Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zastaninatren

Marketing

evo mene,i članaka novinskih o meni,i jos dosta toga...

nakon sto je objavljen prilog o meni u nedjelju u dnevniku nove tv,novinari me ne prestaju zvati,danas su izasli prilozi o meni u 24 sata,slobodnoj dalmaciji,vecernjem listu,narodnom listu u petak ovaj,pa cu objaviti par tih clanaka pa citajte:

a sutra izlaze prilozi o meni u-zadarskom listu,vecernjem listu,i slobodnoj dalmaciji-opet.to ce biti uglavnom moje reakcije na njihove izmisljotine sa sveucilista,jer se sad brane izmisljotinama o mojoj mami,i meni.novinarima je zaista prica interesantna pa zele nastaviti pisati o tome kako bi mi -po njihovim rijecima sto vise pomogli da se izborim za svoja prava-moram vam reci,neki novinari su zaista naporni,ali prezivit cu ja valjda to-


Tekst o meni objavljen je 20. 9. u Zadarskom listu,a jos jedan clanak kao nastavak price ce izaci ubrzo, a evo i nekoliko dijelova tog objavljenoig clanka:

S obzirom na činjenicu da zbog stopostotnog tjelesnog oštećenja, posljedice čega su teškoće s motoričkim sposobnostima, nije bio u ravnopravnom položaju s ostalim kandidatima Antonio i njegova majka uputili su molbu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da umjesto njih urgira kod prof. Manenice, pročelnika Odjela za psihologiju, da se Antoniju u jesenskom upisnom roku, u slučaju da je na studiju psihologije ostalo slobodnih mjesta za upis, omogući duže vrijeme za polaganje razredbenog ispita. S obzirom da ni dopis nadležnog ministarstva, niti razgovor s rektorom Damirom Magašem te prorektorom Antom Uglešićem nisu urodili plodom, te da je konačnu odluku o neodobravanju usmenog ispitivanja zapravo donio sam prof. Manenica, majka Ozula Milanović, odlučila se obratiti medijima. Naglasila je da je sve što je tražila za svoga sina jedna topla ljudska gesta, a to je da se i osobama poput Antonija, osobama s invalidnošću, samo pruži šansa da pokušaju, da vide jesu li sposobni za zadatke koje ispunjavaju njihovi zdravi vršnjaci, a koje bi i oni uz male prilagodbe možda uspješno savladali. Međutim, prema riječima Ozule Milanović, prof. Manenica te predsjednica razredbenog povjerenstva doc.dr.sc. Ljiljana Gregov zaključili su kako Antonio za jedan takav studij nije sposoban... Nisu mu se osigurali ravnopravni uvjeti upisa na studij kao osobi s invaliditetom, uključujući i posebne prilagodbe za takve osobe što su sva visoka učilišta zakonom dužna učiniti, no razlog je vjerojatno činjenica da na Sveučilištu u Zadru ne vrijede zakonske norme na razini države, već očigledno, zakon pojedinca.

Prof.dr.sc. Ilija Manenica, pročelnik Odjela za psihologiju na Sveučilištu u Zadru, optužbe Ozule Milanović nazvao je apsolutnom neistinom i uzrokom frustracijske ambicije jedne majke koja ne želi sagledati stvarno stanje svoga sina te njegove realne mogućnosti:

- Dr. Gregov i ja razgovarali smo s majkom gdje smo joj ukazali da smo reorganizirali cijeli tijek ispita upravo zbog njezina sina te joj razjasnili kako ćemo mu dati neograničeno vrijeme rješavanja zadataka tamo gdje se traži značajnija motorika. Dapače, s puno smo razumijevanja pristupili slučaju sagledavajući problem Antonija Milanovića s više strana, što njegova majka nije htjela prihvatiti jer smo kazali kako stopostotni invalid, onakav kakav on, nažalost, jest jednostavno neće moći slijediti zahtijevan program studija psihologije koji redovito zahtijeva praktikume svaki tjedan, pisanja, jako puno izvještaja, vježbi i terenske praktične nastave... U prvom roku je odustao nakon deset minuta jer jednostavno nije znao. I sama majka je rekla da je bio loš u matematici u srednjoj školi što se tu i pokazalo. Mi ni na kakav način nismo njega onemogućili, čak smo i pokazali izuzetno puno razumijevanja reorganizacijom ispita gdje bi on mogao imati hendikep te ga ostavili za kraj i odlučili mu dati neograničeno vrijeme.

Antonio Milanović spletom nesretnih okolnosti od rođenja boluje od cerebralne paralize poradi koje ima tjelesno oštećenje 1. stupnja od 100 posto i to tako da su mu oslabljene motoričke sposobnosti, odnosno smanjena mu je funkcija organa za kretanje te organa vida, ali o mentalnoj retardiranosti nema govora.

- Svojim upisom na studij psihologije htio sam pomoći ljudima kao što sam ja, pa čak i onima u težoj situaciji. Stvarno sam se trudio, uglavnom sam preko noći učio jer onda i najbolje pamtim, i kada sam tamo stigao prof. Manenica mi je rekao da me neće usmeno ispitivati te mogu li ja to pismeno odraditi, i to je bilo sve. Osjećao sam veliko razočaranje zato što mislim da sam stvarno zaslužio priliku da pokušam, ništa drugo... Uvijek je komunicirao s mojom majkom i uvijek je inzistirao na tome da me majka prebaci ili na sociologiju ili filozofiju, pitajući je zašto baš psihologiju, tako da sam u jednom trenutku zaključio da se on srami da jedna ovakva osoba ide na njegovu katedru.

Antonio za svog nesuđenog profesora tvrdi da ima još pet završenih fakulteta da mu to ništa ne bi vrijedilo, jer se ne zna odnositi s osobama s invaliditetom.

- Važno je ono što je čovjeku unutra, a po mom mišljenju on nema ništa unutra



slobodna dalmacija



POSEBNE POTREBE OBOLJELOM OD CEREBRALNE PARALIZE NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU NIJE DOPUŠTENO USMENO POLAGANJE PRIJAMNOG ISPITA
Na invalidu Antoniju treniraju strogoću
Iako je Sveučilište još u kolovozu primilo naputak Ministarstva obrazovanja da se Milanoviću omogući usmeno polaganje prijamnog, dr. Manenica je to odbio
Rektor Zadarskog sveučilišta dr. Damir Magaš danas će održati hitan sastanak s pročelnikom Odsjeka za psihologiju dr. Ilijom Manenicom koji dvadesetogodišnjem Antoniju Milanoviću, oboljelom od cerebralne paralize, nije omogućio polaganje prijamnih ispita u jesenskom roku.
Iako je Sveučilište još u kolovozu primilo naputak Ministarstva obrazovanja da se Milanoviću, kao osobi s posebnim potrebama, 4. rujna omogući usmeno polaganje prijamnog ispita, dr. Manenica je odbio ispitati kandidata uz obrazloženje da se usmenim ispitom ne može nadoknaditi pisani ispit koji Milanović nije prošao na ljetnom upisnom roku.
- Nisam prošao ispit jer imam problema s motoričkim funkcijama ruke, a test se sastojao od tri dijela: testova brzine, testa iz matematike te testa iz biologije, fizike i psihologije. Prof. Manenica mi je dopustio da test iz matematike polažem 30 minuta duže od drugih, ali ja sam se zbunio i nisam prošao bodovni prag - priča Antonio Milanović.
Milanovićeva majka Ozula potom se obratila Ministarstvu obrazovanja koje je našlo razumijevanje za njegov problem te je u kolovozu o svemu obavijestilo Zadarsko sveučilište. Polaganje ispita bilo je dogovoreno za 4. rujna u 14 sati, međutim dr. Manenica nije odustao od svog stava da usmeni ispit ne može nadomjestiti pisani. Antonio je na koncu upisao studij knjižničarstva zbog čega, kaže, nije baš najzadovoljniji.
— I da mi sada omoguće, ne želim više upisivati psihologiju jer znam da bi mi tada još više zagorčali život, samo zato što sam o svemu javno progovorio. Čudi me i da u upravi Sveučilišta kažu da ne znaju zbog čega nisam mogao pristupiti prijamnom, jer su o svemu na vrijeme bili obaviješteni - dodaje Antonio.
- Rektoru nisu poznati razlozi koji su doveli do diskriminacije kandidata, zbog čega je zatražio pismeno očitovanje Odsjeka za psihologiju - kaže glasnogovornica Sveučilišta Marjana Šešelja.


ivica neveščanin

25.9.2007.



prilog iz vjesnika
Fakultet na studij prima samo zdrave osobe?!


Antoniju Milanoviću omogućit će se, doznajemo, naknadno polaganje prijamnog ispita iz psihologije
Antonio Milanović, devetnaestogodišnjak obolio od cerebralne paralize, nije uspio upisati željeni studij psihologije na Sveučilištu u Zadru. Stopostotnom invalidu s poteškoćama pri kretanju i vidu, koji je s vrlo dobrim uspjehom završio gimnaziju, fakultet naime nije omogućio odgovarajući pristup prijamnom ispitu.
Pri prvom srpanjskom razredbenom ispitu njegova je majka tražila da se Antoniju omogući usmeno polaganje ispita jer on nije sposoban istodobno čitati i pisati. Sveučilište je odbilo takav zahtjev predlažući neograničeno vrijeme za polaganje pismenog ispita. Antonio nije prošao u prvom pismenom roku, pa je molio da, ako je ostalo još slobodnih mjesta na psihologiji, u jesenskom roku ispit polaže usmeno.
Na Odjelu za psihologiju to su odbili s obrazloženjem da studij psihologije zahtijeva psihofizički potpuno zdravu osobu, a takav invalid ne bi mogao slijediti sve obveze. Antoniova je majka uputila pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i premijeru Ivi Sanaderu da urgiraju na Sveučilištu da mu se omogući usmeno polaganje ispita u jesenskom roku. Ministarstvo je reagiralo šaljući Sveučilištu u Zadru dopis, u kojem, među ostalim, stoji da se »država obvezala osigurati razumnu prilagodbu za osobe s invaliditetom, a visoka učilišta dužna su učiniti sve kako bi osigurala ravnopravne uvjete upisa na studij takvim osobama, uključujući i posebne prilagodbe za takve osobe«.
Prof. Ilija Manenica, pročelnik Odjela za psihologiju, u odgovoru Ministarstvu iznio je iste činjenice odbijanja omogućavanja usmenog ispita, naglasivši da »iskreno žele da Antonio uspije u pozivu kojem udovoljavaju njegove psihofizičke mogućnosti«.
Nakon dojave Vjesnika, kod rektora Sveučilišta u Zadru Ante Uglešića reagirao je državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac.
Državni tajnik tvrdi da je riječ o diskriminaciji jer se prijamni ispit na fakultetu mora prilagoditi osobama s invaliditetom. »Kriteriji polaganja ispita za sve moraju biti isti, no izvedba se mora prilagoditi«, kaže Uzelac. Rektora Zadarskog sveučilišta upozorio je na pogrešku u postupanju, a rektor je najavio ispravak. Iako do rektora nismo uspjeli doći jer je u ponedjeljak predavao počasni doktorat Doris Pack, saznajemo da će se Antoniju omogućiti naknadno polaganje prijamnog ispita iz psihologije.
Osim što je diskriminatoran, ovaj je slučaj i apsurdan. Naime, ovoga je ljeta potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor posjetila upravo Sveučilište u Zadru, kao primjer sveučilišta prilagođenog osobama s invaliditetom.


izjave nekih ljudi-na prilog nove tv koji je bio prikazan 23.9.2007.

-"bilo je i vrijeme da Ilija pokaze svoje pravo lice koje uglavnom poznaju samo studenti psihologije koje vec godinama muci i na kojima liječi svoje komplekse bez ikakvih posljedica.takoder mislim da bi vam mogao bit zanimljiv postotak upisa studenata na vise godine koji je uglavnom identican prolaznosti njegovog kolegija. vrijeme je da neko pogleda malo dublje u organizaciju tzv bolonje na odjelu za psihologiju.to sta se na psihologiji naziva bolonja je samo mogucnost da profesor Ilija Manenica provodi svoju diktaturu.Krse se osnovna prava studenata a oni mu nemogu apsolutno nista ,jer se cini da je on jaci i od ministra
" sto je zalosno,zaista.


-" Inače sam bivša studentica psihologije u Zadru i na svojoj koži sam iskusila kakav je prof.dr.sc. Ilija Manenica. Sramota je da se jedan psiholog još k tome doktor znanosti tako ponaša prema ljudima s hendikepom no nažalost kod njega više ništa ne čudi studente u zadru. Prošle godine smo mi, tadašnji brucoši pokušali dignuti sveučilište i ministarstvo na noge da malo propita što to Ilija radi. sve je ostalo na jednoj reportaži i nekoliko natpisa u novinama. Manenica godinama provodi teror na faksu i tužno je što su u to upućeni svi na sveučilištu pa i ministarstvo. nije problem za mene i još vjerojatno oko tisuću zdravih mladih ljudi kojima je Manenica zagorčao život,ali svatko bi se trebao zapitati kako bi nama bilo na mjestu tog dečka koji je u dva navrata bio prisiljen pred grupom vršnjaka sjediti pred prijamnim pitanjima, a biti u nemogućnosti na njih odgovoriti. svaka čast tom dečku, mali je junak, a Manenica je ništa drugo no egostični gad koji se zbog određenih problema u djetinjstvu danas iskaljuje na jadnim studentima ali i na svojim profesorima. Valjda je i Bujas bio takav prema njemu pa sada Ilija liječi svoje frustracije.."


sorry,ali slike iz novina mi se neda stavljati jer sam umoran,mozda drugi put.
evo to je sve,detaljnije imate na internetskim stranicama ovih novina, hvala puno svima koji me podrzavaju.recite mi sto mislite o clancima i na cijoj ste strani-mojoj,ili njihovoj?veliki pozdrav,cujemo se. zahvaljujuci vjestima nove tv ,i zadarskom listu,ali prije svega mojoj mami sve se ovo pokrenulo-veliki pozdrav svima njima . zovu me puno ljudi i novinara koji hoce cuti mene,i podrzati me,hvala
svima.jos sam imao i intervju za radio zadar,culi su za mene i, u saboru,nemojte misliti da se pravim da sam neka faca,nego samo zelim da znate sto se zbiva,posto ipak neko cita ovaj blog,ustvari,nadam se da se cita,sad cemo viditi sto ce biti,hvala ljudi jos jednom.danas se dosta toga zbilo,bas sam iscrpljen ,malo od tih danasnjih intervjua,ako bude jos sto vazno,a vjerujem da ce biti,samo cu nadopuniti ovaj post,ili napisati novi,jer ovo pisem vec dosta vrimena,i sami znate da sporo pisem,ma sto to ja uopce govorim kad to zna cila hrvatska od danas,osim naseg gospodina manenice koji to ocito ne zeli cuti,ali dosta o njemu.ruka me boli,sad stvarno vise ne mogu tipkat,pozdrav.samo da jos kazem- strina je bila na kontroli i kaze doktor da joj je puno bolje,hvala bogu,nadam se da ce se uspiti skroz izljeciti-triba primiti jos jedan ciklus kemoterapija pa cemo kasnije viditi,pusa strini.

JOS NESTO-SUTRA JE MOJOJ MAMI RODENDAN,SVE NAJBOLJE TI ZELIM,VOLIM TE,TI SI NAJBOLJA MAMA NA SVIJETU.,NADAM SE DA CES SUTRA UZIVATI S NAMA,I ONIMA KOJI CE JOS BITI TU S NAMA.CMOK,CMOK.



jos nesto-objaviti cu par videa svoje profesorice živane iz fizike iz osnovne skole,ona jos radi tamo -to je bila bas jaaaaaaaaaaaako stroga profesorica-zakljuci cete i po videu,a na mene se cesto derala jer sam uvijek zadnji ostao prepisivati s ploce,a kad sporo pisem ,a njoj je to islo na zivce-a jednom sam slucajno razbio pribor za pokus jer se ona izderala meni kraj uha,i pripala me,i ispao mi je pribor koji sam drzao iz ruke,cili razred se smijao ,a ona je bila crvena ko rak u licu od bjesa,ali bez obzira na sve ja sam imao cvrstu tricu kod nje- to je supeeeeeeeeeeeeeeeeer, ali sam se dosta namucia,to je po meni i po mnogima najstroza profesorica u toj skoli,samo su neki imali vece ocjene,kod nje.evo kratkih videa di su je snimali dok nesto govori -(koje sam nasao na internetu)-


Zivana

kliknite na ovo živana ukoliko ima problema u gledanju ovog videa,pricekajte malo i moci cete normalno gledati video.

jos jedan video




evo na kraju jedan od brojnih njezinih profesorskih bisera-(svi profesori izvale "poneki"biser,pa zato ni ona nije iznimka):


"A jeli ti nikada nisi vidijo biciklo"... ,

eto,valjda ce vas to malo nasmijati,ako zelite znati,koja je razlika izmedu zivane,i ilije manenice?odgovor je jednostavan:zivana ti bar pruzi priliku da pokazes sto znas.

Post je objavljen 25.09.2007. u 12:37 sati.