Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rijeczivota

Marketing

Vlč. ZLATKO SUDAC U PODMILAČJU KOD JAJCA

Od petka popodne do nedjeljne mise u Podmilačju kod Jajca duhovni seminar je imao vlč. Zlatko Sudac, katolički svećenik, karizmatik sa stigmama na rukama i na čelu.
Nažalost nisam mogao biti, a prijatelji koji su tamo bili govore o deset do pedeset tisuća vjernika. Recimo novinarski: nekoliko desetaka tisuća vjernika i znatiželjnika je pohodilo Podmilačje. Autobusi su pristizali iz Splita, Zadra, Šibenika, Požege, Zagreba, Trogira, Drniša i mnogih mjesta iz BiH. U Mostaru je nekoliko stotina vjernika ostalo jer jednostvano nije bilo više autobusa. Slično se dogodilo u Tomislavgradu.
Vjernici Središnje Bosne će uskoro imati prigodu ponovno se susresti s ovim neobičnim svećenikom u Novoj Bili, gdje će imati u bolnici misu za bolesnike, koju će ostali nazočni moći pratiti preko video zidova oko bolnice.
Svjedoci kažu da je Sudac u petak u uvodnom predavanju imao posebno emotivan i iskren nastup u kojem je "prozvao" nazočnu braću svećenike, političare i sve odgovorne za povratak povjerenja i učvršćenje mira u BiH. Nema mira bez istine. Ne istine kao apstraktne kategorije nego one osobne, priznanja svakog od nas. Priznanja i pokajanja. U tom kontekstu je spomenuo neistražene masovne grobnice na tom području za koje je rekao da ga ne pitaju kako zna za njih.
Pozvao je nazočne da se okanu rasprava o Medjugorju o TV sapunicama i showima, da otvore srce za Isusa, inače će se i njegov dolazak u BiH pretvoriti u Big Brother, a u tom slučaju on "ode ća", pakira se i odmah odlazi. Mnogi su plakali dok je Sudac govorio o ratu, potrebi opraštanja, pomirbe, osobnog mira, mira u BiH i u svijetu. Naglasio je da nije došao samo Hrvatima, nego svakom čovjeku koji želi otvorenog srca ostati živjeti na tim prostorima. "NE ĆETE MOĆI GRADITI BUDUĆNOST I SVOJOJ DJECI REĆI NIŠTA DOBRO AKO NE KAŽETE ISTINU VLASTITOG SRCA I ŽIVOTA" poruka je vlč. Suca.
Nije bilo uobičajenih karizmatskih pojava: odmora u Duhu, govorenja u jezicima, ozdravljanja, "čudesa". Ako čudo nije mir koji je vladao za vrijeme mise, mir kakav nije zabilježen za vrijeme tako masovnih misa u Podmilačju.
Kako će reagirati službena crkva na spominjanje pojedinih biskupa i kardinala, na otvorenu kritiku braće svećenika? U svakom slučaju, dobro je što je ta služben crkva dopustila seminare ovog tipa, jer narod, vjernici očito traže spas u duhovnom, traže iskrene svjedoke vjere.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Post je objavljen 28.09.2007. u 15:25 sati.