Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whiskascats

Marketing

Nakon odmora...slijedi posao!

VAŽNO

Na mom se blogu ne vide datum napisanog posta i komentari, zato vas lijepo molim, ako želite komentirati da se ne bunite, već označite cijeli blog i komentari i datum će postati opet vidljivi!!!!!!!!!!! Kada prekinete označeni tekst datumi i komentari se više neće vidjeti, a u tom slučaju morate ponoviti gore navedeni postupak i datumi i komentari će opet biti vidljivi!!!!!!!!
..........................................................................................................................
Kao što i sami vidite ja nisam baš puno pisala preko ljeta...
Ja sam preko ljeta dobila novog mačića o kojem ću pisati u slijedećim postovima, a da bih riješila problem mnogih, pa tako i svoj objavit ću tekst u kojem će pisati što se treba učiniti prije dolaska mačića u novi dom...



Deset zlatnih pravila za njegu mačića


Ova liste u grubim crtama donosi vodič za dobar odnos vas i vašeg novog mačića. Ipak, važno je napomeniti kako je svaki dio ove liste jednako važan.

1. Dome, slatki dome

Po dolasku u vaš dom novi mačić se može malo osjećati nesiguran, ali s malo pomoći za čas će se osjećati kao kod kuće.

2. Sigurnost vašeg mačića

Jednom kad dovedete mačića kući htjet ćete ga poštedjeti svake opasnosti. Mi ćemo vas uputiti u načine kako da vaš mačić bude siguran.

3. Važnost cijepljenja

Cijepljenje je važno kako bi vaš mačić ostao zdrav. Ovdje govorimo o cjepivima koje vaša maca treba i zašto je cijepljenje potrebno

4. Prava prehrana

Vaš mačić treba najbolju prehranu za dobar početak života. Ovdje donosimo vodič čime trebate hraniti svog mačića kako bi izrastao u zdravu mačku.

5. Neka vaša mačka ostane zdrava

Pružajući joj najbolju njegu i pažnju osigurat ćete da vaša mačka ostane zdrava.

6. Pouke o kutiji za nuždu

Izbjegnite nezgode u kući i što prije moguće naučite svog mačića na korištenje kutije za nuždu. Mi vam dajemo najbolje savjete u vezi toga.

7. Čisti mačić

Mačke se same čiste, ali ponekad im treba i pomoć. Ovdje ćete naći savjete o tome.

8. Dobra maca

Vrlo je važno naučiti mačića kako se dobro ponašati. Pružamo vam savjete kako učiti mačića dobrim navikama od malih nogu.

9. Igre za mačića

Mačići se vole igrati i stalno izmišljaju nove igre. Evo nekoliko ideja kako održati mačića u formi i aktivnim.

10. Mačić je i obaveza

Mačka donosi mnogo zabave i ljubavi, ali prije svega i obaveza. Ovdje se nalazi vodič za odgovorne vlasnike mačke.

Želite li još informacija o njezi mačaka, pročitajte naših Deset zlatnih pravila za njegu mačića.




Dobrodošao kući


Upoznavanje
Razumijete li mačji jezik?
Mačić i biljke
Mačić i igra
Prvi tjedni u Vašem domu
Jeste li ikada prije imali mačića? Ako jeste, onda znate koliko radosti njegov dolazak unosi u Vaš dom. Ako je ovo Vaš prvi mačić, pripremite se za brojna uzbuđenja koja dolaze s njim. No, to nije sve…

U svojoj prvoj godini, mačić će se oslanjati na Vas kao što bi i na svoju majku: sve što dobije, dobit će od Vas. Zato je važno da mu pružite najbolji početak života: najbolju prehranu i najbolju njegu. A pod njegom se podrazumijeva čitav niz stvari…

Kako urediti okoliš tako da se on osjeća ugodno i sigurno? Kako se mogu spriječiti zdravstveni problemi i kako reagirati kada se pojavi neki od njih? I, što je najvažnije od svega, kako ga pravilno hraniti?

Ovdje ćete odgovore na ta i neka druga osnovna pitanja. Zašto onda ne biste počeli sada i ovdje sa prvom fotografijom i osobnim podacima svojeg mačića? Za godinu dana nećete vjerovati koliko se Vaš mačić promijenio.

Upoznavanje
Prvi susret mačića i njegove nove obitelji od iznimne je važnosti za njegovu budućnost.

Najbolje što možete napraviti jest dati mu maksimalnu moguću slobodu tijekom njegovih prvih avantura.

Zamolite djecu da s maženjem pričekaju sve dok mačić ne dođe sam k njima, te da se počnu igrati s njim kada on sam pokaže želju za tim.

Mačić: potpuno drugačije biće!
Što su djeca mlađa, to im treba jasnije objasniti kako je mačić novi član obitelji sa svojim vlastitim pravima, privatnim prostorom i navikama koje treba poštivati. Npr. djeca moraju shvatiti da ne smiju smetati ili dirati mačićevu košaru; to je njegov krevet, a nitko ne voli da ga se gnjavi kad je u krevetu.

Pravila igre
Pri igri za mačiće ne vrijede ista pravila kao za djecu. No zajedničko im je da i jedni i drugi imaju poteškoća pri prihvaćanju pravila i granica. Mačić tek mora naučiti pravilno koristiti kandže i zube, a djeca jednako tako ne shvaćaju da povlačenje za rep nije najbolji način hvatanja mačića.

Djecu zato treba naučiti da se lijepo igraju sa svojim novim prijateljem. Pokažite na koji način trebaju maziti mačića i upozorite ih da ga ne češkaju po trbuhu ukoliko mačić to ne traži. Objasnite im da mu ne diraju brkove, jer su oni iznimno važni za održavanje ravnoteže i za zdravlje mačića.

Zdravstveni savjeti

U hladnim razdobljima godine, nemojte zaboraviti redovito utopliti svojeg mačića. S porastom temperatura, dolazi i do brzog razmnožavanja buha, pa zaštitite svojeg mačića proizvodima protiv buha (ogrlica, puder, sprej itd). O oba pitanja zatražite savjet od svojeg veterinara.


Razumijete li mačji jezik?

Vaš mačić govori iznimno bogatim jezikom. Obraća Vam se svakog dana i to s 23 različita načina mijaukanja, a Vi biste mu trebate odgovoriti. No, razumijete li uopće što Vam on pokušava reći?

Mačke proizvode 3 vrste zvukova: mijaukanje, predenje i glasne zvukove. Prva dva načina najčešće koriste u komunikaciji s ljudima, dok je treći rezerviran za komunikaciju s drugim mačkama.

Mijaukanje
Mačka mijauče kako bi nas pozdravila, pozvala, kako bismo je pustili vani ili u kuću, kako bi dobila hranu itd. Neke sorte (kao sijamske ili perzijske mačke) mijauču više od ostalih. Npr. Abesinske mačke znatno manje mijauču.

Predenje
Predenje potječe od odnosa između mačića i njihove majke. Ona prede u ritmu njihovog sisanja mlijeka. Na taj način mačka umiruje mačiće koji pohlepno sišu.

Glasni zvukovi
Mačje serenade: ovaj zvuk često se javlja u doba parenja, a označava borbu mužjaka za teren ili ženku.

Zapamtite

predenje je obično znak zadovoljstva
uši i rep podignuti prema gore pokazuju prijateljsko raspoloženje
podignuti rep označava pozdrav, no ukoliko je rep spušten i ljulja se s jedne strane na drugu to je jasna oznaka stresa ili ljutnje
uši okrenute prema naprijed pokazuju prijateljsku radoznalost
zijevanje označava samouvjerenost i zadovoljstvo
trljanjem nosa o nos vlasnika, mačka iskazuje ljubav i naklonost
trljanjem glave i tijela o pojedine predmete, mačka svojim mirisom označava predmete koje voli
grebanjem naznačuje svoju prisutnost, a istodobno oštri kandže
siktanje je znak upozorenja
uši spuštene niz glavu su pokazatelj straha, isto kao i nakostriješeni brkovi, otvorena usta te savijena ili ukočena kičma

Mačić i biljke

Vaš mačić želi što prije doznati što više o životu… pa između ostalog istražuje i biljke na koje nailazi u domu ili u vrtu. Neke od tih biljaka mogu biti otrovne i to ne samo za mačiće, nego i za djecu i odrasle mačke. Stoga, obratite pažnju na biljke koje navodimo u nastavku (i upamtite, ovo nije potpuna lista).

Sobno bilje

Lišće jedne od najpopularnijih sobnih biljaka - filadendrona - izaziva bolove u želucu i probleme s vidom.

Obzirom da postoji oko 250 vrsta filadendrona, i sve se ne prodaju pod tim imenom, prije kupnje se raspitajte kod cvjećara i uzgajivača biljaka. Ostale iznimno opasne sobne biljke su:

fikus (probavne i bubrežne tegobe)
božićna zvijezda (otrovni sok)
croton (iritirajući sok)
difenbahija (oticanje lica i ozbiljne tegobe pri disanju)
ponoćnica, lažni piment čije male narančaste/crvene bobice iznimno gode mačićima uprkos riziku
od probavnih smetnji do kojih dolazi kada ih progutaju
Vodite računa o tome da biljke ne predstavljaju jedinu opasnost: ostaci nekih gnojiva na tanjuriću ispod biljaka jednako tako mogu biti otrovni. Stoga pripazite da mačka ne pije vodu iz tih tanjurića.

Što se tiče cvijeća (bilo rezanog, bilo lončanica) bijeli, ružičasti, crveni i purpurni cvjetovi ciklama, s kojima se mačići vole igrati, također znaju biti otrovni; isto kao i azaleje i narcisi. U većini slučajeva takve biljke uzrokuju probavne smetnje, ali znaju dovesti i do bubrežnih, neuroloških i kardio-vaskularnih problema.

U slučaju da mačić proguta nešto od svega toga, odmah nazovite veterinara i recite o kakvoj se biljci radi. Nemojte pokušavati izazvati povraćanje prije nego što razgovarate sa stručnjakom: ukoliko otrov izaziva opekline, one će se povećati kada ono što je progutala ponovno prođe istim putem vani pri povraćanju.

Mačić i igra

Maštovita, vragolasta i živahna: mačka je stvorena za igru. No, zašto se mačići igraju i koje su im omiljene igračke.

Zašto se mačići igraju?

Kada se nađe u mačićevim šapama, loptica za stolni tenis pretvara se u miša, a ukras za božićno drvce postaje ptičica koja mu leprša nad glavom… Kao pravi pripadnik obitelji mačaka, mačić se vježbom priprema za odraslo doba, pa je njegova igra kombinacija promatranja, prikradanja, potjere i umijeća hvatanja lovine.

Bez brige. Vaš mačić nije tako okrutan, on samo slijedi svoje instinkte. Igrom usavršava koordinaciju pokreta, troši energiju (što je obavezno za kućne mačke) i razvija svoje mišiće. Redovito potičući svoju mačku na igru, znatno pomažete u održavanju njezinog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Kako odabrati prave igračke za mačića?

Odaberite igračku prikladnu njegovoj veličini. Igračka mora biti lagana i mobilna, jer ako mu date pretešku igračku brzo će izgubiti svako zanimanje za nju. Pri odabiru igračaka vodite računa o tome da pomažu u razvoju svih 5 mačjih čula:

SLUH - nemojte zaboraviti da je mačićev sluh jako osjetljiv, pa mu nemojte kupovati jako glasne igračke; mačke jednostavno ne podnose prodorne zvukove
NJUH - većina igračaka za mačiće miriše na mačju metvicu, koju mačke jednostavno obožavaju; tako da igra traženja igračke postaje vježba za njuh
DODIR - ovo je vrlo važno čulo; a mačke vole predmete neravnih površina
VID - iako boja predmeta nije važna za mačku, kupujte igračke jarkih boja jer ćete ih lakše pronaći kada krenete u pospremanje; mačka razlikuje nijanse plave i zelene, dok crveno vidi kao sivo ili crno, ovisno o tome koliko je pojedina crvena boja svijetla ili tamna
OKUS - sve što je u mačićevu dosegu, a moglo bi biti opasno za njega (npr. televizijski ili telefonski kabeli) možete premazati ili poprskati sredstvima koja će kod njega izazivati odbojnost; takva sredstva možete kupiti u svakoj trgovini za kućne ljubimce
Najpopularnije igračke

Loptice za stolni tenis, loptice sa zvončićima, štap za pecanje s kojeg visi perje ili krzno, prazne kartonske kutije, materijali za pakiranje, slama, plastični kolutovi, role toalet papira, papirnate loptice, čepovi, orahova ljuska, itd.

Predmeti koje treba zabraniti

Komadići žice, vuneni predmeti, trake za poklone, zubni konac, plastične vrećice i sl. mogu biti iznimno opasni ukoliko ih mačka proguta.

Grebanje nije igra!

Kako biste i Vi i mačka uživali u Vašem domu, i kako biste izbjegli grebanje namještaja i ljudi koji se igraju s njom, redovito održavajte njezine kandže. Grebalica, koju možete kupiti u svakoj trgovini za kućne ljubimce, idealno je rješenje. Npr. grebalica od agavinog vlakna, koja ima teksturu poput užeta, postat će joj jedna od omiljenijih igračaka, a istodobno će štititi od grebanja i Vas i Vašu obitelj.

Prvi tjedni u vašem domu

Ukoliko je ovo Vaš prvi mačić, evo nekoliko osnovnih savjeta o tome kako ga trebate njegovati tijekom prvih tjedana života u Vašem domu.

1. tjedan
Za majku mačku i njezine mačiće pripremite mirno mjesto, gdje nema većih promjena temperature i dovoljno udaljeno od prostora u kojima se okupljaju ukućani. Isto tako pripazite da nitko ne ometa majku i mačiće za vrijeme sisanja.

2. tjedan
Sada već možete povremeno pomaziti mačiće, ali nemojte to raditi dok spavaju i dok sišu. Ukoliko imate djecu, naučite ih da poštuju mačiće. Budite pažljivi, jer mačka postaje agresivna ukoliko pomisli da joj netko ugrožava mladunce.

5. tjedan
Počnite pripremati posebno mjesto za mačića: njegovu košaricu ili jastuk na kojem će spavati smjestite daleko od mjesta gdje boravi dosta ljudi. To je mjesto na kojem će mačić imati svoj mir i cijela obitelj mora to uvažavati, uključujući djecu. Djeca moraju shvatiti da mačić odlazi tamo kada ne želi ničije društvo.

8. tjedan
Mačić je sve zaigraniji i voli se zabavljati s različitim stvarima. Zato se morate pobrinuti da ne dođe u dodir s električnim instalacijama, lomljivim predmetima, otrovnim biljkama i ostalim opasnim predmetima koji ga okružuju. Možete mu dati i neke igračke, ali pritom pripazite da ne sadrže žice ili male dijelove koje može progutati.

10. tjedan
Vaš je mačić sada u potpunosti neovisan. Autoritet koji je ranije predstavljala majka sada morate preuzeti Vi. Pritom nikada nemojte vikati na njega, a pogotovo ga nemojte disciplinirati batinama. Tako biste prije svega ugrozili odnos povjerenja koji tek počinjete graditi.

11. tjedan
Mačić je sada u fazi istraživanja svojeg okoliša, pa njegova sigurnost mora postati Vaš prioritet. Pripazite na balkone, prozore, poklopac na WC školjci (WC mora biti pokriven, kako mačić ne bi upao unutra i utopio se), vruće površine, plinske plamenike i vrele pećnice. Općenito gledano, kuhinja je jedno od najopasnijih mjesta za mačića ove dobi.

12. tjedan
Vaš mačić je do sada pronašao svoje mjesto u prostoru koji ga okružuje. Sada bi se već trebao odazivati na svoje ime, dolaziti po hranu, maziti se i sl. Potičite ga na zajedničku igru kako biste razvili prijateljstvo i uzajamno povjerenje. Imajte na umu da će se Vaša mačka igrati tijekom cijelog života. Osim toga naučite djecu da se sa mačićem igraju na odgovoran način.

Preuzeto sa:Whiskas





Post je objavljen 26.09.2007. u 16:11 sati.