Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (1. dio): degradacija OSRH

Zadnji rezultati Pulsove ankete prilično su zanimljivi. No ono što je meni zapalo u oko je da na pitanje koja stranka najbolje štiti nacionalne interese, najviše ljudi odabralo je HDZ!?

Jedan od ključnih nacionalnih interesa svake zemlje je i sposobnost da se sama obrani. Svi se još dobro sjećamo Domovinskog rata od čijeg završetka je prošlo tek 12 godina. Logički se nameće pitanje koliko je HV napredovao u mirnodopskom periodu? Odgovor je vrlo poražavajući.

Hrvatske oružane snage ne da nisu napredovale, nego su nazadovale i danas su marginalizirane. Stručni kadar je degradiran ili otpremljen u prijevremenu mirovinu. Vojna tehnika zastarjela je. To je najočitije u tehničkim vidovima OSRH poput HRZ i HRM. Tako se cijela flota (ako je uopće u plovnom stanju, a ne na kakvom remontu) ne može suprotstaviti jahtama ruskog milijardera Abramoviča. Podmorničarstvo je dekretom ukinuto. Iako Hrvatska ima 103 godine tradicije podmorničarstva i hvali se izumima poput torpeda (u reklamama kupujmo kvalitetno), HDZ-ova vlada odlučila je ukinuti taj rod kao nepotreban. Posljednji ronioci-diverzanti HRM-a preseljeni su s mora u zeleđe Velebita. Gdje će roniti na Velebitu, samo HDZ ZNA

Zatim tu je HRZ. Navodno je dogovorena isporuka 10 transportnih Mi-171Š na ime klirinškog duga, ali o tome slušamo iz godine u godinu, a niti jedan helikopter još nije stigao. Stari helikopteri Mi-8 MTV padaju uokolo zbog sumnjivog održavanja s dijelovima koje kupuju čudni zaostaci iz zlatnih Zagorčevih vremena poput Agencije Alan d.o.o. Od lovačkih aviona ostalo je svega 4 para pretpotopnih MiG-21bis, koji gotovo više ničemu ne mogu poslužiti, osim paranju ušiju na nekakvim paradama. Tako HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević tvrdi da vojnih pilota ima dovoljno i da nije nikakav problem što je već trideset pilota napustilo HRZ, dok ih se još toliko sprema otići u Croatiju Airlines - jer oni ostaju pričuvnici. Ta izjava vam je kao da pilotu Formule 1 date par godina vozi autobus, pa kad dođe vrijeme utrke očekujete od njega da pobjedi u Formuli 1. Drugim riječima ako pilot-lovac ne leti lovački avion duže od 6 mjeseci, on mora proći opet dio obuke, samo da bi mogao poletjeti i sletjeti. O borbenoj upotrebljivosti takvog pilota da ne pričamo. Da nešto opako smrdi u HRZ-u potvrdilo je i nedavno i javno pismo vojnih pilota nezadovoljnih najnovijim kadrovskim križaljkama u "tvornici" pilota - Učilištu HRZ.

HDZ je ukinuo i vojnu obuku. Koliko god mladim ljudima danas vojni rok bio odbojan, činjenica je da je to bila jedina prilika za mnoge da se upoznaju sa osnovama naoružanja i vojne tehnike. Upravo to opće poznavanje vojnih znanja pomogla su Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Danas više nemamo ni pričuvni sastav, budući ni jedna jedina vojna vježba sa pričuvnicima od završetka rata nije održana. Sve se svelo na par profesionalnih brigada koje ukupno broje jedva 6000 prestarjelih vojnika u kasnim tridesetim. Pa toliko navijača imate na sjeveru maksimirskog stadiona kada Dinamo igra u otužnom HNL-u. Zar netko stvarno vjeruje da se s takvim snagama možemo obraniti i od države-patuljka poput Slovenije?

I sad vi meni recite - kako to HDZ štiti nacionalne interese? Pa HDZ čak ne želi provesti referendum o pristupanju NATO-u, već nas žele što brže bolje ugurati tamo, dok se netko ne sjeti da bi ipak bilo pametno ustrojiti vlastitu vojsku. Umjesto nametnute kupovine njihove tehnike preko višegodišnjih zajmova i rentanja, dok nam vojnici ginu za njihove naftne interese po Srednjem Istoku. I da kao Slovenci godišnje plaćamo 1,5 milijuna dolara Talijanima za dva dežurna lovca koji su parkirani u Avianu za zaštitu Slovenskog zračnog prostora!!!

Autori teksta cnn.blog.hr i 012station.bloger.hr

Vezani tekst:
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (2. dio): hrvati u Haagu
Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (3. dio): odgađanje ZERP-a

Post je objavljen 27.09.2007. u 09:32 sati.