Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

CN toranj predao titulu najviše samostojeće građevine na planetu

Eto, i to se jednom moralo dogoditi.
12. rujna 2007. godine, Burj Dubai, jedan od arapskih pustinjskih dragulja, prešao je 553.3 metarski kanadski ponos, CN Tower. Rekord je oborio visinom od 555.3 metra i 150 katova.
Tako je završeno razdoblje dominacije Kanade koje je trajalo 31 godinu. Rekord se preselio na istok. Građani Toronta su simbolično ispratili titulu okupivši se u većem broju pod građevinom.
Rekord će se posve službeno priznati tek onda kad se građevina dovrši i krene "u pogon", no posve slobodno možemo reći da je je sada stvarno najviša samostojeća.
Na ovom dijagramu, možete vidjeti kakvo je visinsko stanje bilo pri obaranju rekorda. Vizualno ukomponirajte u dijagram naš najveći neboder (Eurotower) koji nema niti sto metara.

CN tower, Toronto, Kanada


No Burj Dubai je daleko od završetka. Očekivana visina je oko 800 metara i još ćemo neko vrijeme čekati dok ne bude potpuno završen. Burj Dubai je sada najviša samostojeća građevina, što znači da ga ne drže nikakve zatege i kablovi.

Za vrijeme gradnje, poraženi su razni rekordi:
->građevina s najviše katova (Sears Tower, World Trade Center = 110)
->vertikalni dovod betona za zgradu (Taipei 101 = 449.2 m)
->vertikalni dovod betona za bilo kakvu građevinu (hidroelektrana Riva del Garda = 532 m)
te su ostala još samo dva:

1) Najviša građevina na planetu - trenutno je drži radiojarbol TV kuće KVLY u Sjevernoj Dakoti (SAD) i iznosi 628.8 m

2) Najviša građevina ikad izgrađena na planetu - trenutno je drži srušeni radiojarbol Varšavskog radija i iznosi 646.38 m


Evo dvije fotografije Burj Dubaija, snimljenih nakon obaranja rekorda. Dnevna slika snimljena je 16. rujna, a noćna nekoliko dana prije. Klikom na slike otvorite velike verzije.
Možda najpoznatiji fotograf s Interneta koji bilježi rast ovog arhitektonskog čuda jest Imre Solt. Njegove radove možete vidjeti na SkyscraperCity forumima, a ostale slike snimljene 16. rujna, ovdje.









Ljudi koji stižu u Dubai ne mogu se načuditi nevjerojatnoj visini ovog povijesnog pothvata, a još ih više zaprepašćuje činjenica da ni izbliza nije gotovo.
Ono što mene čudi jest vrlo malena površina najviših katova. Tko će tamo raditi? Kakvi će to biti uredi i koliki će im biti najam? Moguće je da će to biti najskuplji poslovni kvadratni metri na planetu.

Više o Burj Dubaiju, u moj starijem postu.



Post je objavljen 17.09.2007. u 22:26 sati.