Tikkar je vrsta rađasthanskog rotija koji se spravlja od kukuruznog i integralnog brašna.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 8 tikkara
Sastojci:
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica integralnog brašna
1/2 žličice paste od đumbira
(1/2 glavice luka (sitno sjeckane))
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1/2 žličice sjeckanog zelenog čilija
1 žličica čilija u prahu (ili po želji)
2 žlice ghija
sol
brašno za valjanje
ghi ili ulje za prženje
Postupak:
1. Pomiješajte kukuruzno brašno, integralno brašno i sol.
2. Ulijte ghi i utrljajte ga u brašno dok smjesa ne postane nalik krušnim mrvicama.
3. S malo vode zamijesite tvrđe tijesto.
4. Pokrijte tijesto vlažnom tkaninom i ostavite ga da stoji 20ak minuta.
5. Umijesite ostale sastojke i podijelite tijesto na 8 dijelova.
6. Svaki dio izvaljajte u krug promjera 12.5 cm (ili u trokut) debljine 6 mm.
7. Premažite svaki roti s malo ghija ili ulja i pržite ih na vrućoj tavi (dodajte ghija ili ulja po potrebi) dok obje strane ne postanu zlatno smeđe. Poslužite vruće uz slatatu ili catni, ili kao dio ručka.
Varijacija: Pyaz tamater tikkar
Kod 3. koraka dodajte 1/4 šalice sjeckanog mladog luka (ili vlasca) i 1/4 sjeckane rajčice.
Post je objavljen 26.09.2007. u 09:43 sati.