Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/adresamogbloga

Marketing

anoreksija i bulimija

Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]
Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]

Anorexia nervosa je tezak gubitak apetita ciji su razlozi emocionalne prirode. Anoreksija nervosa je poremecaj jedenja u sredistu kojeg se nalazi preplavljujuci strah od debljanja.
Iako je u sredistu bolesti hrana , anoreksija je bolest uma.Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma.No budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini,bez njih uskoro nemogu;unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok jelo posve ne ukine.Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna.Paradoks je da ona od priprave i konzumiranja hrane pravi obred.


SIMPTOMI bulimije

# Ponavljane epizode prejedanja i čišćenja
# Nerealan strah od debljanja
# Variranje težine (iako se može održavati i relativno normalna težina)
# Žudnja za hranom
# Pretjerana uporaba laksativa
# Depresija
# Erozija zubne cakline, infekcije desni, karijesi i promjena boja zuba (izazvana želučanim kiselinama uslijed čestog povraćanja)
# Želučano-crijevne smetnje


Bulimija je poremećaj vezan uz hranjenje koji je, kao i anoreksija nervoza, psihološkog podrijetla, a može imati strašne tjelesne posljedice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim čiste povraćanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije također često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Čišćenje može imati dvije svrhe: sprječavanje dobivanja na težini, a i privremeno ublažavanje depresije i ostalih negativnih osjećaja.

Bulimija, poput anoreksije, pogađa uglavnom mlade žene. Prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je 18 godina.

Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]
Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]


Post je objavljen 23.09.2007. u 14:09 sati.