Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Normativna obmana

U Saboru su danas raspravljene izmjene Kaznenog zakona. Povećava se trajanje zatvorske kazne za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kako se to službeno naziva. Radi se zapravo o povećanju kazni za one koji namjerno izazivaju požare, a sve kao posljedica kornatske vatrogasne tragedije.
Ta iluzija da će se neki problem u društvu riješiti tako da se promijeni zakon, obično se naziva normativnim optimizmom, ali u ovom se slučaju zapravo radi o normativnoj obmani ili, jednostavnije rečene, o izvlačenju od odgovornosti putem promjene zakona.
Nikako da se shvati da je problem veći i složeniji i da ga se nikako neće riješiti povećanjem zapriječenih kazni u Kaznenom zakonu. Kornatska je tragedija pokazala da sustav zaštite i spašavanja ne valja, otkrila je da se na čelu službe nalazi nesposobnjaković koji je nabavljao aute i namještaj umjesto opremu za spašavanje, a da je tamo doveden po tko zna kakvoj stranačkoj vezi. Vatrogasna služba djeluje u okviru MUP-a, a našem vrlom ministru ne pada na pamet da prihvati političku odgovornost za očite propuste u sustavu kojega je čelni čovjek. Umjesto da duboko i temeljito analizira cijeli taj sustav i umjesto da barem pokuša otkloniti propuste u njemu, Vlada predlaže povećanje kazni za piromane i misli da je time riješila problem. Nedovoljno, naivno i neodgovorno.
Podsjeća me to na način na koji ta ista Vlada rješava problem stradalih u prometu. Uvela je odredbu o 0,00 promila, drastičnu i nepopularnu mjeru i sada mirno spava dok istodobno na cestama gine sve više i više ljudi. Ove ih je godine, unatoč toj mjeri, poginulo znatno više nego prošle. Ovoga ljeta u Velikoj Gorici u jednoj takvoj prometnoj nesreći poginula je mlada djevojka Ružica Pavić kada je na njezin auto u divljoj vožnji naletio sin nekog tamo velikogoričkog tajkuna, naravno, potpuno pijan. A taj isti mladić je prije tog ubojstva već skupio nekih dvanaest prijava zbog prometnih prekršaja, njih valjda sedam zbog vožnje u pijanom stanju i vožnje s oduzetom dozvolom. I ja se sada pitam, ma kako netko može biti tako naivan ili tako neodgovoran da može misliti kako je učinio dovoljno time što je donio odredbu o 0,00 promila pa smatra kako se tu više nema što dalje učiniti i stvarno ne čini ništa. Baš ga briga što je prometnih nesreća i mrtvih u njima sve više i više.
Svi oni koji vjeruju da ova Vlada radi dobro, sada konačno mogu biti mirni. Povećane su kazne za piromane pa na godinu vjerojatno neće biti nikakvih, a pogotovo namjerno izazvanih požara.


Post je objavljen 27.09.2007. u 13:30 sati.