Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rocknworld

Marketing

Razdoblje 1950-1970!

Ovo razdoblje koje sam već djelomično i opisao u prošlom postu u kojem sam govorio o početku rocka u SAD-u, u ovom želim se posvetiti početku rocka na europskom tlu, točnije Velikoj Britaniji.

Rani britanski rock
Kraj 50-ih donio je preobražaj rockabillya u novi zvuk koji je nazvan surf glazbom (rockom) . Novosti su bile uoćljive u bržem tempu, novijem načinu sviranja bubnjeva te električne gitare koja je polako počela prevladavati!

Za razliku od SAD-a, Velika Britanija nije bila toliko opterećena rasnom segregacijom, te je polako postala središtem rock svijeta i polazna točka sa koje će se otisnuti nova generacija rockera započevši tako tzv. britansku invaziju.

Prvo razdoblje "invazije" smatra se razdoblje 1958 do 1969, započinje s Cliffom Richardsom i osnivanjem benda The Shadows!

Britanski rockeri su polako ali sigurno stvorili svoj orginalni zvuk koji će polako zavladati svijetom!

Najpoznatiji predstavnici britanskog rocka su The Beatles-i, jedni od najpoznatijih i najpopularnijh bendova svih vremena!Legendarnu četvorku činili su Paul McCartney, John Lennon, George Harrison i Ringo Starr!
Free Image Hosting at allyoucanupload.com
Neke od njihov poznatijih skladbi:
Love Me Do , Help, Yesterday, Michelle...

Drugi poznati svevremenski predstavni su legendarni The Rolling Stones-i, koji čine Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman i Charlie Wats.
Free Image Hosting at allyoucanupload.com
Rocku su dali novo značenje skladbama poput: Jumpin' Jack Flash, Street Fighting Man, Sympathy For The Devil, Gimme Shelter...

Iz tog razdoblja važno je izdvojiti još i bendove poput: The Kinks, The Animals, The Who i The Yardbirds...

Ali sve ovo je samo djelić onoga što je bilo u 60-tim godina u rock glazbi!





Post je objavljen 21.09.2007. u 22:59 sati.