Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

Studentu sa invaliditetom učinjena velika nepravda na UNIZD-u


Sinošnji je Dnevnik Nove TV objavio priču studenta Antonia Milanovića, studenta knjižničarstva koji je na svojoj koži iskusio svu okrutnost naše sveučilišne birokracije. Naime, navedeni student nije namjeravao upisati knjižničarstvo, već je podnio prijavu za razredbeni ispit na Odjelu za psihologiju. Kako je Antonio invalid i ima velikih problema sa motorikom, nije bio u mogućnosti polagati pismeni dio ispita, već je zamolio da ga se pita usmeno. Odjel za psihologiju je to odbio učiniti i Antonio nije mogao upisati psihologiju. Pročelnik odjela za psihologiju, profesor Ilija Manenica novinarki Nove TV je dao nadasve jadno i sramotno objašnjenje kako svatko nije stvoren za neka zanimanja, pa tako invalid ne može biti pilot zrakoplova!!? Naš kolega Milanović nije namjeravao postati pilot, nego student psihologije, jer je, kako je i sam naveo, želio pomagati drugima. Usprkos naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u kojem se kaže kako su "...visoka učilišta dužna učiniti sve kako bi osigurala ravnopravne uvjete upisa na studija osobama sa invaliditetom, uključujući i posebne prilagodbe za takve osobe" i nalogu Sveučilišta da se ta nepravda ispravi (majka Antonia Milanovića je promtno reagirala i obavijestila sve institucije, uključujući i premijera), odjela za psihologiju je tvrdoglavo ostao pri svom tvrdoglavom i diskriminatorskom stavu da Antonio ne može polagati razredbeni ispit za psihologiju samo usmeno. On je kao odličan gimnazijski učenik sa određenim stupnjem invaliditeta morao ostvariti to pravo.
Stav udruge AKSTU je slijedeći: sveučilišna tijela moraju u ovom kratkom roku koji je ostao do početka akademske godini učiniti sve kako bi se nanesena nepravda ispravila, pa ako treba i pritiskom na odjel za psihologiju i njihova pročelnika. Također smatramo da Etičko vijeće Sveučilišta također mora reći svoj stav o ovom sramotnom događaju i kazniti odgovorne. Ovaj događaj ide na sramotu ne samo odjela za psihologiju i Sveučilišta u Zadru nego i akademske zajednice u cijelosti.
Relativno nedavno na Sveučilištu u Zadru je otvoren lift sa studente i profesore sa invaliditetom. Lif je otvorio osobno ministar Primorac u pratnji bivšeg rektora Magaša. Tada su im bila puna usta ravnopravnosti i tolerancije za osobe sa invaliditetom. U ovom su slučaju zakazali, jer su trebali na vrijeme reagirati i sasjeći ovako diskriminatorsko ponašanje u korijenu.

Post je objavljen 24.09.2007. u 08:13 sati.