prenosimo u cijelosti, a više o svemu možete saznati i na web siteu www.domian.net

Štovani,
molimo Vas da ovaj tekst pročitate i proslijedite na dolje navedene adrese i adrese Vaših prijatelja, poznanika, poslovnih partnera, organizacija, kako bismo pomogli našem prijatelju, hvala!

Ovim tekstom ukazuje se na nepoštivanje sudskih odluka i osnovnih ljudskih prava, odnosno. prava na dostojan život, pravo vlasništva i prava na sudsku zaštitu u Republici Hrvatskoj, a sve to od strane lokalnih moćnika u jednoj maloj sredini gdje vlada samo "zakon jačega"…. U Gradu Novom Vinodolskom prava običnog građanina, garantirana Ustavom Republike Hrvatske, za koja se moramo izboriti sudskim putem, nažalost i dalje ostaju mrtvo slovo na papiru. Molimo Vas za solidarnost i pomoć u obraćanju Europskim institucijama koje bi trebale iskazati zabrinutost zbog kršenja sudske odluke od strane državnih institucija kao što su Grad Novi Vinodolski i MUP - PU Rijeka, policija. Vaših angažiranjem bi se možda napravio pomak u hrvatskom društvu u kojem je svekolika budućnost vrlo neizvjesna i mračna ukoliko o našim sudbinama nastave odlučivati debelokošci dubokog džepa te ukoliko nam vlastita prava nisu garantirana čak niti pravomoćnim sudskim odlukama.

Ovaj tekst nema za cilj prepričavanje tužne i gotovo nevjerojatne priče koja se događa već pune 3 godine…nažalost nas u Republici Hrvatskoj kronično okružuju brojne nepravde kojih smo svakodnevno svjedoci...poput neučinkovitosti i dugotrajnosti sudskih postupaka, korupiranosti vladajućih i gaženja malog građanina....no kad je napokon taj mali građanin u ovoj priči dočekao pravomoćno sudsko rješenje, koje je u svim normalnim državama dokaz vladavine prava, u slučaju gospodina Dominika Domiana tek počinje prava životna borba. Grad Novi Vinodolski kontinuirano uzurpira zemljište u Domianovom vlasništvu (bezobzira što Sud to odlukom vrlo jasno zabranjuje). Grad Novi Vinodolski zbog istoga angažira čak i policiju kako bi FIZIČKI odveli gospodina Domiana u policijsku postaju dok predstavnici Grada uklanjaju njegove stvari (stupove, ograde sa njegovog zemljišta) a sve s ciljem da bi njegovo vlasništvo označili kao javnu površinu i time dozvolili nekim drugim 'počasnim' i 'povlaštenim' građanima da nesmetano koriste Domianovo zemljište za vlastite potrebe. Naime, tim 'počasnim' i 'povlaštenim' gradjanima predstavnici lokalne vlasti prethodno su dozvolili izgradnju ugostiteljskog objekta izvan dozvoljenih gabarita i bez zakonom predviđenih parkirališnih mjesta, pa valjda smatraju da je normalno izvlastiti Domiana kako bi umirili bijes onog 'povlaštenog' građanina dubokog džepa koji nije dobio baš sve sto je zaželio. Koliko je cijela priča eklatantni primjer samovolje, mogu potvrditi svjedoci i činjenice da za svako privođenje od strane policije gosp. Domian nije nikada dobio niti jedan pismeni izvještaj, zapisnik ili slično u kojem bi bio naveden razlog njegova privođenja.

Slanje Vašeg e-maila na dolje navedene adrese daje nadu da će se međunarodne institucije makar raspitati u Republici Hrvatskoj o tome kako to da se čovjeka ponavljano i neosnovano lišava slobode, da mu se oduzima što je njegovo i tretira kao kriminalca samo zato jer želi živjeti svoj na svome i usudi se prkositi lokalnim korumpiranim moćnicima. Nadamo se da će postaviti pitanje našim vladajućima: zašto se institucije poput grada i policije drže jačima u odnosu na sudsku vlast te na kojoj osnovi temelje svoju samovlast. Nije li gradanin taj kojemu bi se sve te institucije trebale služiti, kako bi mu osigurale miran život? Proslijeđivanjem ovog teksta dajete nadu i tome da se isto ili slično jednog dana ne dogodi Vama ili Vašim bližnjima.

Teško je u kratkim crtama objasniti cijelu priču (stoga su u nastavku linkovi s detaljima ukoliko Vas zanimaju ), a znamo i da u karakteru naših sugrađana nije baš izražena volja za borbom protiv nepravde dok je na tuđim leđima…ali pokušajmo napraviti pomak i pošaljimo svi e-mail na dolje navedene adrese. Želimo li živjeti u boljoj državi, danas, a sutra naša djeca, pridonesimo promjenama koje tako željno očekujemo! Jer danas je on, a sutra možda upravo Vi, pomozite njemu da biste pomogli sebi! Vas potpis nije obvezatan, ali bi dobro došao kao potpora pravednijem društvu.

Hvala Vam na vašim minutama, dragi prijatelji !!!

Sandra, Norman, Tanja i mnogi drugi prijatelji Dominik Domiana

PROSLIJEDITE OVAJ E-MAIL NA SLJEDEC'E ADRESE / FORWARD THIS E-MAIL TO FOLLOWING ADDRESSES

ured@predsjednik.hr

predsjednik@vlada.hr

ombudsman@inet.hr

policija@mup.hr

tajnistvo.dorh@dorh.hr

nmikulin@pravosudje.hr

lmaderic@ljudskaprava-vladarh.hr

delegation-croatia@ec.europa.eu

CommissionerHR.Communication@coe.int

bureau.bruxelles@coe.int

tb-petitions@ohchr.org

gradonacelnik@novi-vinodolski.hr


Post je objavljen 29.09.2007. u 13:12 sati.