Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Zar je važno tko je kriv?



Svi volimo slobodu. Ne sviđaju nam se baš sva pravila koja moramo poštovati. Meni npr. prestrašno ide na živce što moram voziti danju s upaljenim svjetlima na autu. Ali što se tu može.... kažu „neka bude svjetlo!“ i onda neka im bude svjetlo. Platila sam ja već i kaznu zbog mraka.... po sunčanom danu... i pola sata slušala predavanje policajca na parkiralištu.
Upalilo je. Palim svjetla.
Nego.... vozim se ja danas (s upaljenim svjetlima).... i vidim jumbo plakat koji nas pita znamo li koliko je penzionera gladno? Odmah mi je došlo žao autora te reklame... jer će sigurno ići na sud zbog uznemiravanja javnosti. Bolje bi mu bilo da reklamira prednosti koje uživamo jer živimo u ovoj zemlji. Tko ne bi poželio živjeti u zemlji gdje nema krivnje i nema kazne?!!!
Možemo biti nesavjesni, površni, neodgovorni i nikome ništa.
Za tragediju na Kornatima je kriva eruptivna vatra, za pad helikoptera se ne može znati krivac jer je to vojna tajna, za Kupsku su krive podzemne vode.... čak jučer čitam da je krivo nevrijeme u Sloveniji jer je prepunilo Savu. Možda ne bi bilo loše tužiti Slovence zbog Kupske?!!! Mi smo narod koji je kolektivno odgovoran... pa nitko nije odgovoran. A isto tako kad mrzimo... mrzimo u grupama. Žužić se žalio što je Elektra postavila stup na mjestu koji je skrivio smrt nesretne djevojke. Banda monopolistička, da ga tamo nisu postavili... ne bi bilo tragedije. Domaćice nisu krive ako im zagori ručak... kriva je prejaka vatra. Sitni lopovi nisu krivu, jer postoje i veliki lopovi, a veliki lopovi nisu krivi jer je kriv zakon koji im je dozvolio da se ponašaju kako se ponašaju.
I ja sam sve do danas bila uvjerena da takav raj, i zemlju bez kazni i stega možemo zahvaliti ljudima na vlasti. Ali danas mi je Učitelj ispričao staru priču.... pa sam shvatila da mi takvo razmišljanje nosimo iz davnina.
„Na Mljetu je za vrijeme Dubrovačke Republike na vlasti bio Knez.
Nezadovoljni Mljećani s vlašću Kneza.... zatukli kneza batom (maljem).
Knez D. Republike poslao Istražno povjerenstvo na Mljet da utvrdi izvršitelje atentata....ubojice Kneza....
Istražitelji stigli na Mljet... okupili sve pučane i pitaju ih:
"Tko je ubio Kneza?", a Mljećani u glas odgovaraju: "Bat!"
Istražitelji pitaju dalje: "Tko je držao bat?" a Mljećani odgovaraju:
"Svi!!!!"
I tako je Istražno povjerenstvo završilo s istragom o ubojstvu Kneza....“
Na radiu se raspjevali Boris i Seve: „Zar je važno ko je kriv dok me pitas gdje si?
Zar je važno ko je kriv kad se vec sve to desi?“
Ma, valjda nije važno... ipak je to naša tradicija. Preostaje nam samo moliti Boga da budemo među onima kojima se krivnja oprašta... i da bat, vatra, elektro stup ili podzemne vode ne dolove našu djecu i nas.


Post je objavljen 26.09.2007. u 16:50 sati.