Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Ero s onoga svijeta

U HNK Ivana pl Zajca održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena premijera opere Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta, što će se održati 3. listopada, a njome će se ujedno otvoriti petnaesti Zajčevi dani.
»Ero je najpopularnija i najizvođenija opera, te nudi savršeni spoj literarnosti i glazbe.» istaknuto je na konferenciji.
Osim toga to je najizvođenija opera na riječkoj sceni, bilježi ukupno 248 izvedbi, a njom je 1981. godine otvorena obnovljena zgrada riječkog kazališta.
Intendantica Nada Matošević je u kratko predstavila Zajčeve dane rekavši da su možda najbogatiji do sada, a posebno je istakla dječju operu «Pčelica Maja» za koju vlada veliki interes. Posebno se pohvalila sa 150 novih pretplatnika.
Zatim se ponovno posvetila operi Ero s onoga svijeta za čiju izvedbu je riječki teatar posudio scenografiju i kostimografiju od zagrebačkog HNK, ali napomenula je da riječka verzija neće biti kopija zagrebačke, već će redatelj Krešimir Dolenčić od nje napraviti sasvim novu predstavu.
A novosti u predstavi će, prema redatelju, biti smanjenje nacionalnog folklora kako bi se istakla glazbena bliskost Gotovca i Stravinskog, te kako će se potruditi da se opravda naziv komične opere.
Dodao je da se ta opera treba bolje promovirati u svijetu i citirao Richarda Straussa koji je rekao da je to najbolja slavenska opera.
Dirigent Ivo Lipanović, koji je prije 10 godina također u Rijeci dirigirao Eru je rekao da je to ujedno genijalna i užasna opera, jer od dirigenta zahtjeva potpunu koncentraciju i apsolutnu kontrolu nad orkestrom, u suprotnome bi se opera pretvorila u Buku s onoga svijeta.


Post je objavljen 27.09.2007. u 11:48 sati.