Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sabarh

Marketing

U prodaji drugo izdanje knjige "Bleiburg i Križni put 1945."

Zbornik radova »Bleiburg i Križni put 1945.« u izdanju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u kojemu su objavljeni radovi sa znanstvenog skupa održanog o toj temi u travnju prošle godine, predstavljen je prije nekoliko mjeseci na Tribini grada Zagreba. Uz priopćenja daju se sažeci na engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku, te izbor bibliografije. O knjizi su govorili prof. dr. se. Ivo Goldstein, akademik Petar Strčić, prof. dr. se. Branko Dubravica i glavni urednik knjige Juraj Hrženjak. Promotor je bio Krešimir Piškulić, član Predsjedništva SABA RH.

Autori, znanstvenici i stručnjaci u Republici Hrvatskoj (akademik Petar Strčić, prof. dr. se. Ivo Goldstein, prof. dr. sc. Ivo Josipović, Danijel Ivin, profesor, prof. dr. sc. Branko Dubravica, doc. dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Igor Graovac, dr. se. Tomislav Badovinac, mr. sc. Ivan Fumić, Andrea Roknić, profesor i Juraj Hrženjak), prišli su ovoj temi s punom odgovornošću i rekli svoje mišljenje o događajima u tom nesumnjivo bolnom vremenu. Svoja su saznanja dali na temelju rezultata istraživanja i proučavanja svojih i drugih naših i stranih povjesničara i istraživača kao i na temelju objavljene i neobjavljene povijesne i memoarske grade. Dakako, konzultirali su i radove iz opće publicistike. Autori ne pretendiraju na to da je istina o kojoj govore cjelovita, konačna i apsolutna, jer apsolutnu istinu povijesna znanost ne priznaje.

Kako je kazao Juraj Hrženjak, glavni urednik zbornika, ovim se dokumentom želi srušiti mit o Bleiburgu i Križnom putu, a ujedno je i odgovor na kritike kako antifašisti navodno ne priznaju da je ondje počinjen zločin.

- Zločin se ne može opravdati, ali svako ubojstvo nakon rata ne može se smatrati zločinom jer je za neke sudski dokazana krivnja. Isto tako, ne može se prihvatiti teza da su svi ubijeni bili zločinci - istaknuo je prof. dr. se. Branko Dubravica s Fakulteta političkih znanosti i predsjednik Savjeta antifašista Republike Hrvatske.

U knjizi su tiskani izvodi iz rasprave na Okruglom stolu dr. se. Slavka Komara, Fabijana Trga, vojnog historičara, dr. sc. Dušana Dragosavca, Rade Bulata, Čede Borčića, dr. sc. Đure Zatezala i svjedočanstva Marije Kudeljnjak-Jasić, Neđata Sulejmanpašića i Damira Kundića.

Tragedija za građane Hrvatske i za hrvatski narod ne počinje 1945. godine, kako to sugerira proustaška promičba poslije rata i danas. Tragedija je počela 1941. godine, kad je Hrvatska okupirana od nacifašističkih država: Italije, Njemačke i Mađarske, kad su upravo okupatori uspostavili ustašku NDH i kad je ustaška vlast, da bi se održala, predala okupatorima hrvatske teritorije sa 800 tisuća stanovnika koji na njima žive (Dalmaciju, Kvarnerske primorje i Gorski kotar, a Istra, Rijeka, Zadar i Međimurje uopće nisu ni dolazili u pitanje). Ta je vlast u službi okupatora i zbog pljačke, dakako, u skladu s nacifašističkim genocidnim propisima koje je donijela u razdoblju od 1941. do 1945. godine, poubijala desetine tisuća građana Hrvatske: Židove, Rome, Srbe, Hrvate i druge. Okupacija i kvislinška ustaška vlast su u crno zavili znatan dio hrvatskog naroda, vodili ga u fašistički ponor i doveli ga na »Križni put«. To je bio samo neminovni slijed ukupnog zla započetog 1941. godine.

Prvo izdanje je zbog velikog zanimanja javnosti rasprodano u kratkom roku, pa se stoga Savez antifašističkih boraca i antifašista RH odlučio za tiskanje drugog izdanja koje već ovih dana možete naći u prodaji.



Post je objavljen 18.09.2007. u 18:13 sati.