Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/adapter

Marketing

Zatvaranje balkona

Ovako je balkon izgledao prije zatvaranja:



Plan je bio skinuti ogradu i na njenom mjestu napraviti zid na koji će ići staklena stijena (više o tome u narednim postovima o stolariji). Stari prozor i vrata, skupa sa siporex zidom (kraj vrata i ispod prozora na slici) se u potpunosti uklanjaju.

Spomenut ću kako zgrada ima 4 ulaza - dakle 8 prizemnih stanova - a naš je bio jedan od dva preostala koji su bili u prvotnom stanju. Dakle sada je jedan jedini od osam stanova ostao u originalnom obliku, svi susjedi su se odlučili za zatvaranje balkona ali u različitim izvedbama... tako su neki npr. uredili tzv. francuske balkone, neki su za pola smanjili dubinu balkona, neki su napravili vanjski ulaz sa montažnim stepenicama... jedan lik je čak napravio ogradu na šiber u kombinaciji sa franc. balkonom pa sve skupa izgleda kao dvorišni portun rofl (teško je riječima objasnit, budem poslikao tu izvedbu - iako nije estetski prihvatljivo, moram priznati da je vrlo praktično rješenje). I još da napomenem, ne zatvaraju se samo prizemni stanovi - i susjedi na višim katovima zatvaraju loggie i balkone na najrazličitije načine...

Za početak sam odlučio, ukratko rečeno, porazbijati cijeli balkon kako bi se moglo pristupiti gradnji zida - i(z)štemao sam podne pločice (skupa s podlogom) i skinuo stiropor fasadu s jednog zida.



Na suprotnom bočnom zidu nema stiropora, nego je ova smeđa fasada (tzv. "hrastova kora") nanesena izravno na zid - mogao bi napisat dvije stranice o tlaci koju sam proživio dok sam to skinuo! burninmad Pokušao sam svim i svačim, ali nažalost jedino učinkovito rješenje je struganje špatulom. Naime, štemalica je pregruba za taj posao (ne skida dobro žbuku a uništava beton), namakanje uopće ne pomaže, eventualno štemanje s većom kacavidom (odvijačem, jel belj) ali to je presporo. Inače taj zid još nisam u potpunosti očistio od žbuke, to ću riješiti u narednim danima.

Pogled na balkon nakon skidanja ograde:



Za zid (približne dimenzije 3 x 1 m) sam kupio 20 ovakvih "siporex" bloketa širine 20 cm i vreću Murexin Porofix ljepila za Ytong. (btw. neka vas ne buni naziv ljepilo kao mene u početku - naime u građevinarstvu se ljepilom nazivaju i različite smjese na bazi cementa, žbuke i čega već sve ne... dakle ljepilo nije samo ono što se kupuje u tubi i snifa rofl)
Majstor Dinko (kojem se i ovom prilikom zahvaljujem sretan) je obavio zidanje za nekih cca. 2 sata (odnosno 2 pive zubo). Oko zidanja također postoji milijun detalja, ali u to neću ulaziti, koliki bi tek onda ovaj post bio... belj
O Ytong blokovima više na ovom linku.

Gotov zid:



Vanjsko žbukanje će biti obavljeno na samom kraju, kad bude postavljena prozor-stijena i vanjska klupčica... desno od balkona (ispod sobnog prozora) se vide betonske ploče koje su stavljene pri dnu fasade - odlučili smo da ćemo i novi zid i te ploče prežbukati s žbukom u boji postojeće fasade. Nakon različitih prijedloga, zaključeno je kako je takvo rješenje estetski i funkcionalno najprihvatljivije.



Od ostataka Ytong bloketa (zadnji red je trebalo rezati pa su ostale 4 polovice blokova) napraviti ću gredicu koja će stajati ispod unutarnje klupčice prozora. O tom detalju, uzrokovanom specifičnim pozicioniranjem prozora-stijene, više u nekom od budućih postova...

Troškovnik:

Ytong blok 200 mm, 20 kom - - - - - - 571,16 kn
Murexin Porofix 22 kg - - - - - - - - - - - - 46,36 kn

(kupljeno 21.08.2007. u Concord-u na Srdočima, tel.: 051/665-040).


Post je objavljen 23.09.2007. u 16:18 sati.