Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Izbori najvjerojatnije 25. studenog

Predsjedništvo HDZ-a na svom je čvenku predložilo da se parlamentarni izbori odigraju 25. studenog, i tako odgovorilo na optužbe oporbe da se odugovlači s preciziranjem datuma.
Iako je bio najglasniji u zahtjevima da se što prije odredi točan datum zaokružilice, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović danas nije htio komentirati prijedlog predsjedništva HDZ-a.
Spomenuti datum premijer Sanader, kao vođa parlamentarne većine, predložit će i predsjedniku Mesiću koji će službeno donijeti konačnu odluku i raspisati izbore. To će najvjerojatnije napraviti 13. idućeg mjeseca, samo dan nakon raspuštanja Sabora, potvrdio je saborski šef Vladimir Šeks nakon današnjeg čvenka s predsjednicima klubova zastupnika na kojem se pričalo i o zahtjevu televizija za promjenom pravila za praćenje izborne kampanje.
Izborni zakon može se mijenjati samo godinu dana prije izbora, no mogu se eventualno izmijeniti pravila. Jedna opcija je, veli Šeks, da se prate sve stranke, ali ne u tolikom opsegu kao do sada, dok je druga ideja da se prate samo parlamentarne stranke.
Postoji i treća opcija: "U trećoj razini bi uredništva radio-televizijskih kuća sama zapravo uređivala izbornu kampanju, odnosno sami bi procjenjivali i ocjenjivali one koji imaju određenu specifičnu težinu. Da u nekom izbornom predstavljanju ne bude, da se nađu, ...poznati su različiti primjeri, u izbornoj kampanji, onih koji su uveseljavali i razveseljavali javnost svojim izbornim programima."
Stoga je Šeks naložio saborskim klubovima da rasprave sve tri opcije, i procijene koja bi bila najbolje, bez da se krše ustavna prava. Inače, zadnja saborska sjednica u ovom mandatu počet će već sljedeće srijede, a planirano je samo 9 radnih dana, od čega jedan otpada i na plenarnu sjednicu 28. ovog mjeseca kada bi se zastupnicima trebao obratiti i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering.
Šeks veli da se neće raditi nakon 12. listopada, no moguće je da ćemo opet gledati cjelonoćne sjednice: "Ima puno razloga da radi punom parom, da se radi i malo duže od 19 sati navečer, duže od onog što je uobičajeno."
Na dnevnom redu je čak 90 točaka, a najvjerojatnije će se stići raspraviti samo 44 Vladina zakonska prijedloga. Među točkama dnevnog reda našao se i Zakon o radu koji se tiče neradne nedjelje, ali i promjene Ustava, za koje saborski capo sumnja da će se stići raspraviti zbog duge procedure.
Šeks je podsjetio je da se radi o SDP-ovoj inicijativi: "Kao razlog pokretanja navodi se da se promjenama Ustava omogući kažnjavanje počinjenih teških kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji i kaznenih djela zlouporaba vezanih za obranu Hrvatske. I da se nakon promjene Ustava omogući da se poreznim mehanizmima dio nepravedno raspoređenog društvenog bogatstva vrati društvu."
Na rasporedu je i izbor pet preostalih sudaca Ustavnog suda, a razgovori s kandidatima započinju već sutra.
Radio 101

Post je objavljen 17.09.2007. u 20:26 sati.