Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Dan zaštite žena od nasilja

U Ri info centru je održana konferencije za novinare povodom sutrašnjeg dana zaštite žena od nasilja.
Prvo je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat ukratko predstavila udrugu UZOR koja se bavi psihološkim tretmanom nad nasilnicima i djecom rizičnog ponašanja, koja je za svoj rad od Grada dobila 550 tisuća kuna, a zatim je riječ preuzeo predsjednik udruge Danijel Antunović. On je nvoinare upoznao s programom udruge kojim počinitelji nasilja prolaze kroz tretman u trajanju od šest mjeseci, kako ne bi opet počinili nasilje. Prema njegovim riječima 90% osoba koje završe tretman više ne počine nasilje, a prema njemu uzrok nasilja je sama želja da se ono počini.
Njihova udruga se od 1. listopada seli u novi prostor na adresi Blaža Polića 2/1.
Nakon njega voditeljica Skloništa za žene i djecu žrtva obiteljskog nasilja predstavila je njihov rad. Rekla je da su u šest mjeseci rada zaprimili 13 zahtjeva za smješta, a sigurna kuća može primiti ukupno deset osoba. Momentalno u njoj boravi 8 osoba.
Zatim e riječ preuzeo gradonačelnik koji je izrazi zadovoljstvo što Grad Rijeka dan zaštite žena od nasilja obilježava konkretnim projektima, a ne samo deklarativno. Naime, osim što je Grad osnovao sklonište za žrtve nasilja i finacira udrugu UZOR, Grad je također sufinacirao dom Sveta Ana koji je također pružao smještaj žrtvama.
Na kraju govora izrekao je i kritiku ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, za koje je rekao da nitko ne razumije zašto ono uopće postoji, budući samo otežava djelovanje socijalnih institucijama i ne dozvoljava da se aktivnosti zbrinjavanja žrtva nasila sprovode kroz njihove obiteljske centre, a za koje zahtjevaju atraktivne prostorije u centru grada.
Inače, prema statistikama samo 56% žena u Hrvatskoj nije nikada doživjelo fizičko zlostavljanje svojih partnera, a djeca u najmanje 36% hrvatskih obitelji svjedoci su obiteljskog nasilja, a u PGŽ u 2006. godini evidentirano je oko 20% više intervencija zbog nasilja u obitelji nego u 2005. godini. Procjenjuje se da se državnim, vjerskim i nevladinim savjetovalištima nikada nije obratilo čak 83% zlostavljanih žena.

Povodom dana zaštite žena od nasilja koji se obilježava sutra održana je još jedna konferencija za novinare. HNS, odnosno Mirijam Porubić, predsjednica Interesnog odbora ženske inicijative HNS-a Podružnice Rijeka je podsjetila da se ovim danom obilježava tragedija kada je prije osam godina Mato Oraškić na sudu ubio svoju suprugu i sutkinju.
Kritizirala je činjenicu što žene u sigurnoj kući mogu ostati samo 6 mjeseci, a u autonomnim kućama godinu dana, jer mnoge od zlostavljanih žena nisu zaposlene, pa se 50% njih vraća u krug obiteljskog nasilja. Kao rješenje problema ponudile uvođenje alimentacijskih fondova iz kojih bi žrtve nasilja dobivale sredstva i Švedski model prema kojem se nasilnik miče iz obiteljskog doma, a ne žrtva.
Također se zalaže za pooštravanje zakonskih kazni za nasilnike, jer dosadašnji zakon protežira muškarce, dok su u većini slučajeva upravo žene žrtve nasilja. Pogotovo je zabrinjava činjenica što se sve više povećava broj ubojstava žena od strane njihova muževa, a od 70 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja zabilježenih u posljednjih pet godina, čak njih 54 tisuće je prošlo samo sa prekršajnom prijavom.
Ipak, zalaže i za psihološki tretman nad počiniteljima obiteljskog nasilja, koji bi trebao biti naložen sudskim putem,
Rekla je da je jedan od glavnih glavnih razloga nasilju u obitelji to što je Hrvatska još uvijek patrijarhalna država.


Post je objavljen 21.09.2007. u 14:44 sati.