Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

111 najboljih korejskih filmova (5)

90. Sympathy for Lady Vengeance (10/10) ["Chinjeolhan Geumja-ssi"] Redatelj Park Chan-wook. Uloge Lee Young-ae, Choi Min-shik, Oh Gwang-rok, Oh Dal-soo, Kim Shi-hu, Lee Seung-shin, Kim Bu-seon. 112 min.

Žena je puštena iz zatvora nakon služenja kazne od 13 i pol godina za ubojstvo dječaka, a odmah po izlasku započinje potragu za čovjekom koji joj je smjestio kako bi mu se osvetila. Ovaj, gotovo teološki triler o osveti i treći dio redateljeve triologije o osveti kojoj se može pribrojiti t kratak filmski dodatak objavljen u filmu Three Extremes. Mnogi su nakon Oldboya ovaj film ocijenili manje vrijednim no ja smatram da je on, baš naprotiv, puno bolji od Oldboya s puno simbola i sitnih poruka koje ga čine kompleksnim i vrijednim umjetničkim filmskim ostvarenjem. Ovo je jedan od filmova u kojem ništa nije slučajno, niti padanje snijega, niti boja cipela, niti jezik kojim se govori. Ako smijem ući u kratku recenziju filma onda želim dodati kako ovaj film ne govori prvotno o osveti već o iskupljenju za grijehe.

91. Sympathy for Mr. Vengeance (9/10) ["Boksuneun na-ui geot"] Redatelj Park Chan-wook. Uloge Song Kang-ho, Shin Ha-kyun, Bae Doona, Lee Dae-yeon, Im Ji-eun. 120 min.

Gluhonijem čovjek radi u tvornici, dok njegova djevojka poduzima očajne mjere kako bi skupila novac za operaciju bubrega. Ovo je prvi film iz triologije. Legendaran kao i ostala dva filma. Osjeti se manjak budžeta nadoknađen u druga dva filma, no sve ostalo je vrhunsko; komplicirana, napeta i zanimljiva radnja, gluma, konstrukcija scena…

92. Taegukgi (10/10) ["Taegeukgi hwinallimyeo"] Redatelj Kang Je-gyu. Uloge Jang Dong-gun, Won Bin, Lee Eun-ju, Jo Yoon-hee, Gong Hyung-jin, Lee Young-ran, with cameos by Choi Min-shik, Kim Soo-ro, Kim Hae-gon 140 min.

Dva brata koja žive sa svojom jadnom majkom protiv svoje volje bivaju odvedeni u vojsku i rat u Korejskom ratu. Stariji brat se nada medalji koja bi mu omogućila da poštedi mlađeg brata vojske i zaštiti ga, no kako vrijeme odmiče, rat ostavlja svoj sve veći utjecaj. Jedan od najboljih (ratnih) filmova koji postoje pa tako i jedan od najboljih korejskih filmova. Redatelj je napravio i više spektakla izuzev ovoga poput Shiri te je jedan od rijetkih koji se približio zapadnjačkom stilu filmova. Ovdje moram spomenuti kako uopće ne volim ratne filmove, ali ovaj film je jednostavno predobar kao film u prvom redu, a tek onda kao ratni spektakl i/ili obiteljska drama.

93. Tazza: The High Rollers (The War of Flowers) (9/10) ["Tajja"] Redatelj Choi Dong-hoon. Uloge Cho Seung-woo, Kim Hye-soo, Baek Yoon-shik, Yoo Hae-jin, Kim Yoon-seok, Lee Su-gyeong, Kim Jeong-ran, Kim Gyeong-ik. 139 min.

Impulzivan mladić upliće se u svijet soette, jedne vrste kockanja kartama. Nakon pouka koje mu daje majstor kartanja, ulazi u svijet kockara visokog društva. Zanimljiv film. Jedan kockarski film iz Koreje u stilu američkih mafijaških filmova, samo na korejski način. Treba napomenuti i kako je ovo film za odrasla, a govori o tome kamo kocka može dovesti i kakav utjecaj kockanje može ostaviti na čovjeku.

94. The Beauty and the Beast (8/10) ["Yasu-wa minyeo"] Redatelj Lee Gye-byeok. Uloge Ryoo Seung-beom, Shin Min-ah, Kim Kang-woo, An Kil-gang, Lee Young-sook, Ham Eun-jeong, Kim Joo-il. 101 min.

Čovjek otkriva da će njegova slijepa djevojka ubrzo progledati nakon što se podvrgne operaciji. Budući da joj je lagao o svom izgledu, boji ju se sresti nakon operacije kako ju ne bi razočarao svojim izgledom. Jedna neobavezna romantična komedija koju bi bilo šteta preskočiti ako ste ljubitelj tog žanra. Unutra ima dosta smijeha i plača i vjerujem kako bi se ovaj film mogao svidjeti mnogima, a posebno mladim parovima. Ovakav film bi bio idealan za izlazak.

95. The Bow (8/10) ["Hwal"] Redatelj Kim Ki-duk. Uloge Jeon Seong-hwan, Han Yeo-reum, Seo Ji-seok. Cinematography by Jang Seong-baek. 88 min.

Starac od 60 godina živi na brodiću s maloljetnom djevojkom i odbrojava dane do njezinog 17 rođendana kada je planira oženiti. Opet Kim ki-dukov film na ovoj listi. U ovih 111 filmova svrstao sam čak 4 ili 5 njegovih filmova. Ovaj govori o ljubavi djeda i maloljetnica i o tome što se dogodi kad djevojčica shvati da ima i drugih muškaraca i da joj se jedan mladić puno više sviđa od djeda koji će ju uskoro oženiti. Ponovno malo dijaloga u filmu, puno simbola i metafora i scena za razmišljanje. Starac i djevojčica nikad ne razgovaraju međusobno.

96. The Customer Is Always Right (9/10) ["Sonnim-eun wangida"] Redatelj Oh Ki-hyun. Uloge Myung Kay-nam, Seong Ji-roo, Seong Hyun-ah, Lee Seon-gyun, Oh Ki-min. 104 min.

Naivnog brijača koji živi s atraktivnom mladom ženom posjećuje čovjek opakog stava koji pokušava ucijeniti brijača. Triler koji treba odgledati do kraja. Ono što bih mogao prigovoriti filmu je što ne podiže napetost prema kraju već nakon odličnog napetog i zagonetnog uvoda postaje polako zamoran, no obrat, odnosno rješenje slagalice na kraju potpuno me je iznenadilo tako da film spremno preporučam svima.

97. The Fox Family (7/10) ["Gumiho gajok"] Redatelj Lee Hyeong-gon. Uloge Ju Hyeon, Park Joon-gyu, Ha Jeong-woo, Park Shi-yeon, Ko Ju-yeon, Park Cheol-min, Sunwoo Yong-nyeo, Woo Hyun. 102 min.

Obitelj lisica sa sedam repova koje mogu poprimiti ljudski oblik, a mogu postati pravi ljudi samo jednom svakih 1000 godina jedući ljudske organe započinju pripremati cirkus kako bi privukli gledatelje koje bi potom pojeli. Ovo je mjuzikl pun čudnovatih likova i uvrnutih situacija. Glazba je vesela i zanimljiva, no priča nekako šlampava. Svejedno, vrlo dobar film koji po žanru i stilu iskače iz uobičajenih filmova. Poznajem još jedan sličan korejski film, također čudnovat, također mjuzikl, a glavni likovi nisu lisice nego duhovu – to je The Ghost Theater.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

98. The Host (10/10) ["Goemul"] Redatelj Bong Joon-ho. Uloge Song Kang-ho, Byun Hee-bong, Bae Doona, Park Hae-il, Ko Ah-sung, Lee Jae-woong, Lee Dong-ho, Yoon Jae-moon, Kim Roi-ha, Park No-shik, Im Phil-sung, Paul Lazar, Oh Dal-soo (glas čudovišta). 119 min.

Ogromno mutant-stvorenje izranja iz rijeke Han i ubija veliki broj civila. I dok se vlada muči s nastalom krizom, jedna radnička obitelj pokušava spasiti svoju kćer koju je čudovište odnijelo. Ovo je do sad najveći korejski hit, a mogli ste ga vidjeti i u američkim kinima. Hrvatska će ga također vrlo vjerojatno vidjeti u kinu, barem na nekoj reviji azijskog filma, a za nestrpljive tu je Internet. Sjećate li se Godzille ili King konga ili nekog drugog čudovišta koje je uništavalo grad kao npr. korejski Yonggary ili zmajevi koji uništavaju Los Angeles, korejskog redatelja s američkim glumcima D-Wars kojeg možete već danas pogledati u korejskom kinu. Za film The Host treba napomenuti kako njegova posebnost ne leži samo u čudovištu koje je originalno i vrlo dobro realizirano kompjuterskom animacijom već u glavnim likovima koji su obični ljudi, štoviše, na rubu društva, ali jači od cijele vojske.

99. The Restless (9/10) ["Jungcheon"] Redatelj Jo Dong-oh. Uloge Jung Woo-sung, Kim Tae-hui, Heo Jun-ho, So Yi-hyun, Park Sang-wook, Kim Gwang-il, Yu Ha-jun. 102 min.

Ratnik legendarnih vještina koji može usmrtiti čak i demone odjednom se nađe u međusvijetu između zemlje i neba gdje umrle duše 49 dana nakon smrti brišu svoja sjećanja kako bi mogle nastaviti dalje. Najnoviji mačevalački spektakl iz Koreje. Kritičari su ga ocijenili prilično loše, ali meni se baš dobro svidio, a posebno zbog jedne scene u kojoj glavni lik mora proći preko tisuća i tisuća demona. Podsjetilo me to na igru Onimusha gdje sam slično i ja radio demonima i u trenu sam zavolio cijeli film.

100. Time (9/10) ["Sigan"] Redatelj Kim Ki-duk. Uloge Seong Hyun-ah, Ha Jeong-woo, Park Ji-yeon, Kim Seong-min. 98 min.

Žena osjeti kako se odnos između nje i dečka pretvara u monotoniju te odlučuje uvesti novosti podvrgnuvši se plastičnoj operacije nakon koje će dobiti sasvim novo neprepoznatljivo lice. Jeste li ikad pokušali sagledati cjelovitu problematiku estetske kirurgije? Ovaj film može puno pomoći o tome istražujući, odnosno prikazujući moguće psihološke, društvene i druge probleme promjene lica. Ciklički prikaz radnje je prisutan kao i u drugim filmovima ovog redatelja, samo što u ovom filmu ima puno više dijaloga.

101. Vampire Cop Nicky (8/10) ["Heuphyeol-hyeongsa Na Do-yeol"] Redatelj Lee Si-myung. Uloge Kim Soo-ro, Jo Yeo-jeong, Oh Gwang-rok, Son Byeong-ho, Cheon Ho-jin. 110 min.

Korumpiranog policajca ugriza komarac koji je prvotno usisao malo krvi iz Transilvanijskog vampira. Uskoro će otkriti kako u određenim situacijama postaje polu-vampir. Rođen je novi superjunak. U međuvremenu je snimljen i nastavak filma. Ovo je smiješan akcijski film o niš-koristi policajcu koji dobiva posebne moći kad se npr. uzbudi. Sama ideja da je komarac iz Transilvanije došao u Koreju, besmislena je ali zabavna. Takav je i cijeli film.

102. Voice of a Murderer ["Geu nom moksori"] Redatelj Park Jin-pyo. Uloge Sol Kyung-gu, Kim Nam-joo, Gang Dong-won, Kim Young-cheol, Song Young-chang, Goh Su-hee, Kim Kwang-gyu, Na Moon-hee (cameo), Yun Jae-moon (cameo). 122 min.

Bazirano na istinitoj priči popularnog voditelja vijesti čijeg su sina oteli, a otmičari se nagađaju i muče roditelje više od mjesec dana nakon otmice. Nije nastavak, ali ima puno toga zajedničkog s filmom Memories of a murderer koji se također bazira na istinitoj priči, a također se radi zločincu koji - PAZI SPOILER, ne čitaj ako nećeš - nikad nije otkriven. Potresan film, pun autentičnih emocija. Film je nov, iz 2007 i tako jedan od rijetkih novijih filmova na ovoj listi budući da ovogodišnje korejske filmove još nisam imao pravu priliku gledati.

103. Welcome to Dongmakgol (10/10) ["Welkeom tu dongmakgol"] Redatelj Park Kwang-hyun. Uloge Shin Ha-kyun, Jeong Jae-young, Kang Hye-jung, Steve Taschler, Im Ha-ryong, Seo Jae-kyung, Jeong Jae-jin, Ryu Deok-hwa. 133 min.

Dva vojnika Južne Koreje, tri vojnika Sjeverne Koreje i američki pilot bivaju zajedno zatočeni u planinskom selu usred Korejskog rata. Veliki filmski hit o tri neprijateljske vojske u jednom izgubljenom selu koji je dobro zaradio i postao voljen od strane publike. To je komedija i drama koja na ležeran i pomalo bajkovit način govori o stvarnim teškim odnosima triju strana čiji su odnosi napeti. Zanimljivo i svakako za preporuku, jedan od 5 meni najdražih korejskih filmova, uz Taegukgi, Crying Fist, Fighter in the wind i recimo Classic iako mi je jako teško odrediti najdraže.

104. When I turned nine (9/10) ["Ahobsal insaeng"] Redatelj Yun In-ho. Uloge Kim Seok, Jeong Seon-kyeong, Park Baek-ri, Lee Se-yeong, Ji Dae-han, An Nae-sang. 105 min.

Život devetogodišnjeg dječaka okreće se naopačke kada se arogantna djevojčica iz grada preseli u njegovo selo i polazi isti razred kao i on. Jako dirljiva priča o ljubavi siromašnog dječaka i bogate djevojčice iz Amerike te njihovih obiteljskih i školskih problema. Svi koji se žele prisjetiti kako je to imati devet godina trebali bi pogledati film. Ovo je jedan od prvih korejskih filmova koje sam gledao, a mislim prvi na kojem sam plakao.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

105. When Romance meets destiny (8/10) ["Gwangsik-i dongsaeng gwangtae"] Redatelj Kim Hyun-seok. Uloge Kim Joo-hyuk, Bong Tae-gyu, Lee Yo-won, Kim Ah-joong, Jeong Kyung-ho, Kim Hyung-min, Kim Il-woong. 104 min.

Muškarac kojemu je neugodno pred ženama i ne može pronaći partnericu ima mlađeg brata koji je vješti zavodnik čiji odnosi nikad ne traju dugo. Kad obojica susretnu žene u koje se ozbiljno zaljube, iskusit će nove ljubavne izazove. Dva brata i njihovi ljubavni jadi Film me jako podsjeća na jedan drugi korejski film How the lack of Love affects two Men iako je ovaj malo ozbiljniji i romantičnije. Za mlade u dvadesetim godinama.

106. Who slept with her? (Sexy Teacher) (9/10) ["Nuga geunyeo-wa jasseulkka?"] Redatelj Kim Yu-seong. Uloge Kim Sa-rang, Ha Seok-jin, Park Jun-gyu, Ha Dong-hoon, Lee Hyuk-jae, Park Cheol-min, Yu Chae-young. 109 min.

Mlada, sexy profesorica dolazi u školu za dječake srednjoškolce, no studenti brzo otkrivaju kako nije sve čisto oko profesorice te počinju otkrivati s kim to profesorica muti. Vrlo smiješan i zabavan film. Profesorica je stvarno lijepa, a studenti koji je pokušavaju osvojiti urnebesno smiješni. Iako spada među mali milijun korejskih filmova o srednjoj školi, ovaj se ipak ističe određenom svježinom i modernošću koja će lakše privući srednjoškolce i slične.

107. Woman on the Beach (8/10) ["Haebyeon-ui yeoin"] Redatelj Hong Sang-soo. Uloge Kim Seung-woo, Ko Hyun-jung, Kim Tae-woo, Song Seon-mi, Moon Sung-keun (voice), Lee Ki-woo, Oh Tae-kyung, Choi Ban-ya. 127 min.

Filmski redatelj odlazi u odmorište na plaži s prijateljem i njegovom djevojkom no romantične tenzije između njih troje počet će jačati. Kasnije, isti će redatelj sresti ženu koja će ga podsjetiti na djevojku njegova prijatelja. Za razliku od prethodno opisanog filma za srednjoškolce, ovaj je za odrasliju publiku, a pritom ne mislim na zabranjene scene već na ozbiljnu radnju koja mlađima ne bi bila atraktivna. Jedan od najboljih filmova prošle godine, kažu kritičari, koji govori o stvarnim ljubavnim problemima, situacijama i težnjama. Ozbiljan, ali dobro uređen ljubavni film.

108. Wonderful Days (9/10) ["Wondeopul deijeu"] Redatelj Kim Moon-saeng. Glasovi Choi Ji-hoon, Oh In-sung, Eun Young-seon, Kim Sung-min, Si Young-jun, Ki Joo-bong, etc. Cinematography by Lee Sun-kwan. Produced by Tin House. 87 min.

U svijetu budućnosti gdje je većina civilizacije uništena, elitno društvo uživa živeći od bijede drugih. U međuvremenu netko tko je bio izbačen iz grada trudi se kako bi srušio sustav i ponovno omogućio plavom nebu, skrivenom iznad dima i smoga, da zasja. Jedan od najboljih korejskih anime, ako ne i najbolji. Oklijevao sam prije nego sam pogledao film jer nisam znao kakav je, no potpuno me oduševio. Način crtanja, animacija, glazba, priča, sve je na visokoj razini.

109. World of Silence (9/10) ["Joyonghan sesang"] Redatelj Jo Ui-seok. Uloge Kim Sang-kyung, Park Yong-woo, Han Bo-bae, Lee Jong-soo, Jeong Il-woo, Jeong Kyu-soo. 107 min.

Čovjek s neobičnom sposobnošću da čita ljudske misli zapliće se u slučaju serijskog ubojice koji drogira i ubija djevojčice. Već kad sam pomislio da trileri o serijskim ubojicama više nisu zanimljivi i da horori više nisu kvalitetni, pojavio se ovaj film koji je bio i napet i strašan onoliko koliko treba da bude dobar. Kvalitetan film, ako mogu procijeniti.

110. Yobi the Five-Tailed Fox (10/10) ["Cheonnyeon-yeou yeoubi"] Redatelj Lee Sung-gang. Glasovi Son Ye-jin, Ryu Deok-hwan, Gong Hyung-jin, Lee Jong-gu, Lee Hyang-sook, Kim So-hyung, Choi Mun-ja, Chae Ui-jin, Seo Yun-seok. 85 min.

Animirani film o mitskom stvorenju, lisici s pet repova koja prolazi kroz pubertet, živi s izvanzemaljcima i zaljubljuje se u jednog dječaka. Jako mi se svidio. Dramu nisam do kraja shvatio, ali sam se više puta dobro nasmijao. Crtež je vrlo simpatičan, podsjeća na japanskog animatora Hayao Miyazakija.

111. You are my sunshine (10/10) ["Neoneun nae unmyeong"] Redatelj Park Jin-pyo. Uloge Jeon Do-yeon, Hwang Jeong-min, Na Moon-hee, Ryu Seung-soo, Jeong Yu-seok, Seo Ju-hee, Yun Jae-moon. 121 min.

Farmer u kasnim tridesetima zaljubljuje se u zgodnu prodavačicu u caffe shopu i pokušava je uvjeriti da se uda za njega. Jedna od najljepših drama uopće, glavna glumica je dobila Zlatnu palmu u Cannesu za najbolju glumicu ove godine za svoju novu ulogu u filmu Secret Sunshine kojeg još nisam pogledao, ali sam uvjeren u kvalitetu. Film ima dva dijela, jedan romantični u kojem seljak pokušava osvojiti srce konobarice, a drugi dramski u kojoj će film primiti jedan sasvim drugačiji ton i staviti njihovu ljubav na kušnju. Film bi bio vrlo dobar da se zaustavio na polovici, no zbog hrabrosti da prikaže što se dogodilo nakon sudbonosnog Da, zaslužuje desetku za ocjenu.

Post je objavljen 19.09.2007. u 15:32 sati.