Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 164.

Pa, ajmo odmah s rješenjem.
Sva filozofiranja s upadom na B2 ili što slično, ovaj puta neće dati rezultata. Problem je u tome što bijeli može napadom na kamen na C3 izforsirati još jedan potez u kutu zboh njegovog branjenja. Da se to otkloni, crni igra 1. D3. Pasivno, ali potrebno. Tek sada nastaje frka u kutu. Bijeli mora igrati 2. C2.
Sada crni kreće na kut, koji nadzire bijeli. Bijeli je otvoren po drugom redu, a to predstavlja mogućnost hvatanja oka na prvom redu. Zbog toga crni igra 3. B1. Na taj način ima mogućnost uništenja oka kasnijom igrom na C1.
Sada bijeli ekspandira po drugom redu i širi nadzor nad kutom igrajući 4. E2.
Crni mora zaustaviti to širenje i igra 5. F2. Crni cijelo vrijeme igra obrambeno sprečavajući nanjere bijeloga. Obično prijetnjama se služi onaj koji nastoji zarobiti protivnika. No, ovdje je ipak bijela postava dovoljno slaba, da on mora 'hvatati zraka'.
Došlo je vrijeme da bijeli pokuša realizirati svoju širinu u namjeri pravljenja dva oka. Zatvara prvi red potezom 6. E1. Namjera je praviti oko na D1, pa crni mora igrati na 7. C1. Crni počinje gomilati materijal unutar bijeloga kuta. Pri tome nastoji stvoriti oblik koji neće dozvoliti dva oka ili ....
Bijeli zatvara i A-vertikalu s 8. A4 i određuje maksimalan prostor u svom nadzoru u ovom kutu. Izgleda kao da crni neće moći spriječiti dva oka bijelome, ali ...
Crni 9. B2 !!! Crni 'otvara karte'. Razdvojio je bijele kamenove na dvije poluskupine.
Sa 10. A2 bijeli pokušava uraditi dva oka. Jedno bi bilo na A3, a drugo na mjestu tri crna kamenčića. Da bi ovo drugo bilo oko, potrebno je zarobiti ta tri crna kamenčića, ali crni odigrava 11. E3. Pogledajte, kako bi bijeli mogao zarobiti spomenuta tri kamenčića? Nikako, a bijeli ne može spriječiti pad svojih kamenčića na desno od te trojke.
Su bijeli popadali, ste vidli...
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 17.09.2007. u 12:45 sati.