Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/galjufova

Marketing

Reakcija na: "Misljenje u slijepoj ulici" Pavla Pavličića

VEČERNJI LIST – za rubriku ‘’Pisma čitatelja’’


Poštovani!

Molim Vas da objavite moje reagiranje na članak gosta suradnika akademika Pavla Pavličića, koji je objavljen u Vašem listu od 10. rujna 2007. pod naslovom "Mišljenje u slijepoj ulici". Hvala!


"Nisam mogla vjerovati da jedan akademik, a pogotovo ne naš poznati i omiljeni pisac, može ovako jednostrano gledati na pitanje Galjufove ulice i napadati njene stanare, učeći ih demokraciji, odgovornom ponašanju, spočitavajući im da su zbog prošlih režima automatski protiv vlasti, da žele samo sačuvati svoje privilegije i tome slično.

Međutim, problem je upravo u tome što sadašnja gradska vlast nije poštivala nikakva demokratska pravila, već se ponašala krajnje bahato, služila se neistinama i grubom silom. Svi znamo da postoje pravila vezana iz gradnju, dokumenti koje je prethodno potrebno dobiti, od idejnog projekta, preko lokacijske do građevinske dozvole, da se oni donose po određenoj proceduri i u skladu s pravilima prometne i građevinske struke, a i uvažavajući neke civilizacijske i demokratske tekovine. Galjufova nije bez razloga. slijepa ulica, a najmanje je netko jednom davno htio dati privilegije njenim stanarima (a ujedno i stanarima Kuhačeve, Fijanove, Valdecove, Čikoševe, Livadićeve, Vojnovićeve…. koliko privilegiranih!!!). Njen izlaz na Vlašku ne može ništa popraviti u prometnom pogledu, što zna svatko tko imalo poznaje ovaj kraj, već ga može samo usporiti. Da je to i mišljenje stručnjaka, potvrđuje i prometna studija koja je napravljena u svezi s rekonstrukcijom Kvaternikovog trga i u kojima nigdje nije bilo predviđeno otvaranje te ulice.

A onda se netko dosjetio da bi bilo zgodno da se otvori Galjufova. Taj netko je za stanare oličen u gradonačelniku Bandiću, budući da je on bio taj koji se za to osobno i na vrlo nedemokratski način zalagao. Naime, nitko iz te ulice nije prethodno bio s time upoznat niti im je tko objasnio razloge i tražio njihovo mišljenje i suglasnost. Ni u jednoj studiji, idejnom ili glavnom projektu toga nema. Za to nije bilo ni lokacijske ni građevinske dozvole, čak niti bilo kakvog projekta. A ipak usprkos toga, uz nazočnost policije i specijalaca te pod firmom "pojačanog održavanja" počelo je rušenjem velikog stabla katalpe i zelene površine koje su odvajale Vlašku od Galjufove i ponovno veliko prekapanje ove ulice, treći puta u godinu dana.

Prvo je ulica preuređena radi parkinga, postavljeni su stupići i parkirni satovi i stavljen novi asfalt. Par mjeseci iza toga početkom ljeta cijela je ulica prekopana jer su kompletno mijenjane sve plinske instalacije. Zar se to nije moglo napraviti u istom trošku? I kad je sve opet zatrpano i nanovo asfaltirano i uređeno, došla je ideja da se otvori ulica na Vlašku i počelo novo veliko prekapanje radi izmještanja svih vodovodnih, kanalizacijskih i drugih vodova. Sve, apsolutno sve je ponovno prekopano. Tko će odgovarati za ovakve velike nepotrebne troškove? Gdje su oni bili planirani? Gdje su prikazani efekti tih ulaganja? Bezbroj je pitanja koje jedan građanin ima pravo postaviti i ima pravo na istinit i potpun odgovor, a ne da ga se vrijeđa i doslovno laže u lice kako se sve radi po propisima. Uostalom, zar to nije potvrdila građevinska inspekcija kada je obustavila radove?

Gospodine akademiče, voljela bih čuti Vaš odgovor, tko se u ovom slučaju ponašao nedemokratski?

Veronika Lozić

Post je objavljen 25.09.2007. u 11:04 sati.