Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vlakpunk

Marketing

EXPLOITED

Ovo je priča o najboljem punk bendu otkad je planeta Zemlje.
Image Hosted by ImageShack.us

Exploited, najbolji Punk-bend na svijetu, osnovan je ranih 80-ih u Edinburghu. Osnivači su četvorica razočarana pankera (Wattie Buchan - vokal, "Big" John Duncan - gitara, Danny McCormick - bas i Dru Stix - bubnjevi) koji su htijeli svirati žešću, bržu verziju Punk-a. Njihov utjecaj na oblikovanje kasnijih Punk-bendova je bio velik i ostao je velik do danas. Na početku se Exploited čvrsto držao DIY (do it yourself) Punk etike tako da su svoj prvi album snimili sami. U ožujku '81. potpisali su ugovor sa kućom Secret i nakon toga izdali album "Punk's Not Dead" koji je postao No.1 album '81. Njihova prva turneja je bila "Apocalypse Now" koju su napravili sa Discharge, Chron Gen i Anti Pasti.Tada su snimili i novi singl "Dead Cities" i krenuli na turneju "Dead Cities", koju su u U. K. započeli sa lomljenjem ruke njihovog vozača na 5 mjesta, a završili sa tučnjavom na Rainbowu u Londonu. Kasnije su išli na turneje po Nizozemskoj, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, a po Njemačkoj je završila tako da su bili izbačeni iz zemlje zbog grupa punkera koji su onako divlji počeli razbijati izloge dućana, aute i autobuse, a mirni građani su smatrali Exploited uzročnicima takvog ponašanja. Na koncertu u Finskoj obožavateljica je Wattiu odgrizla vršak jezika. U Norveškoj je njihov nastup trajao samo 3 minute, jer se nakon toga razuzdana publika popela na pozornicu i uništila svu opremu. Naravno, na svakom koncertu pogo je bio žestok.
Evo i kratke kronologije važnijih događaja za Exploited:
• 1981: "Don't let 'em grind you down" snimljen sa Antipasti, a pjesme od Exploiteda su snimci sa pozornice.
• 1981: "Punks not dead". Wattie Buchan - vokal, Big John Duncan -gitara, Gary McCormack - bas, Dru Stix - bubnjevi.
• 1982: "Troops of tomorrow". Danny je bubnjao u dvije pjesme: "Germs" i "Sid Vicious was innocent", a u ostalima je Steve Roberts. Wattie - vokal, Big John - gitara, Gary - bas.
• 1983: "Let's start a war (said Maggie one day)". Na ovom je albumu Wattijev brat Wully počeo svirati bubnjeve. Wattie - vokali, Karl - gitara, Billy -bas.
• 1985: "Horror epics". Wattie - vokal, Karl - gitara, Wayne - bas, Wully - bubnjevi.
• 1986: "Jesus is dead". Wattie - vokal, Willie - bubnjevi, Nig - gitara, Deptford John - bas.
• 1987: "Death before dishonor". Wattie - vokal, Nig - gitara, Tony - bas, Willie - bubnjevi.
• 1988: "War now". Wattie - vokal, Willie - bubnjevi, Nig - gitara, Smeeks - bas.
• 1990: "The massacre". Wattie - vokal, Gogs - gitara, Smeeks - bas, Tony - bubnjevi.
• 1996: "Beat the bastards". Wattie - vokal, Wully - bubnjevi, Jamie Buchan - gitara, Jim Gray - bas.


Članovi
Članovi grupe s godinama su se mijenjali, ali je bend uspio opstati zahvaljujući autoru svih pjesama, Wattiu. Ova fotografija je stara, ali ih je većina na njoj! Ovo su trenutačni članovi benda:
- Wattie Buchan - vokal
- Jamie Buchan - gitara
- Jim Gray - bas
- Willie Buchan - bubnjevi i bas



Post je objavljen 22.09.2007. u 18:09 sati.