Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nba

Marketing

IT'S OFFICIAL: GM Mullin releases PG Jasikevicius from Golden State Warriors...


Image Hosted by ImageShack.us



NIJESU BRITANCI NIKAKAV BAUK...
MONTENEGRO UPDATE



Kosarkaska reprezentacija Crne Gore ove godine se najvjerovatnije neće okupljati. Iako je izašao spisak (svih mogucih) igrača na koje se računa, do okupljanja još nije došlo, a male su šanse da ce zaigrati u 2007. Prvo takmičenje koje će igrati su kvalifikacije za Prvenstvo Evrope 2009. a tim ce voditi aktuelni trener beogradskog Partizana, Duško Vujošević. Njega su na mjestu selektora htjeli mnogi, mada, licno smatram, da to nije bas najsrecnije rjesenje. Iako se dokazao radom u bivsoj SFRJ, pa onda u Italiji, (imao je i ima veliku podrsku Predraga Danilovica) i iako ga prati glas da je odlican za rad sa mladim igracima,

Dusko je imao i neke negativne epizode - vodio je SCG na evropskom prvenstvu u Švedskoj, gdje je drastično ''podmlađen'' tim, međutim, veoma loše, bez nekog plana, da ne kazem strategije, a vecina tih igraca nije nastavila da igra u reprezentaciji ili nema zapazenu ulogu. S druge strane, titule sa Partizanom, koji je najmocniji klub u Srbiji (tradicija, skola, infrastruktura, strucni i politicki uticaj) mogu, a ne moraju nista da znace.

Lično mislim da bi recimo Miroslav Nikolić ili čak Darko Ruso, mogli to bolje da rade, uz naravno, Žarka Paspalja, kojeg bi trebalo angažovati kao tim-menadžera ili pomoćnog trenera.

Bilo kako bilo, Dusko će selektirati i voditi tim, uz skoro punu podršku Saveza i javnosti... Kada je riječ o timu, objavljen je u junu, a čine ga sljedeći igrači:

PLEJMEJKERI - Ivan Koljević (Litvos Ritas), Goran Jeretin (Alba), Nenad Mijatović (Budućnost), Boris Bakić (Partizan).

BEKOVI - Bojan Bakić (Hemofarm), Vlado Šćepanović (Granada), Nebojša Bogavac (Le Man), Slobodan Tošić (Igokea), Miloš Minić (Svislajon), Marko Popović (Budućnost).

KRILA - Mladen Šekularac (Antverpen), Žarko Čabarkapa (Golden Stejt Voriors), Vladimir Dašić (Budućnost), Balša Radunović (Apoel), Aleksandar Pavlović (Klivlend Kavalirs).

KRILNI CENTRI - Goran Nikolić (bez kluba), Ivan Maraš (Budućnost), Predrag Drobnjak (bez kluba), Ivan Ivanović (Vojvodina), Blagota Sekulić (Real Madrid), Vladimir Dragičević (Budućnost).

CENTRI - Slavko Vraneš (bez kluba), Nikola Peković (Partizan), Žarko Rakočević (Budućnost), Vladimir Golubović (Vojvodina), Savo Đikanović (Larisa), Ivan Todorović (FMP Železnik), Đuro Ostojić (PAOK).

Na spisku se nalaze mladi i juniorski reprezentativci - Suad Šehović (Bosna), Sead Šehović (Bosna), Dragan Zeković (Basket klub Vijena, Austrija), Boris Savović (Hemofarm), Davor Barović (Alians basket, Italija), Đorđe Kavarić (Alians basket, Italija), Nikola Ljujić (Jedinstvo), Nemanja Radović (Centar), Nikola Vučević (Mornar), Filip Barović (Nikšić), Miloš Kuveljić (Nikšić), Miloš Lopičić (Lovćen) i Nikola Mirotić (Real).



SASHA PAVLOVIC - APRIL 2007.


To je otprilike sve što Crna Gora ima, a sa spiska je definitivno otpao Pavlović. Momak koji je ove godine igrao NBA finale, dugo je oootezao sa odlukom, a mediji su gotovo svakodnevno špekulisali, hoće-neće,neće-hoće, možda...

Na kraju, Pavlović je odlučio da igra za Srbiju, što i nije loše, jer reprezentaciji u svakom slučaju, nisu potrebni igrači koji se nećkaju. Ili igraš ili ne, nema premišljanja. Ako ne igraš, OK, a ako dodješ, treba da propišaš krv i znoj za dres! Jednostavno.

S druge strane, da je Pavlović igrao u nekim drugim klubovima (citaj: da nije igrao u Budućnosti), vjerovatno bi odluka bila drugačija, jer ipak je on ovdje rođen i odrastao, a i realno, mnogo je lakše biti vodeći igrač Crne Gore nego Srbije! Pretpostavlja se da je taj momak iz Bara kivan na upravu bivšeg kluba, pa je iz revolta rekao ne.

Njegovi igrački kvaliteti su za pohvalu, mada nije nesto naročito napredovao, s obzirom na to da igra i trenira s Lebron Džejmsom. On je atipičan evropski bek, visok dva metra, snažan i skočan, ima odličan ulaz i sjajno zakucavanje. Treba da popravi igru u odbrani i šut, pogotovo iz kontakta, pošto u Evropi nije previše šutirao, jer je snagom i skokom skoro uvijek mogao da postigne poen.

Ostali momci su u evropskim okvirima prosječni, izuzimajući Mijatovića, Pekovića i Dašića... Mijatović je vodeći igrač Budućnosti, pravi ''crnac'', atraktivan, brz, sve zna, jedino je ponekad psihički nestabilan. Dašić je veliki potencijal (bio na meti Real Madrida), još napreduje, a problem je što se traži između trojke i četvorke. Peković je počeo odlično da igra u Partizanu, jak, srcan i vrijedan centar, koji stalno napreduje i koji, u ovakvoj konkureciji evropskih centara, moze da napravi cudo. Nakon odlaska Koste Perovića, startni je centar Partizana.

Teško je prognozirati moguću prvu petorku... Jedna od varijanti je 1- Jeretin, 2- Šćepanović, 3- Čabarkapa, 4 – Drobnjak, 5 – Peković, ali to ne mora ništa da znači, jer tu mogu da budu i Mijatović ili Sekulić.
Pretpostavimo li da je Crne Gora mogla da se nađe na Evropskom prvenstvu, mislim da su, realno, mogli da prođu grupu. Ništa ne bi bili lošiji od recimo Portugala i sličnih...

U perspektivi, uz ove igrace i dobar i pametan rad Saveza i Vujoševića, ovaj tim može da izbori konstantno mjesto među 7-8 ili 10 najboljih timova Evrope, a tu je vec sve moguće. Naravno, ukoliko igrači nastave da napreduju i ukoliko budu igrali srcem.


Marko
Montenegro




Post je objavljen 21.09.2007. u 12:00 sati.