Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

Tajnost duhovnog znanja 2. dio

Razlozi za tajnost

Ako širite laži one vam se karmičkim procesom vraćaju u tom smislu da niste u stanju vidjeti ni najočiglednije istine . Nasuprot tome, čovjeku koji je utemeljen u istinitosti , istina je očigledna . I kako on kaže tako će se i obistiniti . Davanje istine u određenim malim dozama može biti neophodno za neke ljude. Jer integralna i temeljna/najviša bila bi prejaka za njih . Ako ih naglo zabljesnete oni će zatvoriti oči i tako će im biti naneseno više štete nego koristi. Tako ni avatar poput Ramakrishne nije svom najnaprednijem učeniku Vivekanandi otkrio sva svoja znanja koja je dobio ( i potvrdio tako što ga je ispitivao u transu ) o Vivekanandinom prošlom životu i njegovoj misiji u ovom živottu.

Brbljivi papagaj je zatvoren u kavezu dok druge ptice lete slobodno .
Govoriti mnogo je izvor opasnosti . Razlog zbog kojeg se ne treba hvaliti iskustvima i napretkom u svojoj duhovnoj praksi je da bi ste održavali pozitivan unutarnji napon za nastavak prakse . Naime kad početnik ispriča sva svoja najveća svjesna spiritualna iskustva . On u nedostatku novih počinje lagati preuveličavajući stara i izmišljajući nova .Također iscrpljuje energiju pričanjem a sve manje usmjeruje snagu u praktičan rad i primjenu teorije u praksi sve dok ne zamjeni riječi za dijela . Ako o svojoj duhovnoj disciplini i napretku pričate neiskusnim osobama , to će vas sputavati u vašem daljnjem razvoju jer vas takve osobe nemogu shvatiti niti prihvatiti . Ako sjeme vaše spiritualne prakse nije dovoljno razvijeno zaustavit će vas otrovni komentari , tih osoba koje ne razumiju to što radite pa je i to također još jedan razlog za šutnju ( Dok je voćka mlada treba ju ograditi da ju životinje ne unište, kad izraste u veliko drvo stoka ga više nemože popasti , nitimu zečevi izgrebsti koru).

Prednost je zato ako imate učitelja on može dobro razumjeti vaše izvještaje jer je i sam prošao kroz ono kroz što vi sada prolazite . U odnosu na učitelja od vas se očekuje da izvještavate o svom napretku . Učitelju nebi trebali tajiti , čak ni ono što vas je drugi zamolio da čuvate u tajnosti .

Barem u prvih godinu dana nemojte drugima opisivati što radite , kako i zašto .
Tehnike koje vi prakticirate mogu biti općepoznate i opisane u literaturi i vi tu literaturu možete preporučiti drugima ,ali je u pravilu ( bar za početnike ) bolje ne precizirati što točno radite .

To bi moglo narušiti intenzitet i kontinuitet vaše prakse. Istovremeno , nemojte biti sebični .
Pozovite ljude da se okoriste znanjima i praksom Yoge. Uključite druge u svoj život .
Budemo li izolirani otoci odumrijet ćemo . Da bi mogli drugima ispravno prenjeti tehnike ,trebate biti vrlo kvalificirani , jer ako to ne učinite na nivou , to bi mogla biti šteta za te ljude koji će onda neke stvari ocjeniti kao bezvrijedne

Post je objavljen 20.09.2007. u 22:13 sati.