Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

20. rujan, sv. Andrija Kim

Danas, 20. rujna spomendan je sv. Andrije Kim Tae-gona, Pavla Chong Ha-sanga i drugova mučenika. O Andriji Kim, prvom korejskom katoličkom svećeniku, kršćanima u Koreji već sam pisao OVDJE, no budući da im je danas spomendan mogao bih nadodati još koju riječ o dolasku kršćanstva u Koreju. Naime, na misi danas ujutro, propovijednik je ispričao kratku priču o tome sjećajući se jedne knjige koju je čitao.

Isusovci su djelovali u Kini kao zvjezdoznanci, astronomi, pa su kineske vlasti jednog isusovca (Matteo Ricci, 17. st) poslale na carev dvor u Koreju, a koji je iskoristio priliku i ljude poučio katekizmu i novoj vjeri u Isusa Krista čije je glavno obilježje ljubav. aj jedan plemić koji je slušao isusovca odlučio je to isprobati pa je zbrinuo jednog patnika i njegovao ga. To ga je učinilo sretnim pa je i sam posvjedočio kako je ta religija ona prava. Sam korejski narod, a tek kasnije misionari, tako je u svojoj zemlji širio kršćanstvo no zbog netrpeljivosti i neprihvaćanja, pa tako i mučeništva (barem 8000 Korejanaca dalo je život za vjeru u Krista), počelo se širi tek u 20 st. i to u Južnoj Koreji. U Sjevernoj Koreji zabranjeno je i oštro sankcionirano - jer tamo se mora vjerovati vladaru, a ne nekakvom Bogu.

U Južnoj Koreji prvu su crkvu osnovali samo Korejanci što je jedinstven slučaj u svijetu. Vlast je brzo zabranila kršćanstvo jer su kršćani odbijali sudjelovati u ritualima 'državne' religije konfucijanizma. Sredinom 19. stoljeća, kršćani su se u Koreji počeli progoniti i ti su progoni trajali više od jednog stoljeća sve dok 1882. godine kada je potpisan mirovni sporazum s SAD-om i katolici (zapravo svi kršćani) dobili slobodu obavljanja crkvenih aktivnosti. Sada ima oko 12% katolika, a sveukupno više od 40% kršćana u Južnoj Koreji, što je veliki postotak za jednu Azijsku zemlju.

Post je objavljen 20.09.2007. u 12:10 sati.