Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

Već stoljećima ,vlada nepisano pravilo da se visoko duhovno znanje/ praksa prenosi isključivo kroz neposredni kontakt i razumjevanje odgovarajućeg učitelja i učenika .

Zbog čega se to znanje i na koji način čuva u tajnosti ?

Da li postoji stvarna potreba za tajnost ili je to nepotrebno mistificiranje i uskraćivanje znanja ?

SVETI SPISI I TAJNOST

Postoji mnogo klasičnih ezoteričnih tekstova u kojima se navode principi duhovne prakse ,ali oni su većinom toliko višeslojni i višeznačni , da je nekome bez "stručnog" vodstva i bez velikog iskustva na tom polju gotovo nemoguće sastaviti neku sliku od praktičnog značenja .

Pa i sam Isus je poučavao u parabolama , tako da su istinu mogli vidjeti samo neki odabrani" ljudi . Biblija je kao i ostali sveti spisi ,prepuna parabola i obavijena velom tajni koje sadrže duboko ezoteričko značenje .

U drevnom tekstu Hathayogapradipika autora Swatmaramayoganidre, govori se kako yoga nije javna žena i kako tamo opisane prakse, treba čuvati u velikoj tajnosti .

Međutim , stvarno stanje je takvo da su opisi tih tehnika toliko sažeti da mogu služiti samo kao podsjetnik nekome tko već dobro poznaje tamo spomenute prakse , a nikako kao vodič za početnika .

Kao primjer ezoteričkog značenja navedimo simbole koji se spominju u poznatom vedskom spisu Bhagavad Giti . Tragajući za unutarnjim značenjima Arjuna tako postaje simbolom spiritualnog aspiranta koji teži prosvjetljenju/oslobođenju , kočija predstavlja fiz. tijelo ceste osjetilne objekte koje zapažamo , pet konja simbolizira pet osjetilnih organa ,kočijaš je intelekt ,a uzde koje kočijaš drži simboli su volje .

Krishna predstavlja boga koji postaje Arjuninim kočijašem (duhovni učitelj ,Guru) umjesto intelekta . Da bi primio duhovno učenje /znanje, Arjuna svu svoju volju ( uzde)predaje u ruke svog gurua (Krishne) Vidimo da se iza naizgled jednostavne vanjske priče , krije puno dublje , unutarnje značenje nad kojim se treba dobro zamislit .

Napisao S. Brahmajnanananda

Nastavlja se . . .



Post je objavljen 14.09.2007. u 12:08 sati.