Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Zadnja sjednica Sabora u ovom sastavu

Ivo Sanader
Zadnja saborska sjednica u ovom sastavu počela je minutom šutnje za poginule vatrogasce, žrtve Domovinskog rata, kolegu zastupnika Marijana Mlinarića i bivšeg predsjednika Vlatka Pavletića. Odmah zatim Vladimir Šeks je pozvao, a zastupnici prihvatili, uplatiti po tisuću kuna na račun zaklade Kornat.
Zadnje rešetanje vladajućih pred raspuštanje parlamenta opozicija ga uglavnom predizborno iskoristila podsjećajući na HDZ-ove korupcijske afere.
SDP-ov Ivica Pančić opet je jahao po mutnim poslovima u cestogradnji, vijaduktima, mostovima, tunelima i materijalu koji se umjesto za autocestu koristi za gradnju kuća kojima se plaća mito za dobivene poslove.
hobotnica kao simbol korupcije

Razmahao se pritom i rozom plišanom hobotnicom, i Sanaderu predložio da ju izabere za svoj zaštitni znak, kao simbol sveopće korupcije u koju Hrvatska propada, na što ga je saborski šef Vladimir Šeks upozorio da je skloni. "Prije tri godine mahali ste prislušnim uređajima, prije sedam godina zveckali oružjem na trgu, a sada se plašite obične igračke", odgovorio je Pančić Šeksu, na što mu je ovaj savjetovao da hobotnicu pokuša spremiti ‘na lešo’.
SDP-ovac Marin Jurjević Baja opet je udarnički krenuo na aferu Brodosplit, no ovog mu je puta to prošlo bez da mu je premijer u negativnom kontekstu spominjao strica. Izvadio je zato mobitel na koji mu je taman stigla vijest da je Hrvatska prema indeksu percepcije korupcije za 2007. manje korumpirana nego lani, s najvišom ocjenom u zadnjih deset godina. Još jednom je naglasio da je sudska vlast neovisna od izvršne, te da je "prošlo vrijeme kada ste vi odlučivali tko je okrivljen i donosili presudu".
Jurjević mu je, pak, rekao kako Hrvatska po korupciji stoji gore od afričkih zemalja. "Kad ste dolazili na vlast obećali ste narodu da ćete ga uvesti u Europu, a vidimo da smo stigli u Afriku. Ili ne znate zemljopis, ili ste varali narod. Pametni će znati odgovor", zaključio je Jurjević.
interaktivne afere
Šireći za govornicom ispis interaktivne karte s bloga Pollitika.com, na kojoj je ucrtano preko sto HDZ-ovih afera – od Brodosplita i cestogradnje, preko KIM-a i Sunčanog Hvara do Maestra, premijeru se obratila DC-ova Vesna Škare Ožbolt: "Mislite li do kraja mandata riješiti ijednu od navedenih afera, posebno jer ste rekli da ćete vrlo brzo izaći s rezultatima nekih istraga."
zadnja sjednica Sabora
Sanader joj je uzvratio citatom iz zadnjeg izvještaja Europske komisije u kojem stoji da su “hrvatske institucije angažirane u borbi protiv korupcije bez zadrške ostvarile velik dio progresa": "Unatoč ovom mišljenju, još uvijek ne možemo biti zadovoljni – tražim i potičem sva tijela koja su uključena u borbu protiv korupcije, da to još učinkovitije provode."
SDP-ova Gordana Sobol nije dobila odgovor od premijera istražuje li krim-policija kriminalne poslove Đure Poldrugača, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje - iste one koja je zakazala u kornatskoj tragediji. Sobol je ocijenila da u toj Državnoj upravi vladaju "kaos i malverzacije", te da je "vrhunac licemjerja i cinizma" jučerašnja Poldrugačeva izjava da je ovogodišnja vatrogasna sezona, unatoč tragediji na Kornatu, bila dobra i uspješna, a licemjernom drži i činjenicu da je Poldrugač izabran u Upravni odbor Zaklade Kornat koja prikuplja pomoć za obitelji poginulih vatrogasaca.
Iz brojnih drugih pitanja proizišla su i razna obećanja:
Petar Preradović
Ministarstvo znanosti obećalo je studentima koji studiraju po Bolonjskom procesu osigurati veći broj ispitnih rokova, a Sanader je najavio da MUP već idućeg tjedna podnosi izvještaj o stanju sigurnosti u prometu, te obećao da gradnja Pelješkog mosta počinje za mjesec dana. Najavio je i da neće biti privatizacije HEP-a, ali da se razmišlja o Croatia osiguranju.
Na kraju, imao je saborski Aktualac i poetskih trenutaka. Kad je Silvano Hrelja iz Stranke umirovljenika pitao svog koalicijskog partnera hoće li do kraja godine isplatiti četvrtu ratu duga umirovljenicima i drugu ratu obeštećenja primateljima obiteljskih mirovina, premijer mu je odgovorio stihovima Petra Preradovića: "Pjesma kaže 'Ljudskom srcu uvijek nešto treba, Zadovoljno nikad posve nije: Čim željenog cilja se dovreba, Opet iz njeg sto mu želja klije'."
izvor:Radio 101

Post je objavljen 27.09.2007. u 05:53 sati.