Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

PRIČA O ZAGRLJAJU

***

PRIČA O ZAGRLJAJU

Kad sam bio mali, posve mali, nisam volio da me gospođe, koje su susretali moji roditelji, grle i ljube. Svašta su me ispitivale, ponekad i takve gluposti da sam se čudio njihovoj hrabrosti. Ali sam mislio da je to dio neke igre, ritual koji one moraju proći da bi poslije mogle razgovarati s mojim roditeljima. Meni je to ipak bilo suviše nepristojno, ali sam pristajao na sve. Znao sam čak lijepo pozdraviti. Naučili su me stariji stotinama sitnih pojedinosti koje sam smatrao nevažnima.
I onda opet rat. Tek kada smo ostali goli i bosi pred strašnom životnom neumitnošću, kada smo skinuli sa sebe sve prljave navike koje smo navlačili svako jutro pred zrcalom, a zaboravljali ih skidati, kada smo se riješili svega onog što nas čini opasnima, tek tada smo se onako jadni, i opet mali, pod zvijezda zagrlili.
I ja sam sada konačno shvatio važnost i bit zagrljaja. Kada nekoga grlite, to je znak da više nemate riječi zahvalnosti što je s vama, to je ono hvala koje vas pokreće da u tom trenutku živite samo za bliskost. A nije bilo tako. Zagrljaji su bili najjeftiniji način da preživite susret do kojeg vam nije stalo. Mislim da će ljudi koji žive ovaj rat još dugo u svojoj svijesti nositi iskon te geste. Tako i treba. Da smo svi to znali, možda svega toga ne bi niti bilo. Kada nekoga grlite, učinite to punim srcem, cijelim bićem, jer ne znate što će vam donijeti sljedeći trenutak.

/Siniša Glavašević/



************************************************



*********Image Hosted by ImageShack.us


Posljednje riječi izgovorene prije spavanja uvijek su upućene njemu, mome Anđelu, da me čuva, da današnji sv. Mihael - «Tko je kao Bog?» /jest Božji ratnik, borac protiv zla koji je uza me u vremenima tame, kako «zli neprijatelj ne bi nada mnom imao moć»/, Gabriel - «Bog je moja snaga» /jest navjestitelj velike radosti «za sav narod»; on je glasnik čudesnih i nesvakidašnjih Božjih ulazaka u ovaj svijet/ i Rafael - «Bog spašava» /jest nepoznati pratitelj i zaštitnik koji otvara oči za novi pogled, koji se skriva u ljudima, koji mi pomaže nositi životno breme, koji mi kroz osmjeh djeteta otvara novu nadu, koji sve vodi prema dobrom ishodu/ čuvaju svu djecu, sve ljude ovoga svijeta od svih strahota koje ih mogu zadesiti:

Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakrili.
Prema Božjem obećanju, čuvaj mene noću, danju.
Od svakoga zla me brani, da mi dušu grijeh ne rani.
A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem
Da se ondje s tobom mogu vijekom klanjat dragom Bogu
.

O današnjem blagdanu na stranici ANĐELI BDIJU NAD NAŠIM ŽIVOTOM

Post je objavljen 29.09.2007. u 12:11 sati.