Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blanka

Marketing

Bijeli Zagreb grad


Premda je točna ona da svatko ima vlast kakvu zaslužuje, Zagrepčani ipak nisu zaslužili ono što imaju, odnosno ono što više nemaju, pa i ono čega doskora više neće imati: zelenila. Postat ćemo "bijeli" Zagreb u pravom smislu riječi: grad betona.

U Zagrebu se nemilice ruši sve zeleno: živice (svježi je primjer Medveščak), stabla, a sve to u ime širih prometnica i većih parkirališnih površina. Ono prvo još bi se i moglo shvatiti, ali parkirališna mjesta na kojima smjesta osvanu aparati za naplaćivanje parkiranja, to je sramotno. Više ne možeš parkirati ispred vlastite kuće a da ne platiš harač gradskoj upravi. Taj se novac vraća građanima, vele gradski oci. Kako? Tako što im se naprave dodatna parkirališta koja oni dodatno plaćaju, i tako u nedogled, dok se Zagreb ne pretvori u golemu betonsku površinu iscrtkanu bijelim pravokutnicima, koja će se vidjeti iz svemira.

I, tu se ponovno vraćamo na ključno pitanje:

Kako je moguće da Zagrebom žari i pali netko tko nije Zagrepčanin, tko ne može, ili ne želi znati, što je najbolje za one koji su rođeni ovdje?

Na koncu, imamo vlast kakvu zaslužujemo, to jest kakvu smo birali, odnosno kakvu nismo spriječili da bude izabrana svojim izlaskom na birališta i biranjem prikladnijih, ali valjda ipak ne zaslužujemo baš ovo što imamo.

Trebalo bi zakonom propisati da gradonačelnik, ma o kojem se gradu radilo, može biti samo onaj koji je u najmanju ruku rođen u tom gradu. Ovako ćemo piti zagađenu vodu, skupo plaćati parkiranje da bi se neki kočoperili u skupim automobilima i paradirali sjanim kućama u svom rodnom selu, ovako ćemo se pržiti i gušiti na betonu i asfaltu jer više nema zelenila koje bi nam omogućilo disanje, ovako ćemo gledati bahate skorojeviće i njihove nafrakane supruge kako se naseljavaju u luksuzne "urbane vile" (tko li je samo izmislio taj izraz?!) na Cvjetnom trgu, koje će na krovu imati parkiralište za helikoptere...

Tko nam je kriv!



Post je objavljen 21.09.2007. u 08:28 sati.