Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vinogradarstvo

Marketing

Tradicija koja traje više od stoljeća - Obitelj Matić, Višnjan

U POSJET VINOGRADARSKOM DOMAĆINSTVU OBITELJI MATIĆ U SELU BAŠKOTI NA VIŠNJANŠTINI - (Glas Istre, 17.09.2007)

Nadamo se da će ovogodišnja vina, koja su izuzetno dobra, dobiti još više odličja. Taj posao jednostavno moraš volit. Svaki dan moraš biti u brajdi, gdje uvijek ima posla. Plivit, vezat, rezat, kolčat, uvijek nešto ima za delat. Ko nemaš to u krvi onda pusti ća jer ćeš ruvinati sve, zaključio je Milenko Matić i krenuo ponovno u konobu u kontrolu mošta.

Berba je ove godine u istarskim vinogradima uranila zbog (pre)velike suše i ranog sazrijevanja grožđa. Koncentracija šećera u grozdovima bila je visoka već polovicom kolovoza pa su se mnogo proizvođači vina odlučili za raniju berbu da ne bi izgubili na kvaliteti krajnjeg proizvoda. Istarski vinari svjesno su krenuli u ovogodišnju preradu potencirajući kvalitetu nauštrb kvantitete.
Mi smo posjetili jedno poljoprivredno domaćinstvo koje se desetljećima bavi proizvodnjom vina. U Baškote na Poreštini ugostio nas je Milenko Matić koji desetak godina radi na usavršavanju stoljetne obiteljske tradicije proizvodnje vina. Nono Ottavio, već pomalo umoran od posla, počivao je u hladu ispod stabla, dok je nona Marija s terase zavirila u kortu. Matićevih pogon je velik. Tri prostorije u kojima dominiraju bačve »šempre piene« od inoksa. U jedne se stavlja mošt, u drugima se pretače, u trećima filtrira, hladi... Proces je složen, no nas je prvenstveno zanimalo kako su Istrani, nazivno dobri vinari i loši podrumari, postali dobrim podrumarima.
- Moj nono Grgo je prije stotinu godina počeo s brajdama i tako označio budući put naše obitelji. Tata je nastavio s vinom, a ja sam sada preuzeo posao. Prije smo radili vino na tradicionalan način, a u posljednjih desetak godina krenuli smo u kontroliranu proizvodnju uz kvalitetno skladištenje, kako to propisuju najmoderniji europski standardi. Ta se praksa pokazala vrlo uspješnom. Vina su nam kvalitetna i dobro se plasiraju na tržište. Cijela obitelj radi u vinogradima, a pomažu nam i trojica radnika koji su u stalnom radnom odnosu. Na otprilike desetak hektara imamo 40 tisuća loza. Proizvodimo tri bijela i dva crna vina i to malvaziju, teran, muškat, cabernet sauvignon i chardonnay, kaže Matić.
U Baškotima se gotovo svaka obitelj bavi vinogradarstvom. Susjedi se svi dobro poznaju, ugodna atmosfera se može prepoznati i na poljima. Matić nam je pokazao svoje impozantne vinograde, posloženi »kao po špagi«. U sredini raste stara čerišnja, ispod koje stol od coki.
- Prije neki dan šajeta je hitila u čerišnju i probila ju. Na sreću nikoga nije bilo blizu. Kada strila hiti u stablo ono se osuši. To nas ne brine puno, više nas zabrinjava ovogodišnja suša. Na sreću, pored brajde prolazi vodovodna mreža pa smo zahvaljujući našem poljoprivrednom obrtu uspjeli dobiti vodu za navodnjavanje. Trse koje smo posadili nedavno morali smo navodnjavati sustavom »kap po kap«, što se pokazalo uspješnim. Samo na teran smo po svakom redu davali dva kubika vode. Znamo imat više od 20 ljudi na trganju, koje traje po 15 dana. Još nismo pobrali sve. Bijelo već vrije, a crno kanimo uskoro pobrati , kaže Milenko.
U njegovu podrumu uvjerili smo se da je istarski čovjek napokon postao pravim podrumarom. Prepune bačve s moštom kontrolirano vriju pod jednakom temperaturom.
- Budući da proizvodimo veću količinu vina, po zakonu smo obvezatni zaposliti agronoma, odnosno enologa. U fameji smo odlučili da je za to najbolja supruga Gordana, koja u Poreču završava fakultet, kaže Milenko.
Obiteljska tradicija vinarstva u obitelji Matić neće prestati, čemu svjedoči i najmlađi Erik koji sa svojih devet godina već dobro raspoznaje vina i grožđe. Kćer Stefani ima 13 godina i isto tako sudjeluje u poslovima oko loza. Kažimo da su vina Matić prošle godine u Zagrebu osvojila srebrnu i brončanu medalju, u Splitu tri srebrne a na Vinistri četiri srebrne medalje.
- Nadamo se da će ovogodišnja vina, koja su izuzetno dobra, dobiti još više odličja. Taj posao jednostavno moraš volit. Svaki dan moraš biti u brajdi, u kojoj uvijek ima posla. Plivit, vezat, rezat, kolčat, uvijek nešto ima za delat. Ko nimaš to u krvi onda pusti ča jer ćeš ruvinati sve, zaključio je Milenko Matić.

B.G.

Post je objavljen 19.09.2007. u 08:29 sati.