Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shukra

Marketing

Kako je bilo na intenzivnoj radionici Kathaka?

.
Noor - klasični indijski ples Kathak

...otkriva priče umotane u bogatu naraciju klasičnog kathaka. To je refleksija unutarnjeg putovanja plesačice koja moli da bude oslobođena kovitlaca materijalnog svijeta dok ulazi u svoj san kao kraljevstvo plesa. Ovo putovanje u ‘’nešto drugo’’ nalazi paralelu u pjesmama sufi sveca Maulana Jelaluddina Rumija.

Kathak je klasični ples sa sjevera Indije, a svoje porijeklo vuče iz pripovjedačke tradicije svećenika Brahmina, koji štuju boga Krišnu... Poznat je po zamršenim plesnim koracima, brzim okretima i pozama u kojima plesači ostaju nepomični. Plesač kathaka zabavlja gledatelje, istovremeno ih podučavajući pričama o bogovima i božanskim bićima, pripovjedajući pokretima i ritmom.

Kathak predstavlja posezanje u dubine umijeća izražavanja emocija suigrom ritmova i elegantnih kretnji.

Image Hosted by ImageShack.us


Bila nam je velika čast sudjelovati na radionicama jedne od prvakinja tog oblika indijske umjetnosti – Sushmite Ghosh, uz svirača tabli Debashisha Mukherjea.

Radionice su održane u 3 stupnja od 12. do 19. Rujna u Studenskom centru u Zagrebu.

Sushmita Ghosh rođena je i odrasla u New Delhiju, a kathak je počela učiti s osam godina. Nastupala je na velikim plesačkim smotrama u Indiji, Europi i Sjevernoj Americi. Na indijskoj je televiziji, BBC-ju i britanskom Channel 4 prikazano i nekoliko njoj posvećenih emisija.

Kathak, sa svojom klasičnom filozofijom i pristupom nalazi se u srcu plesnog svijeta Sushmite Ghosh, a povezan je i s odgovarajućim oblicima glazbe, književnosti, kazališta i yoge.
Sushmita radi na više kontinenata, ali nastavlja svoj rad i s plesačima diljem Europe, omogućavajući im intenzivno proučavanje Kathaka u njegovom cjelovitom kontekstu.

Image Hosted by ImageShack.us


Organizaciju svega je sprovela Mayala (http://www.kathak-mayala.com/ ), koja kaže:
''- Otkako sam počela raditi u Hrvatskoj, sanjam o tome da dovedem ovamo svoju učiteljicu, Sushmitu Ghosh, na projekt u Hrvatsku.
Počela sam učiti kod nje u Londonu 1993. i provela uz nju sjajnih 14 godina! Voljela bih s vama podijeliti ljepotu njene umjetnosti.
Ovoga je ljeta u Hrvatskoj rođeno prvo Društvo posvećeno kathaku, sjevernoindijskom klasičnom plesu. Zove se “Adami”. Naziv je preuzet iz sufističke tradicije i označava čovjeka na konačnom stupnju duhovnog savršenstva. Ovo je prvi projekt koji organizira to Društvo, a nadamo se da će ih biti još mnogo…''

Mayala Bracha rođena je u Izraelu, školovala se osam godina, no ples je najintenzivnije učila u Londonu, gdje ga je kasnije i podučavala. Indijske je plesove proučavala na tromjesečnoj stipendiji u toj zemlji. Nastupala je u mnogim kazalištima i na festivalima u Velikoj Britaniji, a trenutno živi u Zagrebu.

Od srca zahvaljujem Mayali, koja mi je omogućila prisustvovanje na naprednijim radionicama iako nisam do tada imala iskustvo Kathaka.
Bila mi je velika čast i zadovoljstvo učiti od tako velike učiteljice.
Iskustvo je van dometa riječi…, baš kao što je to Anna Pavlova jednom rekla, a prije nje Isodora Duncan: - ''Da vam to riječima mogu ispričati, ne bih morala plesatiu…''

No, častim vas sa par slika, koje prikazuju okus doživljenog…

I još za kraj, zahvaljujem se djevojkama i ženama sa kojima sam plesala na srdačnosti i prijateljstvu. Bilo mi je lijepo družiti se s vama…
Hvala na pomoći pri pamćenju tihaja, tukri i svega ostalog...

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ostatak slikica potražite uGaleriji Udruge Prakriti


Post je objavljen 26.09.2007. u 22:21 sati.