Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Virovitičke poduzetničke zone – promašena investicija i pranje novca

Marina Lovrić, županica Sisačko-moslavačke županije
Marina Lovrić, županica Sisačko-moslavačke županije i predsjednica Županijske organizacije tamošnjeg SDP izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare SDP-a da je gradnja osam poduzetničkih zona u Virovitici «čisto pranje novca». Obrazložila je to činjenicom da u Virovitici ne postoji jasna strategija razvoja gospodarstva «Ništa se ne može raditi stihijski nego planski», rekla je Lovrić.
SDP misli da cestovna, željeznička i komunalna infrastruktura te elektrifikacija visokih naponskih mreža moraju biti osnovni preduvjeti za razvoj poduzetničkih zona. «Veliki dio sredstava koji su sada uloženi u poduzetniče zone su promašena investicija jer je Virovitica prometno izolirana. Trebalo je prvo sagraditi brze ceste i povezati Viroviticu s Osijekom, Varaždinom i Zagrebom jer se bržim cestama smanjuju troškovi prijevoza sirovina i na koncu gotovog proizvoda.
Nije svejedno dali ćemo do Virovitice iz Zagreba dovozeći sirovinu potrošiti sat ili tri, primjerice. Isto tako trebalo je modernizirati željezničku prugu Dalj-Varaždin», rekla je Lovrić i dodala: «Brza cesta Varaždin-Virovitica-Osijek-Ilok i brza cesta Vrbovec-Bjelovar-Virovitica koje su bile u programu koalicijske vlasti 2000. godine su žile kucavice o kojima ovisi razvoj Virovitice ali su ispale iz programa zbog mostova u Dalmaciji čija se vrijednost mjere milijunskim iznosima. To je dokaz neravnomjernog razvoja Hrvatske i centralizacije».
Socijaldemokratska partija Hrvatske
U SDP-u drže da je prvo trebalo popuniti jednu zonu, a ne graditi nešto što stvara trošak. «U Zonu 2 je uloženo 7 milijuna kuna. U nju je preseljenja tvrtka koja je već radila što znači da nisu otvorena nova radna mjesta. U zonu 3 je uloženo 12 milijuna kuna. Ako to zbrojimo postavlja se pitanje što smo mogli napraviti za 20 milijuna kuna. Nije u pitanju otvoriti zonu, nego staviti je u funkciju, rekla je sisačka županica i naglasila kako zone ne nogu voditi nestručni i needucirani ljudi nego menadžeri koji znaju kretanje na tržištu i prioritete ulaska novog kapitala i koji znaju napraviti snimku stanja, tradicije i prioriteta u gospodarstvu.
Gospođa Lovrić je postavila i pitanje tko će raditi u poduzetničkim zonama jer u Virovitici jer postoji loša struktura nezaposlenih i neadekvatna obrazovanost.
u Virovitici ne postoji jasna strategija razvoja gospodarstva
Lokalna i regionalna politika moraju stvoriti preduvjete i pozitivno okruženje za poduzetnike. Tu se razlikuju strategije SDP-a i HDZ-a kako na regionalnoj tako i na državnoj funkcioniranju vlasti», rekla je sisačka županica.
SDP smatra da je gradnja virovitičkih poduzetničkih zona klasičan primjer trošenja novac iz državnog proračuna bez zdrave podloge, isključivo po političkom ključu kako bi se imalo čime mahati i zamagljivati oči.«Dobro je da HDZ preslikava svoju gospodarsku politiku u Virovitici i da građani vide da su to obmane i prosipanje novca kojeg su krvavo zaradili. Nitko normalan nije počeo raditi tri kuće od jednom, a da nije definirao što će u njoj raditi. Bez infrastrukture, bez kvalitetne ceste i pruge nema razvoja», zaključila je.
izvor:Virovitica net

Post je objavljen 27.09.2007. u 17:40 sati.