Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 165.

Prvo rješenje problema. Ima još i vrlo zanimljivih i važnih vijesti, ali ovo je red. Tek da napomenem da su naši dečki napravili odličan rezultat na Pohorju. Velikogorički go-klub je dobio novoga majstora goa. Bute vidli u postu o Pohorju.
Kaj se problema tiče crni kreće s 1. C3. To se nekak nameće ko prvi potez i to je i najbolje. Kad bi beli tu del nebi mu se moglo sprečiti pravljenje dva oka u kutu.
Na to bijeli mora zaustaviti crnoga s 2. C2. Jedino tako može zadržati namjere pravljenja očiju. Da, ali samo namjere..
Sada crni udara u životnu točku, 3. B1! To je slično kao u par poslijednjih problema.
Bijeli mora na 4. B2 i sačuvati jedinstvo svojih kamenčića. Crni bi ih inače razdvojio na dvije skupine i lako ih time obezvrijedio. Stabilizirana je bijela skupina i crni sada treba ograničiti njeno djelovanje na manji prostor i tada iznutra onemogućiti oči. Taj dio plana se najuspješnije provodi s početnim 5. F2.
Crni nastoji i nastaviti po drugom redu i bijeloga smanjiti na nadzor prostora koji nije dovoljan za opstojnost. Da to sprijeći bijeli zaustavlja to napredovanje s 6. E2.
Slijedeći crni 7. E1 ima dvojaku ulogu. Kao prvo nastoji mastaviti po prvom redu, a kao drugo onemogučio je oko na D2.
Sa 8. D1 bijeli uzima inicijativu, jer se crni mora braniti s 9. F1.
Bijeli sada maksimalizira prostor u kutu s 10. B4. Na to crni zaustavlja taj razvoj prema gore s 11. B5, a bijeli ograničuje interes u kutu s 12. A4.Ovo je trebalo vidjeti kada se kretalo u kombinaciju. Crni 13. A2!!!
Ovakav slučaj smo imali u nekoliko ranijih problema. Bijela grupa nema opstojnost i tu se dalje ne igra. Moglo bi se to samo još i obrazložiti, ali u nekim ranijim problemima je to već urađeno. Svodi se na 'L'-oblik u kutu kada napadać obara protivnika. Crni bi spojio na A1, pa odigrao jednu od dvije slobode, npr. C1. Na to bi bijeli zarobio crnu četvorku s A3, a onda bi crni stavio na B1, a bijeli na A1 i nastao bi ko na A2-A1. No, ko nije, jer crni ne igra tu kombinaciju i vodi partiju u kraj. Ako se bijeli ne slaže time da je kraj, mora igrati, a nema što. Kada tako dođe sporazum o kraju dolazi dilema opstojnosti i izvede se ovaj dokaz i kada bi bijeli htio igrati ko, ne može, jer partija je već gotova. Bijeli igrom ne može dokazati svoju opstojnost.
Nekima to možda izgleda čudno, ali partija je gotova i to je samo dokaz.
Tolko škvadro, za ovaj puta.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 24.09.2007. u 13:31 sati.