Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Beware... Hlo is back!

U narodu je poznata poslovica da se kriminalac uvijek vraća na mjesto zločina. Tako se i Hloverka Novak-Srzić, u narodu znana kao Hlo, vratila se na HRT i to u velikom stilu. Unatoč protivljenju većine novinara na HRT-u i unatoč sudskom sporu koji protiv nje vodi isti taj HRT jer im je ostala dužna 30.000 eura nakon što je prebjegla na Nova TV, sada se vratila na više ni manje nego mjesto glave urednice informativnog programa.

No nije to jedina nelogičnost. Prilikom odlaska s HRT-a Hloverka je izjavila da odlazi jer HRT-om vlada komunistički duh. Zanimljivo kako je to zasmetalo baš njoj, nekad zagriženoj članici SKJ (vjerojatno je to dovoljna kvalifikacija da bi se prepoznao komunistički duh) koja je prilikom učlanjenja 1975. napisala „Tokom školovanja odgojeni smo u duhu marksističkog pogleda na svijet. Povijest naših naroda, dani krvavi za ove sadašnje mirne i spokojne dane još više su ulili vjeru da jedini put, put u budućnost je socijalizam i samoupravljanje. Sigurno da sva sadašnja dostignuća u tako kratkom vremenu ne bi bila ostvarena bez jedne tako čvrste organizacije kao što je SKJ. Moja želja da postanem njenim članom je ostvarena."

Nakon izbora 1990. Hlo naglo mijenja ploču i konvertira se gorljivu domoljupku i skoro da nema državotvornijeg novinara od nje. Neko vrijeme bila je čak i omiljena Tuđmanova novinarka (ipak su njih oboje bili na istoj strani… SKJ) koja je bila jedna od rijetkih koji su uspjeli dobiti ekskluzivni intervju s …NJIM. No nije to sve. Tih devedesetih godina Hlo je svojevremeno uspješno spriječila i objavljivanje stenograma vukovarskog zapovjednika Dedakovića i dr. Franje Tuđmana (to je onaj stenogram kada Dedaković moli za pomoć, a Tuđman laže da je pomoć poslana ali nikad nije stigla… nestala).

Nakon gašenja Danasa, u proljeće 1992. uz podršku HDZ-a pokreće i kao glavna urednica potpisuje obnovljeni "državotvorni" Danas. List je financijski propao, nakon čega Hlo odlazi na OTV, gdje uređuje i vodi "Opasne veze", u kojima sučeljuje jednog HDZ-ovca i sebe protiv jednog oporbenjaka.

U znak zahvalnosti u lipnju 1995. godine od HDZ-a dobiva mjesto glavnog urednika HTV-a i kredit od 100.000 DEM za preuređenje potkrovlja u muževljevoj obiteljskoj kući. U prvoj godini urednikovanja HTV-om proslavila se i ukidanjem do tada kultne emisije kao što je „Slikom na sliku“, a nedugo zatim na udar je došla i „Latinica“. Bile su to tada rijeke emisije na HTV-u u kojima se mogla čuti neugodna istina.

Ponovnim dolaskom Hlo na uredničko mjesto HRT-a, pretplatnici ne mogu očekivati ništa dobro u promjenama informativnog programa koje je najavila Hlo, ali ovo ipak nisu devedesete i HRT više nije jedini izvor informiranja. Dnevnik Nova TV svakim danom postaje sve ozbiljnija konkurencija HRT-ovom tako da je dolazak Hlo na uredničko mjesto u principu vjetar u leđa Dnevniku Nova TV koji je dobio neočekivanu priliku da skine s trona do sada već i onako poljuljanu poziciju referentnog izvora informiranja kojeg je svojom uredničkom hrabrošću i umješnošću do sad ponajviše držao Zoran Šprajc.

Napisan tekst dijelom se koristi informacijama iz teksta objavljenom na business.hr

Post je objavljen 13.09.2007. u 10:23 sati.