Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Chuseok

-Chuseok, Korea's Thanksgiving Day (korejski dan zahvalnosti)

Kao jedan od tri glavna korejska praznika, Chuseok (uz Seollal i Dano) je poznat i kao Hangawi što znači sredina kolovoza tj. 15. kolovoz. To je u doba poljoprivrede i kroz povijest bio dan na koji su se Korejanci zahvaljivali svojim predacima za godišnju žetvu i dijelili plodove zemlje u obitelji i prijateljima. Iako se začeci Chuseoka ne poznaju, povezuje ga se s religijskim štovanjem mjeseca iz vremena antike. Mjesec koji se jednom u mjesec dana pokazivao u svom punom sjaju bilo je smatrano božanskom prisutnošću, a 15. kolovoz bio je datum kad je mjesec bio najpuniji pa je taj dan postao jedan od najvažnijih svečanosti.

Ove godine, Chuseok dolazi 25. rujna. Budući da je to jedan od najvećnih praznika, slavi se i dan prije i dan poslije, a kako je ovog tjedna pao točno nakon vikenda, i vikend se slavi kao dio praznika te je Chuseok ove godine trajao 5 dana, od 22. do 26. rujna, tj. do danas kad je posljednji dan. A jednom riječju, Chuseok je vrijeme za zahvalnost Bogu i bližnjima. Zato se ovaj dan i naziva korejskim danom zahvalnosti.

Običaji za ovaj praznik su:
- Posjeti grobovima predaka - prilika i da se urede grobovi što je smatrana dužnošću i izraz odanosti pokojnicima.
- Obredi i službe sjećanja za pokojne - rano ujutro na dan praznika, članovi obitelji se okupljaju kod kuće i održavaju svečanost odavanja poštovanja i molitve za pokojnike obitelji. Ovakvi obredi organiziraju se kod kućča i za vrijeme Seollal-a, a razlika je što se za vrijeme Chuseoka jede novo sakupljena riža koju uz blagdansko jelo blaguje cijela obitelj što simbolizira blagoslov obitelji.
- Ssireum (hrvanje) - u prošlosti, najjači seljaci okupljali su se i natjecali u hrvanju na pijesku koje se zove Ssireum (nešto kao korejska verzija Judo hrvanja). Danas je tahj način hrvanja atrakcija za turiste. Posljednji preostali hrvač na nogama proglašava se pobjednikom, a takva nadmetanja održavaju se i dan danas. Održavaju se i druga sportska natjecanja (npr. u streljaštvu).
- Ganggangsullae (Korejski ples u kolu/u krugu) - majke i kćeri povezuju se u krug držeći se za ruke i pjevaju što podsjeća na povijesni događaj kad su korejske majke i kćeri preobučene u vojničke odore okružile planinu na kojoj su bili japanski napadači i tako porazili Japance koji su se preprašili i povukli.
- Chuseokbim (Odjeća za Chuseok) - na ovaj praznik, glava obitelji bi trebala svima u obitelji kupiti novu odjeću, čak i slugama. Obično se nosi tradicionalnakorejska odjeća Hanbok ili moderni Hanbok koji se naziva i ‘Chuseokbim’.
- Chuseok također ima tradicionalno jelo i tradicionalno piće.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Informirajte se još malo na wikipediji: Chuseok


Post je objavljen 26.09.2007. u 17:00 sati.