Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Tamna noć duše

Sveti Ivan od Križa napisao je knjigu «Tamna noć duše». Sada neću pisati o toj knjizi, nego o pojmu «tamna noć duše». Ono što ja mislim pod time je stanje duše, koje je tjeskobno, bolno i teško podnošljivo. Ono doseže vrhunac i nakon toga, dolazi do olakšanja i opuštenja, te često puta i nagrade.

Gotovo svaki čovjek doživi tamnu noć duše.

Student prije ispita, ponekad dođe u situaciju, da ne vidi izlaza. Misli, da to nikada neće položiti, makar koliko učio i uhvati ga tjeskoba, koja je gotovo nepodnošljiva. No, ako ipak nastavi učiti i ne odustane, obično se dogodi, da taj ispit ipak položi, na njegovo veliko veselje.
Trudnica, kada treba poroditi, doživljava teške bolove. Možda razmišlja, kako neće moći izdržati tu bol i kako je to neizdrživo. No, dogodi se porod, nekako prođe ta muka i rodi se dijete te patnja preraste u radost.
Znanstvenik radi pokus i ne zna, kako to više izvesti. Pokušava mnogo toga i već mu je muka, što ništa ne uspijeva i najradije bi digao ruke od svega. No, kada je već mislio odustati, dogodi se veliko otkriće.
Dečko se zaljubi u curu i pokuša je osvojiti. Što god učini, ništa ne uspijeva, muči se, trudi, no bez ikakva rezultata. I onda odluči pokušati još samo jednom, više iz očaja, nego s nadom i konačno doživi sretnu ljubav.
Zaposlenik dobije otkaz i ostane bez posla. Gleda natječaje, ide na razgovore na posao, no i dalje je nezaposlen. Ima dugove, nema novaca, muči se, traži posao, opet traži posao i kada je već pomislio, da ga nikada neće naći, konačno dobije radno mjesto.

Isus je na Maslinskoj gori, proživljavao jako teške trenutke.

« Spopade ga užas i tjeskoba pa im reče: Duša mi je nasmrt žalosna! (Mk 14,33-34)«

«Ode malo dalje i rušeći se na zemlju molio je da ga, ako je moguće, mimoiđe ovaj čas. Govoraše: Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti! (Mk 14, 35-36).

«A bijaše njegov znoj, kao kaplje krvi koje su padale na zemlju (Lk 22, 44).


Svatko od nas, prije ili kasnije će u svom životu, doživjeti veliku tjeskobu i gotovo nepodnošljivu bol. Treba stisnuti zube i izdržati. Takvo stanje ima ograničen vijek trajanja, prestat će i doći će do olakšanja, do utjehe i često puta do velike nagrade. Isus se znojio krvavim znojem na Maslinskoj gori. Zna kako je nama i rado će nam pomoći u teškim trenucima našeg života. Kada dođe teško, nema predaje, treba nastaviti dalje i bit će dobro.


Post je objavljen 20.09.2007. u 22:43 sati.