Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

In Memoriam: LJILJANA MOLNAR TALAJIC

Morao sam napisati ovaj post.
Umrla je zena koju sam zaista obozavao.
Poznavao sam obitelj Molnar a brat Mirko, pokojne Ljiljane, bio je covjek koji me je ucio prve note.
Pisati o pokojnoj Ljiljani bilo bi suvisno zato sto je o njoj toliko toga napisano.
Bila je zena koju su svi koji su je poznavali jednostavno voljeli kao i cijelu njenu obitelj.
Bila je jedna od svijetskih opernih diva koja je po pisanju mnogih imala najbolju svjetsku izvedbu opere AIDA
Iskreno suosjecam u tuzi obitelji Molnar i Talajic.
ZAGREB, 19.09.2007 -Preminula je prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazalista (HNK) u Zagrebu Ljiljana Molnar Talajic, koja je bila i zvijezda Becke drzavne opere i Arene u Veroni, a nastupala je i u Metropolitenu, Milanskoj Skali, Kovent Gardenu i drugim prestiznim svjetskim kucama i dvoranama, preminula je u Zagrebu u 70. godini.

Rodjena 1937. godine u Bosanskom Brodu, diplomirala je solo pjevanje na Muzickoj akademiji u Sarajevu, gdje je i magistrirala. U Sarajevu je i debitovala 1959. godine jos kao studentkinja, a potom su uslijedile brojne operske uloge, cesto oprecnih glasovnih zahtijeva, u sirokom rasponu od kolorature do duboko proživljene dramatike.

Nakon 15 godina solisticke karijere u sarajevskoj Operi, 1975. godine postala je clanica Opere HNK i ucesnica njenih belkantistickih izvedbi ulogama u “Trubaduru”, “Krabuljnom plesu”, “Don Karlosu”, “Otelu” i drugima, sve do nezaboravnog nastupa u Belinijevoj “Normi”, koja je bila njena poslednja zagrebacka premijera 1980. godine. Iste godine presla je na Muzicku akademiju, kao profesorica pjevanja, i do kraja zivota bavila se i pedagoskim radom.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja - za veliku kreaciju Cio - Cio - San u “Madam Baterflaj” 1967. bila je nagradjena u Tokiju, a grad Parma dodijelio joj je tradicionalnu plaketu Verdi d’oro (Zlatni Verdi), dok je nagradu “Milka Trnina” dobila je 1976, a “Vladimir Nazor” za zivotno dijelo 1999. Nagradu grada Zagreba dobila je ove godine.

Iako poslije rata nije odlazila u Bosnu, izjavljivala je da Bosna zivi u njoj.
“Shvatite me, da odem u Sarajevo - puklo bi mi srce. Mnogi su mi prijatelji poginuli ili sinove izgubili...”, govorila je Ljiljana Molnar Talajic.


Post je objavljen 21.09.2007. u 08:00 sati.