Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (2. dio): hrvati u Haagu

Kao rijetko tko u ovoj zemlji, HDZ-ovcima su bila puna usta Domovinskog rata i digniteta branitelja. Slušajući samo njihovu stranu rekli bi ste da je HDZ jedini stvarni branitelj nacionalnih interesa. No istina je malo drukčija.

Na žalost, inspiracija za ovaj nastavak analize očuvanja nacionalnih interesa po HDZ-ovom modelu inspiriran je najnovijom sramotnom presudom Haaškog suda, gdje su odgovorni za masakr na Ovčari dobili preblage kazne, a neki čak i oslobođeni svake krivnje. Kakve to ima sad veze s HDZ-om? Krenimo redom…

Prve optužnice pojavile su se još tamo devedesetih dok je Tuđman bio živ i suvereno vladao. Tada su se prvi put Haaški istražitelji zainteresirali za hrvatske generale. HDZ je tada odlučio da će zabraniti Gotovini razgovore s istražiteljima. Ovih dana kako odmiče suđenje Ademiju i Norcu postaje jasnije zašto su Gotovini zabranili razgovor.

=Hrvatske oružane snage imale su dvostruku liniju zapovijedanja. Jedna je bila vojna linija ustrojena po vojnoj hijerarhiji. Druga linija bila je HDZ-ova linija koja je vodila direktno do Šuška i Tuđmana. Ta druga linija odgovorna je čini se za razne zločine koji se nisu smjeli dogoditi. U tom svjetlu ni ne čudi da je Tuđman zabranio Gotovini razgovore i da je u posljednjim mjesecima svojeg života govorio o raznim vragovima u bojama jer je itekako bio svjestan da je HDZ-ova paralelna linija bacila jednu veliku ljagu na Domovinski rat.

HDZ je tih godina mislio da će se Haag možda zadovoljiti nekakvim mrvicama pa su isporučili Blaškića tapšajući ga po ramenima, tvrdeći kako će Hrvatska pomoći njegovoj obrani i istovremeno držeći figu u džepu. Blaškić nije još ni sletio u Haag, a HDZ je zatvorio sve arhive MORH-a Blaškićevoj obrani. U takvim okolnostima tužiteljstvo je svašta natovarilo na vrat Blaškiću i sud ga je osudio na 45 godina zatvora. Suprotno HDZ-ovim očekivanjima Haag se nije zadovoljio Blaškićem, te je Tuđman odlučio po kratkom postupku deportirati i ostale; Tuta, Štela, Kordić i ostali likovi.

Došli su izbori 2000. i HDZ silazi s vlasti. Arhive MORH-a otvaraju se i u ponovljenom procesu Blaškiću se drastično smanjuje kazna na samo 5 godina , a i tih 5 godina vrlo je upitnih jer je to bilo točno onoliko koliko je Blaškić do tad bio u zatvoru kako se ne bi moglo reći da je sud pogriješio. Već tada se moglo vidjeti da Haaški sud nije uopće pravedan. S promjenom vlasti HDZ odjednom organizira nekakve mitinge potpore generalima jer su tobože zabrinuti za dignitet Domovinskog rata i branitelja.

Oštra retorika da koalicijska vlast radi na tome da isporuči sve generale Haagu bila je prilično uspješna unatoč činjenici da su do tada sve generale izručili upravo HDZ-ovci. Vrhunac je svakako bio skup na splitskoj Rivi kada se Ivo Sanader kleo u hrvatske generale i tada urlao da ih on nikad zaboraviti neće.

U 4 godine koliko je trajala koalicijska vlast niti jedan general nije bio isporučen Haagu, a Blaškiću je presuda revidirana. No svejedno, koalicija gubi izbore i na vlast je ponovo zasjeo HDZ na čelu s Ivom Sanaderom. Nisu prošle ni dvije godine, a HDZ je promijenio retoriku za 180° i od gorljivih borca za Gotovinu postali su njegovi krvnici. Vladimir Šeks je to najbolje sažeo u svojoj rečenici „Locirati – identificirati - uhititi – isporučiti

Danas, na kraju HDZ-ovog mandata prema PULS-u, građani smatraju da HDZ najbolje štiti nacionalne interese. Zapitajte se kako to HDZ štiti nacionalne interese kad su ama baš svi hrvatski generali završili u zatvoru upravo kada je HDZ bio na vlasti? Sjetite se samo rive i kako su tada urlali da će ići na Zagreb i da neće dopustiti izručenje niti jednog generala, a onda da bi napravili kopernikanski obrat i ispunili ama baš svaku želju Carli Del Ponte. Otkad je to laganje svojeg naroda zaštita nacionalnih interesa?

Ili možda smatrate da se nacionalni interesi štite na način da se vladinim zrakoplovom uputite u Vukovar i tamo uslikate za novine u danu kada jedan krvnik s Ovčare biva oslobođen, drugi kažnjen tek simbolično s 5 godina, a tek treći donekle prihvatljivom kaznom od 20 godina?

Vezani tekst:
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (1. dio): degradacija OSRH
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (3. dio): odgađanje ZERP-a

Post je objavljen 28.09.2007. u 09:11 sati.