Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Ovih je dana »Dukat« krenuo u agresivno vrbovanje proizvodača mlijeka u Varaždinskoj županiji, nudeći im na potpis vrlo nepovoljne ugovore, koje su seljaci prisiljeni potpisati, bojeći se za egzistenciju.
Na to je u petak na konferenciji za novinare upozorio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Stjepan Bistrović.

»Ugovori su jednostrani, a njima se proizvodači obvezuju isporučiti određenu količinu mlijeka. Ako to ne ispoštuju, mljekarska industrija ima pravo obračunati penale od 20 posto vrijednosti neisporučene kolicine mlijeka
obracunate prema prosjecnoj isplaćenoj cijeni mlijeka za proteklih šest mjeseci«, rekao je Bistrovic.
Osim toga, ako proizvodac mlijeka prekine isporuku, mljekarska industrija ima mu pravo obracunati penale od 25 posto ugovorene proizvodnje, a kao jamstvo naplate potraživanja, proizvodač joj mora dosta viti bianco zadužnicu od 50.000 kuna.
Ugovor se sklapa na deset godina, a proizvodači su dužni osigurati i kapacitete rashladne tehnike za otpremu mlijeka svaki drugi dan.

»Ovakav jednostrani ugovor, koji postavlje velike uvjete za proizvodače mlijeka, a nikakvu obvezu za mljekarsku industriju, ne može se smatrati pomakom, vec pokušajem iskorištavanja neznanja, nesigurnosti i pravne
neupucenosti proizvodaca mlijeka. Mljekarska industrija ne igra po pravilima partnerskog odnosa, nego se seljaka počelo tretira ti kao njezinog roba«, istaknuo je Bistrovic.

Proizvodaci mlijeka zbog svega su zatražili sastanak u resornome ministarstvu, a ako se ništa ne riješi, tražit će da im daju izvozni broj, kako bi svoje mlijeko mogli izvoziti.

Bistrovic je upozorio i na to da je proizvodaca mlijeka svakim danom sve manje, smanjuje se i broj krava, pa se boji da ce Varaždinska županija od jedne od najraz vijenih stocarskih županija, postati županija u kojoj ce se krava moci vidjeti samo na slici ili u reklami.
(vijesnik.hr)



Post je objavljen 26.09.2007. u 22:42 sati.