Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Japanski premijer Shinzo Abe ipak podnio ostavku

Image Hosted by ImageShack.us


Iako smo u nedjelju mogli pročitati slijedeću vijest :

Japanski premijer Shinzo Abe je u obraćanju javnosti priznao kako je njegova Liberalno-demokratska stranka (LDP) doživjela težak poraz na izborima za gornji dom parlamenta, ali je isto tako rekao da nema namjeru dati ostavku.

Izbori za Dom savjetnika, čiji članovi imaju šestogodišnji mandat, se održavaju svake tri godine, a popunjava se polovica raspoloživih mjesta. LDP je morala osvojiti 64 mjesta da bi u tom domu održala većinu, ali projekcije na temelju izlaznih anketa govore da je osvojila između 31 i 43 mjesto.

Najveći broj mjesta u parlamentu će, pak, imati oporbena Demokratska stranka (DPJ) Ichira Ozawe. Ona će najvjerojatnije dobiti mjesto predsjednika doma, te tako otežavati donošenje zakona i drugih mjera koje Abeova vlada bude gurala kroz donji dom parlamenta, gdje LDP ima više nego solidnu većinu.

Image Hosted by ImageShack.us


gore,Ichiro Ozawa

Abeov poraz mnogi tumače serijom korupcijskih skandala, zbog kojih su mnogi njegovi ministri dali ostavke, a jedan čak počinio samoubojstvo. 52-godišnji Abe je, inače, prošle godine naslijedio popularnog i uspješnog premijera Junichira Koizumija

...danas agencije javljaju najnoviju vijest :

Japanski premijer Shinzo Abe se danas na televiziji obratio naciji i objavio kako će podnijeti ostavku, obrazloživši je "potrebom za promjenom vodstva" nužnim za dalje reforme, odnosno za pridobivanje podrške nastavku sudjelovanja u ratu u borbi protiv terorizma.

Vijest o ostavci je prije nekoliko sati prva objavila japanska TV-mreža TBS, navodeći da je Abe vodećim dužnosnicima svoje Liberalno-demokratske stranke (LDP) rekao kako se namjerava povući.

52-godišnji Shinzo Abe je na mjesto premijera došao prije nepunih godinu dana, kao izabrani nasljednik popularnog i uspješnog Yunichira Koizumija. On je prvi japanski premijer rođen nakon drugog svjetskog rata, ali i potomak političke dinastije čiji su predstavnici sudjelovali u prijeratnim militarističkim režimima.

Na početku se smatralo kako će Abeov mandat biti buran zbog toga što je Abe, daleko više od svog prethodnika, sklon nacionalizmu, remilitarizaciji i agresivnijoj vanjskoj politici Japana. Međutim, umjesto toga je Abeovu vladu pogodio cijeli niz korupcijskih afera i gafova, zbog kojih su se ministri smjenjivali kao na tekućoj vrpci. Jedan ministar poljoprivrede se tako ubio, a dvojica su podnijela ostavke zbog sumnji u korupciju.

Sve to je u srpnju dovelo do katastrofalnog poraza LDP-a na izborima za Gornji dom japanskog parlamenta, kojim sada dominira oporbena Demokratska stranka (DPJ). Abe je tada odbacio mogućnost podnošenja ostavke.

Japanski izvori, pak, navode da se Abe odlučio na ostavku nakon što se Ichiro Ozawa, čelnik DPJ, odbio sresti s njim kako bi pregovarali o novom setu antiterorističkih zakona. Ozawa i njegova stranka se, inače, protive daljem sudjelovanja Japana u ratu u Afganistanu.

Image Hosted by ImageShack.us





Post je objavljen 12.09.2007. u 17:59 sati.